dc.contributor.advisor |
Πολυσίου, Μόσχος |
el |
dc.contributor.author |
Βενετσάνου, Κατερίνα |
el |
dc.date.issued |
2015-03-26 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/5933 |
|
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελέτη ως αντικείμενο ήταν η μελέτη των αφεψημάτων KrocusKozanisProducts. Αρχικά μελετήθηκε η αντιοξειδωτική τους δράση με τις τεχνικές του DPPH και ABTS και η σύστασή τους σε φαινολικά συστατικά με την τεχνική FOLIN. Στην συνέχεια με σκοπό την ανάλυση του αρωματικού τους προφίλ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη εκχύλιση και απόσταξη με την συσκευή Likens-Nickerson αλλά και υδροαπόσταξη με την συσκευή Clevenger ενώ τα αιθέρια έλαια ταυτοποιήθηκαν με την Αέρια Χρωματογραφία (GC-MS). Τα δείγματα αναλύθηκαν και από την τεχνική FT-IR καθώς ελέγχθηκε και η τοξικότητά τους με την τεχνική του Μicrotox. Η ίδια πειραματική διαδικασία επαναλήφθηκε δημιουργώντας αφεψήματα από τα κύρια φυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή των προαναφερθέντων αφεψημάτων με σκοπό την σύγκριση των σκέτων αφεψημάτων και των μιγμάτων αυτών. Όλα τα αφεψήματα έδειξαν πολύ καλή αντιοξειδωτική δράση ενώ στο αρωματικό τους προφίλ εντοπίστηκε η σαφρανάλη υποδεικνύοντας την ύπαρξη κρόκου στα μίγματα των αφεψημάτων. Στα χρωματογραφήματα σε μεγάλη αφθονία βρίσκονταν πτητικά συστατικά τα οποία αποτελούν το αρωματικό προφίλ των κύριων φυτών που είχαν χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία των μιγμάτων των αφεψημάτων. Τα αποτελέσματα των χρωματογραφημάτων επιβεβαίωσε και η υπέρυθρη φασματοσκοπία. Στην μελέτη της τοξικότητας η οποία μειώνεται στα μίγματα βοτάνων, το αφέψημα «Φασκόμηλο-λουίζα» παρουσιάζει την μικρότερη τοξικότητα. |
el |
dc.description.abstract |
In the present thesis the blend of the beverages produced by ΚrocusKozanisProducts was studied. At first, the antioxidant activity and the determination of
phenolic compounds were studied with the ABTS-DPPH and Folin techniques
respectively. In order to determine the aromatic profile the samples were distilled with
the steam distillationand simultaneous steam distillation and extraction techniques.
The essential substances were identified with the Gas Cromatography (GC-MS). The
samples were also analyzed with FT-IR and in order to check for their toxicity the
Μicrotox technique was conducted, too. The same procedure was followed making
beverages from the main plants used in the blends in order to compare their behavior
to this of the blends. All beverages showed high antioxidant activity while safranal
was found in chromatographs confirming in this way the existence of crocus in the
blend of the beverages. Also, the essential compounds of the main plants used in the
blend of the beverages were found to have a high abundance compared to those from
the secondary plants of the blend. These results were verified by the infrared
spectroscopy. As for the toxicological study, where toxicity is reduced in the mixtures
of the beverages, the beverage ―Sage-lemon verbena‖ showed the smallest toxicity. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Μίγματα αφεψημάτων |
el |
dc.subject |
Αντιοξειδωτική δράση |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Αρωματικό προφίλ |
el |
dc.subject |
Τοξικότητα |
el |
dc.subject.lcsh |
Aromatic plants |
en |
dc.subject.lcsh |
Medicinal plants |
en |
dc.subject.lcsh |
Beverages--Analysis |
en |
dc.subject.lcsh |
Antioxidants--Research |
en |
dc.subject.lcsh |
Phenols |
en |
dc.subject.lcsh |
Herbs |
en |
dc.title |
Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και αφεψημάτων από μίγματα επιλεγμένων βοτάνων |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Γενικό Τμήμα |
el |
dc.description.degree |
Θετικές επιστήμες στη γεωπονία |
el |