Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση διαφυλλικής λίπανσης απενεργοποιημένων ζυμομυκήτων και άρδευσης στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Vitis vinifera L. cv Αγιωργίτικο καθώς και στον παραγόμενο οίνο, τρύγου 2013. Ο αμπελώνας που διενεργήθηκε το πείραμα βρίσκεται εντός της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα, στο Δ.Δ. Λεόντιο. Δημιουργήθηκαν τέσσερις συνθήκες στον αμπελώνα, στις οποίες διενεργήθηκαν αργότερα οι αναλύσεις: με λίπανση και με άρδευση, με λίπανση και χωρίς άρδευση, χωρίς λίπανση και χωρίς άρδευση, και τέλος χωρίς λίπανση και με άρδευση. Για κάθε συνθήκη εφαρμόσθηκε τριπλή επανάληψη στον αμπελώνα και στο εργαστήριο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε ράγες και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών και στον οίνο έπειτα από μικροοινοποίηση στο εργαστήριο Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο σκοπός της διπλωματικής είναι ο προσδιορισμός των τανινών, των ανθοκυανών και των φαινολικών ουσιών σε ολόκληρη τη ράγα, στους φλοιούς και στα γίγαρτα και στον οίνο. Τέλος έγινε οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων για να προσδιοριστεί ο ποιοτικός τους χαρακτήρας αλλά και να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα των μεθόδων που εφαρμόστηκαν.
Από την έρευνα προέκυψε ότι παρόλο που οι αναλύσεις στους φλοιούς και στα γίγαρτα έδειξαν ότι η παρουσία λίπανσης δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα παρά μόνο η παρουσία άρδευσης, στους οίνους είχαμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η συνδυαστική χρήση διαφυλλικής λίπανσης και άρδευσης εκχυλίζει περισσότερες ανθοκυάνες, κατ’ επέκταση προσδίδει καλύτερο χρώμα και υψηλότερες συγκεντρώσεις φαινολικών. Συνεπώς ο οίνος έχει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά οργανοληπτικά.
In the current study it was investigated the possible effect of irrigation and foliar inactive yeast application on the phenolic concentration of Vitis vinifera L. cv. Agiorgitiko grapes and wines. The experimental vineyard is located in the region of Leontio in Nemea. There were four treatments applied in the vineyard on which later several analyses were applied: unsprayed and irrigated, unsprayed and non-irrigated, sprayed and irrigated and sprayed and non-irrigated. The different treatments were applied in triplicate both in the vineyard and laboratory. During the experimental phase, analyses were applied to grapes, skin and seed extracts and to the wine that was made in microvinification in the Oenology laboratory of the Agricultural University of Athens. The objective was the determination of the phenolic compounds, the anthocyanins and the tannin concentration through different analyses on the whole grapes, skins and seeds and on the wine. Lastly, a sensory analysis of the wines took place, in order for their qualitative character to be specified and to be combined with the results of the methods applied.
The study found that in the analyses of skins and seeds, the presence of foliar yeast application doesn’t affect the results itself, but only with the presence of irrigation. However, in the analyses made in wine we had the opposite results. The combined use of foliar fertilization and irrigation extract more anthocyanins, thus gives better colour and higher concentration of phenolics. Hence, the wine that comes from the grapes that both foliar fertilization and irrigation have been applied, gives better organoleptic characteristics.