HEAL DSpace

Επίδραση του βιολογικού, συμβατικού και βιοδυναμικού συστήματος παραγωγής σε επιλεγμένες εδαφικές παραμέτρους διαφόρων καλλιεργειών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιλάλης, Δημήτριος el
dc.contributor.author Αγγελοπούλου, Φωτεινή Χ. el
dc.date.issued 2015-09-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/5953
dc.description.abstract Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή μελετήθηκε η επίδραση του συμβατικού, βιολογικού και βιοδυναμικού συστήματος παραγωγής σε επιλεγμένες εδαφικές παραμέτρους τριών επιμέρους καλλιεργειών (αμπέλι, μήλο και πατάτα) και σε ορισμένα χαρακτηριστικά καρπών. Η μελέτη αυτή έλαβε χώρα σε αγροτεμάχια της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης του Nομού Αρκαδίας και αποτελεί, πέραν των άλλων, μια πρώτη προσέγγιση του συστήματος της βιοδυναμικής καλλιέργειας τόσο σε κρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι εδαφικές παράμετροι που μελετήθηκαν σε κάθε καλλιέργεια και για τα τρία συστήματα παραγωγής είναι οι εξής: αγωγιμότητα, pH, οργανική ουσία, Μέση Σταθμισμένη Διάμετρος Συσσωματωμάτων (ΜΣΔΣ), οργανικός C και ολικό Ν. Προσδιορίστηκε επίσης στο ριζικό σύστημα η ύπαρξη και το ποσοστό της μυκόρριζας καθώς και η ύπαρξη και ο αριθμός των γαιοσκωλήκων στο έδαφος που αποτελούν από τους σημαντικότερους βιολογικούς δείκτες της ποιότητας των εδαφών. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών που προσδιορίστηκαν και για τα τρία συστήματα παραγωγής είναι στην περίπτωση του μήλου τα εξής: διάμετρος καρπών, βάρος καρπών, χρώμα φλοιού και συνεκτικότητα σάρκας. Ενώ στην περίπτωση του αμπελιού τα εξής: βάρος 100 ραγών, βάρος φλοιού 50 ραγών, βάρος 100 γιγάρτων, διάμετρος ραγών καθώς και pH, ολική οξύτητα και σάκχαρα γλεύκους. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι στην πλειοψηφία του συνόλου των μετρήσεων τις θετικότερες επιδράσεις παρουσίασαν το βιολογικό και το βιοδυναμικό σύστημα παραγωγής έναντι του συμβατικού. Όσο αφορά τις εδαφικές παραμέτρους ανάμεσα στο βιολογικό και βιοδυναμικό σύστημα παραγωγής, βρέθηκε θετικότερη επίδραση του βιοδυναμικού συστήματος παραγωγής στην περιεκτικότητα σε ολικό Ν στο έδαφος και του βιολογικού στη ΜΣΔΣ. Ανάμεσα στο βιολογικό και στο βιοδυναμικό σύστημα παραγωγής, αναφορικά με τα καρπολογικά χαρακτηριστικά, τις θετικότερες επιδράσεις στην περίπτωση του μήλου εμφάνισε το βιοδυναμικό σύστημα παραγωγής ενώ στην περίπτωση του αμπελιού το βιολογικό σύστημα παραγωγής κυρίως ως προς το μέγεθος του καρπού. Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το βιολογικό και το βιοδυναμικό σύστημα παραγωγής μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας του εδάφους και των παραγόμενων προϊόντων. el
dc.description.abstract In this M.Sc. thesis were evaluated the effect of conventional, organic and biodynamic production system on selected soil parameters of three different crops (wine vineyards, apple and potato) and some fruit characteristics. The experiment fields was located in the region of city Tripoli, Arcadia, and constitutes, not least, a first approach to the system of biodynamic farming both at state and local level. The soil parameters studied in each crop for all three production systems are: conductivity, pH, organic substance, soil mean weight diameter (MWD), organic C and total N. It was also determined the mycorrhizal colonization in the root system and the presence and number of earthworms in soil, which are the most important biological indicators of soil quality. The qualitative characteristics of fruits that were determined for all three production systems are in the case of apple the following: fruit diameter, weight of fruit, color of skin and flesh firmness. While in the case of the vine are: weight of 100 berries, peel weight of 50 berries, 100 pips weight, berries diameter and pH, total acidity and sugars in grape must. The results indicated that, in the majority of all measurements the most positive effects were presented at the organic and biodynamic production systems versus conventional. Regarding the soil parameters between organic and biodynamic production system, were found more positive effects of biodynamic production system on the content of total soil N in the case of organic production system on the MWD. Between organic and biodynamic production system, and as for the fruit characteristics, more positive effects in the case of apple displays the biodynamic production system whereas in the vine the organic production system mainly in fruit size. In conclusion it could be argued that organic and biodynamic production systems can contribute significantly to the improvement of soil and fruit quality. en
dc.language.iso el el
dc.subject Συμβατική γεωργία el
dc.subject Βιολογική γεωργία el
dc.subject Βιοδυναμική γεωργία el
dc.subject Εδαφικές παράμετροι el
dc.subject Συστήματα παραγωγής el
dc.title Επίδραση του βιολογικού, συμβατικού και βιοδυναμικού συστήματος παραγωγής σε επιλεγμένες εδαφικές παραμέτρους διαφόρων καλλιεργειών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account