Η σύγκριση της συμβατικής, της ολοκληρωμένης και της βιολογικής καλλιέργειας της πορτοκαλιάς στην Ελλάδα από άποψη αειφορίας, με τη χρήση της Μεθόδου Αναλυτικής Ιεράρχησης (ΑΗΡ), αποτέλεσαν το αντικείμενο της παρούσας μελέτης. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν οικονομικά, τεχνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια με έξι οικονομικά, τέσσερα τεχνικά, τρία κοινωνικά και οκτώ περιβαλλοντικά υποκριτήρια. Ως περιοχή μελέτης επελέγη η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Αργολίδας και εννέα γεωπόνοι της περιοχής συνέβαλαν στην έρευνα μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου ειδικά σχεδιασμένου για τις ανάγκες του συγκεκριμένου θέματος. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε ερωτήσεις για τη διαμόρφωση των βαρών των κριτηρίων και των υποκριτηρίων και άλλες για τη σύγκριση των καλλιεργειών μεταξύ τους. Η πλειοψηφία των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε στο Microsoft Excel βάσει της μεθόδου πολυκριτηριακής ανάλυσης ΑΗΡ. Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε μια σειρά κατάταξης των συστημάτων καλλιέργειας για το κάθε γεωπόνο, η οποία αποτυπώνει την προτίμηση του ανάλογα με τις απαντήσεις που έδωσε στο ερωτηματολόγιο. Τελικά προέκυψε ότι η ολοκληρωμένη καλλιέργεια αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τέσσερις γεωπόνους, η βιολογική για τρείς και η συμβατική για δύο.
The aim of the study was the comparison of conventional, integrated and organic orange farming in Greece in terms of sustainability, using the Analytic Hierarchy Process (AHP). To that end, economic, technical, social and environmental criteria were examined as well as six financial, four technical, three social and eight environmental sub-criteria. Argolida (a regional department of Peloponnesus, S. Greece) was chosen as the study area and nine agronomists of the department contributed to the research through the completion of a questionnaire specifically designed for the needs of the particular subject. The questionnaire included some questions for the formation of the weights of the criteria and sub-criteria and some others for the comparison of different production systems. The majority of the questionnaires were filled through personal interviews and the results were processed in Microsoft Excel using the multicriteria analysis method AHP. A production system ranking for each agronomist emerged from the analysis of the results, which reflects their preference revealed by the answers given in the questionnaire. Finally, integrated farming seems to be the best option according to four agronomists, organic according to three and conventional is preferable according to two.