Η παρουσία των βαρέων μετάλλων και οι υψηλές τιμές συγκέντρωσης τους στο έδαφος το νερό και την ατμόσφαιρα προκαλεί ανυσυχία στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα αλλά και στη κοινή γνώμη. Πλέον τα επακόλουθα της αλόγιστης απόθεσης ρύπων στο περιβάλλον είναι εμφανή και έντονα. Έτσι η μελέτη των βαρέων μετάλλων, ο τρόπος απορύπανσης καθώς και οι επιπτώσεις στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσης – τυχόν επιβαρυμένων από βαρέα μέταλλα- διατροφικών προϊόντων είναι αναγκαία προς έρευνα πεδία.
Στη παρούσα μελέτη υπολογίστηκαν τα επίπεδα συγκεντρώσεων του χαλκού, του μολύβδου, του νικελίου, του μαγγανίου, του χρωμίου, του σιδήρου και του ψευδαργύρου τόσο στα εδάφη (στα σημεία ανάπτυξης του βασιδιομύκητα) όσο και σε καρποφορίες (μανιτάρια) των εδώδιμων βασιδιομυκήτων Psathyrella candolleana και Coprinus comatus που απομονώθηκαν από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Ερευνάται η πιθανή συσχέτιση των εν λόγω συγκεντρώσεων, η πιθανή συσχέτιση με τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά (pH, οργανική ουσία, κοκκομετρική σύσταση, ισοδύναμο CaCO3, Ι.Α.Κ.), ενώ διερευνήθηκε εάν είναι δυνατόν να καταναλωθούν με ασφάλεια τα συγκεκριμένα μανιτάρια.
Από τις τιμές των συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων στα καρποσώματα των βασιδιομυκήτων Psathyrella candolleana και Coprinus comatus που αναπτύσονται σε ρυπασμένες περιοχές (όπως αποδείχθηκε ότι είναι το σύνολο των περιοχών που μελετήθηκαν) προέκυψε το συμπέρασμα πως είναι ακατάλληλα προς βρώση.
The presence of heavy metals and their high concentration values in the soil, water and the atmosphere causes concerns to both the scientific community and the public. The consequences of industrial pollution and irrational production of wastes on the environment are obvious and intense. Thus, the study of heavy metals, the methods of decontamination and the effects on humans through diet are fields for necessary research.
In the frame of this study the concentrations of copper, lead, manganese, zinc, iron, chromium and nickel were assessed in mushrooms of the edible basidiomycetes Psathyrella candolleana and Coprinus comatus and in soil samples (taken where the mushrooms were growing). In addition, associations between all established concentrations were determined, together with correlations with soil characteristics (pH, organic matter, grain size composition, equivalent CaCO3, Cation Exchange Capacity), while the safety of these mushrooms for human consumption was also examined.
The high concentrations of heavy metals in collected mushrooms of Psathyrella candolleana and Coprinus comatus evidenced that they can not be safely used as food.