Abstract:
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του
Μεταπτυχιακού Προγράμματος Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων
και Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκοπός της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός προγράμματος το οποίο θα
συγκεντρώνει όλα τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν μια ελληνική βοοτροφική
εκμετάλλευση κρεατοπαραγωγής.
Μέσω του προγράμματος ο παραγωγός θα μπορεί να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη
για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης του και θα μπορεί να εξετάζει
διαφορετικά σενάρια. Τα σενάρια αυτά είναι διαφορετικές αποφάσεις τις οποίες ο
παραγωγός καλείται να πάρει και εξετάζοντας τα αλλάζοντας τις παραμέτρους μπορεί
να ελέγξει την επιρροή που θα έχουν στην επιχείρηση και το οικονομικό αποτέλεσμα.
Έγινε η προσπάθεια να συμπεριληφθούν όσο το δυνατό περισσότεροι παράγοντες
ώστε το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβές και πιο κοντά στην
πραγματικότητα χωρίς όμως το πρόγραμμα να γίνεται δυσνόητο και δύσκολο στην
χρήση γιατί απευθύνεται σε κτηνοτρόφους. Οι γνώσεις των οποίων είναι συνήθως
περιορισμένες, όσο αφορά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα μαθηματικά.
Ζητώντας λοιπόν από το χρήστη βασικές πληροφορίες για την επιχείρηση, όπως
αξίες περιουσιακών στοιχείων, ζωικού κεφαλαίου και ζωοτροφών αλλά και το
μέγεθος των δαπανών και του κόστους γίνεται κατάρτιση ισολογισμού και
κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης όπως και υπολογισμός όλων των
χρηματοοικονομικών δεικτών.
Εκτός όμως του προγράμματος έγινε η προσπάθεια ανάλυσης όλων των παραγόντων
που επηρεάζουν την παραγωγή. Αναλύθηκαν δηλαδή όλα τα σημεία τα οποία πρέπει
ο παραγωγός να πάρει κρίσιμες διοικητικές αποφάσεις και τι πρέπει να προσέξει
μελετώντας τα διαφορετικά σενάρια.
Κύριος παράγοντας επιρροής του κόστους είναι το σιτηρέσιο που εφαρμόζεται τόσο
στο στάδιο της συντήρησης όσο και στο στάδιο της πάχυνσης. Για τον λόγο αυτό
δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στον σχεδιασμό και την κατάρτιση του. Με την βοήθεια
γραμμικού προγραμματισμού είναι δυνατό να βρεθεί η οικονομικότερη διατροφή για
τις ζωοτροφές τις οποίες έχει πρόσβαση ο παραγωγός.