HEAL DSpace

Αξιολόγηση και μελέτη υδατικών εκχυλισμάτων Rubus spp. ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν ένζυμα βιοιατρικού ενδιαφέροντος

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Λάμπρου, Νίκος el
dc.contributor.author Παπαϊωάννου, Μαρία Δ. el
dc.date.issued 2015-09-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6071
dc.description.abstract Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ερευνητές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον τα αντιοξειδωτικά συστατικά και τον ρόλο τους στην προστασία και στην ομαλή λειτουργία των οργανισμών. Το μεγάλο, αυτό, ενδιαφέρον που υπάρχει για τα αντιοξειδωτικά οφείλεται στην πληθώρα των βιοδραστικών και αντιοξειδωτικών τους ικανοτήτων. Πολλά φρούτα και λαχανικά αποτελούν πηγές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ενώσεις. Επιπλέον, στις μέρες μας, τα αντιοξειδωτικά χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα σε πολλά τρόφιμα βελτιώνοντας έτσι την ποιότητά τους. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη πρόληψη ποικίλλων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως ο καρκίνος τα καρδιοαγγειακά νοσήματα οι εκφυλιστικές ασθένειες κ.α. Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται, επίσης, στην μελέτη συγκεκριμένων ενζύμων τα οποία σχετίζονται με την σωστή και υγιή λειτουργία των οργανισμών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η επίδραση των παραγόντων «άρδευση», «έδαφος», «ηλιακό φως» και «ποικιλία» στην τελική συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών, ανθοκυανινών και φλαβονοειδών, στην αντιοξειδωτική ικανότητα και στη ικανότητα αναστολής των ενζύμων τυροσινάση, ελαστάση και ακετυλοχολινεστεράση, από 22 διαφορετικούς καρπούς βατόμουρων του γένους Rubus spp. Τα 22 διαφορετικά δείγματα εκχυλίστηκαν σε συγκεκριμένα εκχυλίστηκα μέσα, ανάλογα με τις μεθόδους και προσδιορίστηκαν οι παραπάνω ιδιότητες. Τα αποτελέσματα, όπως ήταν αναμενόμενο, φανέρωσαν ότι τα βατόμουρα είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και ότι οι παράγοντες «άρδευση», «έδαφος», «ηλιακό φως» και «ποικιλία» επηρεάζουν τις βιοδραστικές τους ιδιότητες. Συγκεκριμένα η ποικιλία του φυτού φαίνεται να επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την βιοχημική σύσταση των καρπών. Επίσης, ο συνδυασμός περιβαλλοντικών συνθηκών κατά την καλλιέργειά τους, μπορεί να επηρεάσει τις βιοδραστικές τους ιδιότητες. Από τη μελέτη, επιβεβαιώθηκε η μεγάλη διαιτητική αξία των καρπών αυτών. Επίσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι καρποί Rubus spp είναι κατάλληλοι για την εφαρμογή τους στην ανάπτυξη προϊόντων τόσο στην φαρμακευτική όσο και στην κοσμετολογία el
dc.description.abstract For several years, researchers show an increased interest in the antioxidants and their role in the protection and the smooth functioning of organizations. This large interest for the antioxidants is caused to the multitude of bioactive and antioxidant capacity. Many fruits and vegetables are rich sources of antioxidant compounds. In addition, nowadays, the antioxidants used as additives in many foods thereby improving their quality. Antioxidants help to prevent of various diseases associated with the oxidative stress such as cancer cardiovascular disease, degenerative diseases etc. Much interest is observed also in the study of certain enzymes associated with the proper and healthy functioning of organisms. In this thesis we studied the effect of the agents 'irrigation', 'territory', 'sunlight' in the cultivation of plants and "variety" in the final concentration of phenolic compounds, anthocyanins and flavonoids, antioxidant capacity, and ability to inhibit specific enzymes in 22 different blackberry and raspberry fruits, genus Rubus spp . For the determination of total phenolic content the method of Folin-Ciocalteu was applied and the antioxidant capacity of the samples identifying with method of, method of DPPH and the method of ABTS. The determination of total content of fruit in anthocyanins was done by a method based on the pH, and the determination of total content of fruit in flavonoids was done by a method based on Quercetin. Furthermore, specific methods were applied for the study of the existence inhibitors of tyrosinase, elastase and acetylcholinesterase. The 22 different samples were extracted to specific extracted solutions, depending on the methods and determined photometrically their biochemical properties. The results, unsurprisingly, have revealed that those fruits are rich in antioxidants and that the agents 'irrigation', 'territory', 'sunlight' and 'variety' affecting their bioactive properties. Specifically, the variety of the plant affected to a greater extent the biochemical composition of fruits, but a right combination of environmental conditions during their cultivation can increase bioactive capabilities of fruit. Was therefore confirmed their highly nutritious. Also according with the results Rubus spp fruits are suitable for use in the pharmaceutical and in cosmetology en
dc.language.iso el el
dc.subject Rubus spp en
dc.subject Βατόμουρα el
dc.subject Αντιοξειδωτικά el
dc.subject Ανθοκυανίνες el
dc.subject Φλαβονοειδή el
dc.subject Φαινόλη el
dc.title Αξιολόγηση και μελέτη υδατικών εκχυλισμάτων Rubus spp. ως προς την ικανότητά τους να αναστέλλουν ένζυμα βιοιατρικού ενδιαφέροντος el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας el
dc.description.degree Βιοτεχνολογία και εφαρμογές στη γεωπονία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account