Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής ερευνητικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σε επιχείρηση εμπορίας νωπών σύκων. Η εφαρμογή του Συστήματος συνδυάστηκε με το σχήμα ποιότητας (Quality Scheme) CanadaGAP επειδή είναι πολύ σημαντικό για την επιχείρηση που μελετάμε, καθώς είναι αναγνωρισμένο από τον φορέα Global Food Safety Initiative (GFSI).
Αρχικά, γίνεται μια αναφορά στα συστήματα διαχείρισης. Έπειτα ακολουθεί το θεσμικό πλαίσιο και η εξέλιξη της νομοθεσίας γύρω από τα τρόφιμα στην Ελλάδα και πως οδηγηθήκαμε στα σημερινά δεδομένα γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων. Θεωρήσαμε σημαντικό να αναλύσουμε και κάποια τα πιο σημαντικά Συστήματα Πιστοποίησης για την Διαχείριση της Ασφάλειας των Τροφίμων όπως είναι το ISO 22000:2005 και όλα τα σχετικά Συστήματα Πιστοποίησης που είναι αναγνωρισμένα από τον φορέα Global Food Safety Initiative (GFSI), όπως το υπό μελέτη σύστημα. Η ανάλυση των κινδύνων στα τρόφιμα (βιολογικοί, χημικοί, φυσικοί) είναι άλλο ένα σημαντικό θέμα που αξίζει να αναλύσουμε και πιο συγκεκριμένα οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα τρόφιμα στο χωράφι και κατά την διάρκεια της παραγωγής τους. Πριν το ειδικό μέρος της ερευνητικής εργασίας αναλύσαμε κάποια οικονομικά στοιχεία του κλάδου που είναι σημαντικά για να τα μελετήσει κανείς.
Στο ειδικό μέρος της μεταπτυχιακής μελέτης αναπτύχθηκε το Σύστημα για την Ασφάλεια των Τροφίμων CanadaGAP σύμφωνα με την επιχείρηση μεταποίησης νωπών σύκων. Αναλύσαμε με λίγα λόγια την επιχείρηση και το νωπό φρούτο στο οποίο δραστηριοποιείται και στην συνέχεια αναπτύξαμε το προαναφερόμενο σύστημα σύμφωνα με το Εγχειρίδιο CanadaGAP Food Safety For Fresh Fruits and Vegetables.
The aim of the present study is the development and implementation of a Food Safety
Management System for a company that handles fresh figs. The implementation of CanadaGAP is very important for the company that we study, as is officially recognized by the Global Food Safety Initiative (GFSI).
First, we make a reference to Management Systems. Next comes the legal framework and the development of legislation regarding to food in Greece and how we reached today’s standards about food safety. We considered important to analyze some of the most significant Food Safety Management Systems such as ISO 22000:2005
and all relative systems that are GFSI approved, as the system under study. Hazard Analysis (biological, chemical, physical) is another important issue that is worthy to analyze, more specifically the risks we identify to the field during production. Financial elements of the industry were also considered. In the main body of this study was developed the CanadaGAP Program for Food Safety
under the company that handles fresh figs. We described with few words about the company and how It operates. In the end, it is developed the Program we mentioned before according to the CanadaGAP Food Safety Manual for Fresh Fruits and Vegetables.