dc.contributor.advisor |
Χαρουτουνιάν, Σέρκο |
el |
dc.contributor.author |
Βρέλλη, Αλεξάνδρα Θ. |
el |
dc.date.issued |
2015-09-22 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6057 |
|
dc.description.abstract |
Το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών καθώς και τα οφέλη που αποκομίζει μια τοπική κοινότητα από τη χρήση της ονομασίας προέλευσης ή γεωγραφικής ένδειξης στα αγροτικά τους προϊόντα αποτέλεσε το βασικό έναυσμα για τη διενέργεια της παρούσας διατριβής. Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον στην εργασία αυτή επικεντρώθηκε στη μελέτη ενός παραδοσιακού προϊόντος της περιοχής των Βατίκων του νομού Λακωνίας του «βατικιώτικου κρεμμυδιού», με τη διερεύνηση αφενός των πτητικών του συστατικών που του προσδίδουν ιδιαίτερες οργανοληπτικές ιδιότητες και αφετέρου του δεσμού μεταξύ της ποιότητας του συγκεκριμένου προϊόντος και της περιοχής καλλιέργειάς του.
Στο πλαίσιο αυτό προσδιορίστηκε η ποιοτική και ποσοτική σύσταση του αιθερίου ελαίου του τοπικού οικότυπου κρεμμυδιών που καλλιεργείται στην περιοχή της Νεάπολης του νομού Λακωνίας και συγκρίθηκε με τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια από το υβριδίο κρεμμυδιού Red Puma F1 που καλλιεργείται στην ίδια περιοχή της Νεάπολης και του κρεμμυδιού της ποικιλίας Μοράντα που καλλιεργείται στη Βοιωτία. Στόχος της μελέτης ήταν η διευκρίνιση των διαφορών μεταξύ των τριών διαφορετικών δειγμάτων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η διευκρίνιση κυρίως σε σχέση μεταξύ των πτητικών συστατικών του βατικιώτικου κρεμμυδιού και της περιοχής καλλιέργειας του αλλά και της γενετικής του προέλευσης.
Η πιστοποίηση του «βατικιώτικου κρεμμυδιού» ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα προσδώσει στο προϊόν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσει κίνητρο στους παραγωγούς για τη συνέχεια της καλλιέργειας του κρεμμυδιού και θα διασωθεί ο τοπικός πληθυσμός. |
el |
dc.description.abstract |
The increasing interest of consumers and the benefits to a local community of the use
of the designation of origin or geographical indication in the agricultural products
constituted initialization of this study. Specifically, the interest in this work focused on the
study of a traditional agricultural product, an onion cultivated on the region of the Vatika
Lakonias, the “Vatikiotiko kremmidi”, exploring both the volatile components that confer
specific organoleptic properties and also the link between the quality of the product and
the area of cultivation.
In this context the qualitative and quantitative composition of the essential oil of the
local ecotype of onions grown in the area of Neapoli of Lakonia was determined and
compared with the essential oils of the hybrid onion Red Puma F1 grown in the same area
and the onion of “Moranta” variety grown in Boiotia. The aim of this study was to clarify
the differences between the three different samples and correlate the volatiles of onion
from Vatika with the cultivation area and genetic origins.
The certification of "Vatikiotiko kremmidi" as product of Protected Designation of
Origin in accordance with Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament will
give to the product added value, create incentive for producers continuing cultivation of
onion and rescue the local ecotype. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Βατικιώτικο κρεμμύδι, |
el |
dc.subject |
Allium cepa |
en |
dc.subject |
Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης |
el |
dc.subject |
Αιθέριο έλαιο |
el |
dc.subject |
Υδροαπόσταξη |
el |
dc.title |
Μελέτη-ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Γενικό Τμήμα |
el |
dc.description.degree |
Θετικές επιστήμες στη γεωπονία |
el |