Για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις
χρειάζεται, ο εντοπισμός των παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτές, η
ποσοτικοποίηση των συνεπειών αλλά και η διαρκής ευαισθητοποίηση σχετικά με
αυτές τις προκλήσεις. Η Βιομηχανία των Τροφίμων προκαλεί σημαντικά
περιβαλλοντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της παραγωγής, της επεξεργασίας, των
μεταφορών και της κατανάλωσης των προϊόντων του. Τα προβλήματα αυτά αφορούν
και την παραγωγή Οίνων και κρίνεται απαραίτητη η σε βάθος διερεύνηση τους.
Για τη πραγματοποίηση των παραπάνω χρησιμοποιούνται περιβαλλοντικά
εργαλεία με σημαντικότερο, τη μεθοδολογία Ανάλυσης Κύκλου Ζωής – Life Cycle
Assessment. Για να είναι όμως τα αποτελέσματα της αξιόπιστα, ακριβή και
συγκρίσιμα μεταξύ της ίδιας κατηγορίας προϊόντων απαιτείται να υπάρχουν
συγκεκριμένοι κανόνες.
Η Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος αποτελεί μια Τύπου ΙΙΙ Περιβαλλοντική
σήμανση, η οποία στηρίζεται στην Ανάλυση Κύκλου Ζωής και για την
πραγματοποίηση της ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες για κάθε κατηγορία
προϊόντος και αφορά όλο το κύκλο ζωής ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Έτσι δίνεται η
δυνατότητα στον παραγωγό να εντοπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη
παραγωγή του προϊόντος του και σε ποιες διεργασίες οφείλονται, βοηθώντας στη
λήψη περιβαλλοντικά φιλικότερων αποφάσεων. Ταυτόχρονα παρέχει πληροφορίες
στον καταναλωτή σχετικά με την επίδοση του προϊόντος σε συγκεκριμένες
περιβαλλοντικές παραμέτρους και του επιτρέπει να επιλέξει το προϊόν με την
καλύτερη περιβαλλοντική επίδοση.
Στη παρούσα εργασία, εφαρμόζεται η Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος σε
εμφιαλωμένο οίνο με την ονομασία «Μούχταρο» και παρουσιάζονται προτάσεις για
την βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης της συγκεκριμένης εμπορικής ετικέτας.
In order to confront the current environmental challenges, it is necessary to
understand their root causes, to quantify the damages occurred and to be in continuous
awareness for environmental issues. Food industry has quite an impact on the
environment; the production, processing, transportation and consumption stages of
food products, contribute to several environmental problems. The Wine Industry, as
part of the Food Industry, is also associated with environmental problems which need
to be further investigated.
The Life Cycle Assessment is one of the most important environmental tools,
used for the investigation of the environmental issues, which occur during the whole
life cycle of a product or service. The results obtained from the Life Cycle
Assessment must be reliable, accurate and comparable among products of the same
Category and therefore must be performed according to specific rules.
The Environmental Product Declaration is a Type III Environmental label,
based on life cycle assessment, performed according to specific Product Category
Rules. The producers can identify the environmental impacts of their EPD-labelled
product and the improvement options to the direction of greener products and
processes. The consumers can compare EPD-labelled products of the same category
and choose the greener products with better environmental performance.
In the current Thesis, the Environmental Product Declaration of the commercial
wine “Mouhtaro” is presented and suggestions are given for the improvement of the
environmental performance of this specific wine.