dc.contributor.advisor |
Μπιλάλης, Δημήτριος |
el |
dc.contributor.author |
Χαλκιά, Χριστίνα Μαρία Α. |
el |
dc.date.issued |
2015-09-21 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6052 |
|
dc.description.abstract |
Οι γαιοσκώληκες είναι σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους, ιδίως σε βιολογικές καλλιέργειες, όπου μπορούν να αναπτυχθούν σημαντικοί πληθυσμοί. Η παρούσα μελέτη στοχεύει στην εξέταση της καταλληλότητας 2 φυτικών υλικών, των φύλλων μουριάς και των βλαστών μηδικής και 2 εδαφικών τύπων, του ελαφρά όξινου, με pH 6,4 και του ελαφρά αλκαλικού, με pH 7,34, στην ανάπτυξη του γαιοσκώληκα Octodrilus complanatus. Επιπλέον, στοχεύει στην διερεύνηση των επιδράσεων της διατροφής του ιδίου είδους με χλωρούς φυτικούς ιστούς στην ανάπτυξη του. Μετρήθηκε η μεταβολή του βάρους των γαιοσκωλήκων, η περιεκτικότητα των ιστών τους σε πρωτεΐνη και ο αριθμός των επιφανειακών κοπρολυμάτων ως μέτρο της επιφανειακής δραστηριότητας.
Το βάρος των γαιοσκωλήκων μειώθηκε από την κατανάλωση της χλωρής τροφής. Μεταξύ των δύο τροφών, η μηδική είχε πιο αρνητική επίδραση στο βάρος από τη μουριά. Αυτό οφείλεται μάλλον στην ύπαρξη αντιδιατροφικών παραγόντων, που είναι περισσότεροι και πιο δραστικοί στη μηδική. Η μηδική μειονεκτεί σε σχέση με τη μουριά και διότι περιέχει πολλές ακατέργαστες ίνες που αφομοιώνονται δυσκολότερα στον πεπτικό σωλήνα των γαιοσκωλήκων.
Οι ιστοί των γαιοσκωλήκων ήταν πλουσιότεροι σε πρωτεΐνη όταν διατράφηκαν με μηδική παρά με μουριά, πιθανώς διότι η χλωρή μηδική είναι πολύ κακής ποιότητας τροφή από ενεργειακή άποψη.
Το ελαφρά όξινο έδαφος ήταν καλύτερο από το ελαφρά αλκαλικό για το βάρος και την πρωτεΐνη των γαιοσκωλήκων.
Η επιφανειακή δραστηριότητα δεν επηρεάσθηκε σημαντικά από την τροφή, αλλά από την οξύτητα του εδάφους. Μεταβλήθηκε με την υγρασία του υποστρώματος. Ήταν εντονότερη στο αλκαλικό έδαφος από ότι στο όξινο, πιθανώς λόγω δυσφορίας των ζώων μέσα στο περιβάλλον αυτό.
Οι δύο τροφές επέδρασαν στις ιδιότητες των εδαφών στα οποία προστέθηκαν. Η μηδική αύξησε το pH του εδάφους, ενώ η μουριά το μείωσε. Άλλες παράμετροι που επηρεάσθηκαν από την τροφή ήταν η Ι.Α.Κ. και η οργανική ουσία του εδάφους. Η μικροβιακή δραστηριότητα δεν επηρεάσθηκε από την τροφή, αλλά διαφοροποιήθηκε στους 2 τύπους εδαφών. Το Ν του εδάφους, αν και σημείωσε μεγάλη μείωση, δεν διαφοροποιήθηκε από την τροφή ή τον τύπο του εδάφους. |
el |
dc.description.abstract |
Earthworms are important parameters for the fertility of soils, mainly in biological production, where the population density can be increased.
The aim of the present study is to investigate the importance of lucern and mulberry leaves for feeding earthworms of the species Octodrilus comlanatus , as well as the suitability of 2 soil types, a slightly acid, with pH 6,4 and a slightly alkaline with pH 7,34 as habitats for the same species. An additional scope of this study was to test if fresh dried plant tissue can be used as food for earthworms.
Measurements of body weight and protein content of the tissues were taken. The number of surface casts were also counted as indicators of the soil surface activity.
The body weight of the earthworms was reduced by the consumption of fresh dried leaves. Between the two foods, lucern was worse, possibly due to the existence of antitrophic factors, which are more abundant and severer than in mulberry leaves. Moreover, lucern contains higher percentage of crude fibre, not easily assimilatable, compared to mulberry leaves, which have high percentage of soluble carbohydrates.
Protein concentration was higher when earthworms fed with lucern compared to mulberry, possibly due to the fact that fresh dried stems of lucern have very bad quality concerning energy.
The acid soil was better than the alkaline one, as far as weight and protein content were concerned.
The surface activity was not significantly influenced by soil acidity but by food type. It was altered according to moisture content of the substrate. It was higher in alkaline soil, possibly due to excessive discomfort of the earthworms which live inside this environment.
Both food type and type of substrate altered the soil parameters. Lucern increased the soil pH, whereas mulberry decreased it slightly. Soil C.E.C. and soil organic matter were significantly influenced by food and microbial activity was differentiated by soil type. Soil total N content, decreased a lot, but was influenced neither by food type nor by soil acidity. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Octodrilus complanatus |
en |
dc.subject |
Διατροφή γαιοσκωλήκων |
el |
dc.subject |
Οξύτητα εδάφους |
el |
dc.subject |
Πρωτεΐνη γαιοσκωλήκων |
el |
dc.subject |
Βάρος γαιοσκωλήκων |
el |
dc.subject |
Επιφανειακή δραστηριότητα |
el |
dc.title |
Επίδραση της οξύτητας του εδάφους στην ανάπτυξη και στη συσσώρευση πρωτεΐνης στον γαιοσκώληκα Octodrilus complanatus |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου |
el |