dc.contributor.advisor |
Κοτσερίδης, Γεώργιος |
el |
dc.contributor.author |
Δρούκας, Αναστάσιος Ν. |
el |
dc.date.issued |
2015-09-23 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6077 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el #el_GR |
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μελέτη έγινε προσπάθεια διερεύνησης της επίδρασης της άρδευσης στη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών των γιγάρτων, σε δείγματα ραγών της ποικιλίας Syrah (Vitis vinifera L.), σοδειάς 2012, στα οποία εφαρμόστηκαν 3 διαφορετικά επίπεδα άρδευσης : μηδενική (0%), μέτρια (50%) και υψηλή (100%), βάσει της εξατμισοδιαπνοής της καλλιέργειας (ΕΤκ), ενώ λήφθησαν δείγματα σε 4 διαφορετικές χρονικές στιγμές από το στάδιο του περκασμού έως την πλήρη ωρίμανση, εξετάζοντας παράλληλα τη πιθανότητα διαφοροποίησης δειγμάτων διαφορετικού βαθμού ωριμότητας. Για τον προσδιορισμό των πολυφαινολών εφαρμόστηκαν διάφορες αναλυτικές μέθοδοι, από τις οποίες προέκυψε ότι η άρδευση επηρεάζει τη συγκέντρωση των ενώσεων αυτών στη ράγα, τους φλοιούς και τα γίγαρτα.
Ειδικότερα, η εφαρμογή υψηλότερων επιπέδων άρδευσης φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του μεγέθους και του μέσου βάρους της ράγας, σε μείωση της συγκέντρωσης των ανθοκυανών των φλοιών και αύξηση της συγκέντρωσης των ταννινών των γιγάρτων. |
el |
dc.description.abstract |
In the present study an effort was made in order to investigate the effect of irrigation on the concentration of phenolic compounds of the seeds, of the grapevine variety Syrah (Vitis vinifera L.), harvest 2012, by applying 3 different irrigation treatments : non- (N), demi- (D) & full- (F), in 3 levels 0%, 50% & 100% of the crop evapotraspiration (Etc) while samples were taking at 4 different times, from the veraison to the harvest.
For the determination of polyphenols different analytical methods were applied, from which was concluded that the irrigation affects the concentration of these compounds at the grapes, the skins and the seeds.
In particular, the application of higher levels of irrigation seems to lead to an increase of berry size and berry weight, a decrease of skin anthocyanin concentration and also, an increase of seed tannins concentration. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Άρδευση |
el |
dc.subject |
Γίγαρτα |
el |
dc.subject |
Ταννίνες |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Φλαβαν-3-όλες |
el |
dc.title |
Επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά των γιγάρτων της ποικιλίας Syrah (Vitis vinifera L.) |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |