HEAL DSpace

Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αφεψημάτων από μίγματα επιλεγμένων βοτάνων

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Πολυσίου, Μόσχος el
dc.contributor.author Βενετσάνου, Κατερίνα el
dc.date.issued 2015-03-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5933
dc.description.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη ως αντικείμενο ήταν η μελέτη των αφεψημάτων KrocusKozanisProducts. Αρχικά μελετήθηκε η αντιοξειδωτική τους δράση με τις τεχνικές του DPPH και ABTS και η σύστασή τους σε φαινολικά συστατικά με την τεχνική FOLIN. Στην συνέχεια με σκοπό την ανάλυση του αρωματικού τους προφίλ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη εκχύλιση και απόσταξη με την συσκευή Likens-Nickerson αλλά και υδροαπόσταξη με την συσκευή Clevenger ενώ τα αιθέρια έλαια ταυτοποιήθηκαν με την Αέρια Χρωματογραφία (GC-MS). Τα δείγματα αναλύθηκαν και από την τεχνική FT-IR καθώς ελέγχθηκε και η τοξικότητά τους με την τεχνική του Μicrotox. Η ίδια πειραματική διαδικασία επαναλήφθηκε δημιουργώντας αφεψήματα από τα κύρια φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή των προαναφερθέντων αφεψημάτων με σκοπό την σύγκριση των σκέτων αφεψημάτων και των μιγμάτων αυτών. Όλα τα αφεψήματα έδειξαν πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση ενώ στο αρωματικό τους προφίλ εντοπίστηκε η σαφρανάλη υποδεικνύοντας την ύπαρξη κρόκου στα μίγματα των αφεψημάτων. Στα χρωματογραφήματα σε μεγάλη αφθονία βρίσκονταν πτητικά συστατικά τα οποία αποτελούν το αρωματικό προφίλ των κύριων φυτών που είχαν χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία των μιγμάτων των αφεψημάτων. Τα αποτελέσματα των χρωματογραφημάτων επιβεβαίωσε και η υπέρυθρη φασματοσκοπία. Στην μελέτη της τοξικότητας η οποία μειώνεται στα μίγματα βοτάνων, το αφέψημα «Φασκόμηλο-λουίζα» παρουσιάζει την μικρότερη τοξικότητα. el
dc.description.abstract In the present thesis the blend of the beverages produced by ΚrocusKozanisProducts was studied. At first, the antioxidant activity and the determination of phenolic compounds were studied with the ABTS-DPPH and Folin techniques respectively. In order to determine the aromatic profile the samples were distilled with the steam distillationand simultaneous steam distillation and extraction techniques. The essential substances were identified with the Gas Cromatography (GC-MS). The samples were also analyzed with FT-IR and in order to check for their toxicity the Μicrotox technique was conducted, too. The same procedure was followed making beverages from the main plants used in the blends in order to compare their behavior to this of the blends. All beverages showed high antioxidant activity while safranal was found in chromatographs confirming in this way the existence of crocus in the blend of the beverages. Also, the essential compounds of the main plants used in the blend of the beverages were found to have a high abundance compared to those from the secondary plants of the blend. These results were verified by the infrared spectroscopy. As for the toxicological study, where toxicity is reduced in the mixtures of the beverages, the beverage ―Sage-lemon verbena‖ showed the smallest toxicity. en
dc.language.iso el el
dc.subject Μίγματα αφεψημάτων el
dc.subject Αντιοξειδωτική δράση el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Αρωματικό προφίλ el
dc.subject Τοξικότητα el
dc.subject.lcsh Aromatic plants en
dc.subject.lcsh Medicinal plants en
dc.subject.lcsh Beverages--Analysis en
dc.subject.lcsh Antioxidants--Research en
dc.subject.lcsh Phenols en
dc.subject.lcsh Herbs en
dc.title Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αφεψημάτων από μίγματα επιλεγμένων βοτάνων el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Γενικό Τμήμα el
dc.description.degree Θετικές επιστήμες στη γεωπονία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account