Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών είναι ανάλογη με την πρόσληψη τους από την διατροφή. Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό το οποίο παρουσιάζει ιδιομορφία στην απορρόφηση του. Η απορρόφηση του σιδήρου καθορίζεται από φυσιολογικούς παράγοντες (επίπεδα του σιδήρου του ατόμου, κατάσταση ασθένειας, εγκυμοσύνη) και από διατροφικούς παράγοντες. Οι διατροφικοί παράγοντες είτε ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου όπως συμβαίνει για το ασκορβικό οξύ και την καταναλισκόμενη ποσότητα κρέατος, είτε παρεμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου όπως συμβαίνει με το ασβέστιο ,τις πολυφαινόλες και τα φυτικά οξέα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί πολλοί αλγόριθμοι με σκοπό την εκτίμηση της απορρόφησης σιδήρου από δίαιτα βασισμένη σε απλά γεύματα. Στην παρούσα μελέτη διερευνάται η συνδυαστική δράση όλων των διατροφικών παραγόντων στα κύρια γεύματα της ημέρας με σκοπό τον κατά προσέγγιση υπολογισμό της ποσοστιαίας απορρόφησης του σιδήρου .Τα δεδομένα τα οποία αξιολογήθηκαν προέρχονται από τη μελέτη της ενυδάτωσης η οποία πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα Ιούνιος 2013-Αύγουστος 2013,στην οποία συμμετείχαν 52 άτομα ηλικίας 18-65 ετών, οι εθελοντές καταναλώνουν φαγητό που παρασκευάζουν οι ίδιοι. Έπειτα συμπληρώνουν ένα ημερολόγιο επταήμερης καταγραφής τροφίμων.
Χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος Richard A.P. et al.2009 με σκοπό την αξιολόγηση του ποσοστού απορρόφησης του σιδήρου. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι υπάρχει παραλλακτικότητα μεταξύ των ατόμων της μέσης ημερήσιας συνολικά προσλαμβανόμενης ποσότητας σιδήρου και της ποσοστιαίας απορρόφησης του σιδήρου από τα κύρια γεύματα της ημέρας ανάμεσα στα άτομα. Ο αλγόριθμος είναι χρήσιμος στην πρόβλεψη της ποσοστιαίας απορρόφησης του σιδήρου, με σκοπό την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας.
Recent studies have shown that nutrient absorption is proportional to nutrient intake from the diet. The absorption of iron is determined by physiological factors (levels of iron of the person, disease status, pregnancy) and dietary factors. The dietary factors either enhance iron absorption as it is happen for the ascorbic acid and the consumed quantity of meat or inhibit iron absorption as it is happen for calcium, polyphenols and phytates.
In recent decades many algorithms have been developed to assess the absorption of iron from a diet based on simple meals. In this study investigated the combined effect of all dietary factors of main meals of the day, to calculate the percentage absorption of iron . Data evaluated from of hydration study, that took place during June 2013-August 2013.The involving 52 volunteers aged 18-65 years old. Richard AP et al.2009 algorithm was used in purpose to assess percentage iron absorption. Results show that there is variation of average daily intakes of total iron and percentage iron absorption from the main meals of the day among the people. The algorithm is useful in predicting the percentage absorption of iron to treat iron deficiency anemia.