Στην παρούσα διπλωματική μελέτη εξετάσθηκαν οι δυνατότητες αδειοδότησης, αφενός της εν ενεργεία μονάδας μεταποίησης γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εδρεύει εντός του Campus του Γ.Π.Α επί της Ιεράς Οδού 75 στον Ελαιώνα και αφετέρου της υπό σχεδιασμό αντίστοιχης, σε έκταση στις περιοχές των Σπάτων Αττικής ή Κωπαΐδας Βοιωτίας, αμφότερες βρισκόμενες υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση του ισχύοντος Ενωσιακού και Εθνικού Νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις παραγωγικές διαδικασίες που τελούνται ή πρόκειται να λάβουν χώρα στις συγκεκριμένες μονάδες, με αναφορές στην αντίστοιχη Νομοθεσία και Τρίτων Χωρών ως σημείο αντιστοίχισης της ενιαίας οπτικής και προσέγγισης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα θέματα διαχείρισης τροφίμων. Αναλύθηκε, διοικητικά και λειτουργικά, η δυνατότητα ένταξης της κάθε μονάδας στο ισχύον αδειοδοτικό νομικό πλαίσιο, με ευρύτητα διερεύνησης πέραν της υφιστάμενης κτηνιατρικής νομοθεσίας και ανάλογα του περιεχομένου των διοικητικών εγγράφων των φακέλων της κάθε μονάδας. Υπογραμμίσθηκαν οι κατά περίπτωση ανάλογες συστάσεις πλήρωσης των ως άνω φακέλων με σκοπό την κατά το δυνατό σύννομη προσαρμογή του εγχειρήματος. Λαμβάνοντας υπόψη την σε εξέλιξη αλλαγή, Ευρωπαϊκά αλλά και Παγκόσμια, που τελείται προς ενίσχυση των αγροτουριστικών εναλλακτικών πρωτογενών δομών, ως πυλώνες των πολυπληθών Κοινωνιών του 21ου αιώνα, μελετήθηκε πρόταση αδειοδότησης των εν λόγω μονάδων υπό το πρίσμα μιας ολιστικής αναβάθμισης με γνώμονα την παροχή Παιδείας, Πολιτισμού αλλά και Έργου, Προϊόντων συνεπικουρώντας έτσι σε μια φιλοπεριβαλλοντικά ποιοτικότερη αντίληψη ζωής.
The purpose of this thesis is to examine if the currently active milk processing and dairy production plant based in the premises of ΑUA Campus at 75, Ieras Odou, Elaionas, is eligible for an operating license. We will also try to determine if a similar plant, currently under construction, in the area of Spata, Attica or Copaida Lake, Viotia, which are both under the auspices of Dairy Laboratory of the Agricultural University of Athens, should be granted an operating license. We reviewed the current EU and national legislative directive on the production processes taking place or scheduled to happen in the afore mentioned production plants making mention to the corresponding legislation of third countries as a reference point of the uniform format and approach of all the Member-States of EU regarding issues of food management. We analysed from a functional and administrative point of view the possibility of inclusion/ integrating each of these plants to the current licensing legal framework with our research extending beyond the existing veterinarian legislation and based on the content of the administrative documents of each plant. Taking into consideration the undergoing change on a European and international level towards strengthening agrotourism and alternative structures and promoting them to fundamental pillars of today’s populous societies, we also composed a proposal of licensing the above mentioned plants in the light of a holistic upgrade and aspiring to promote Education, Culture and also Structure and Production thus assisting an environmentally friendly quality perception of life. Key words: legislative framework/ directive, licensing, cheese factory, crop and stock farm.