Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και τη μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενισχύει την αξία των Συστημάτων Αειφόρου Γεωργίας. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση στη γεωργική παραγωγή αποτελεί ένα σύστημα καλλιέργειας φιλικό προς το περιβάλλον, οικονομικά βιώσιμο και ικανό να εξασφαλίσει ασφαλή προϊόντα με την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετασθούν οι παράμετροι που επηρεάζουν την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην καλλιέργεια της ελιάς στο νομό Αργολίδας. Η εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης έγινε με βάση τα Πρότυπα AGRO 2-1 «Προδιαγραφές» και AGRO 2-2.3 «Απαιτήσεις» σε ομάδα 291 παραγωγών.
Με την εφαρμογή Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, επιτυγχάνεται ορθολογική χρήση των διαθέσιμων φυσικών πόρων (έδαφος, νερό) και των εξωτερικών εισερχομένων (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα). Επίσης, οι καταγραφές μέσω των σχεδίων διαχείρισης εδάφους, νερού, λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δίνουν τη δυνατότητα συνεχούς βελτίωσης αλλά και ποσοτικής αξιολόγησής της στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η μείωση των χρησιμοποιούμενων λιπασμάτων κατά 2% και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 1%, αποτελούν στόχους της νέας καλλιεργητικής περιόδου (2011-2012). Κύριο άλλωστε πλεονέκτημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αποτελεί η ελαχιστοποίηση των εισροών για τη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών την προστασία του περιβάλλοντος. Τα πλεονεκτήματα βέβαια του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ενισχύονται όταν εφαρμόζεται από ομάδα παραγωγών.
Σημαντικό κίνητρο για την υιοθέτηση και εφαρμογή συστημάτων αειφόρου παραγωγής αποτελεί, εκτός από την διασφάλιση της παραγωγής ασφαλών προϊόντων με την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντική μόλυνσης, η παροχή ειδικής οικονομικής στήριξης (ποιοτικό παρακράτημα). Σημαντικό χαρακτηριστικό της περιοχής που διεξήχθη η μελέτη αποτελεί η καταχώρησή της ως περιοχή ΠΟΠ, όπου παράγεται το Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Κρανιδίου και Τροιζηνίας.
The rising concern of consumers for the production of safe foods and the reduction of environmental pollution enforces the value of Sustainable Farming Systems. The Integrated Crop Management (ICM) is an environmentally friendly farming system, economically viable and able to supply safe products by the most efficient use of available sources.
The main objective of the present study is to consider the parameters that affect the application of the Integrated Crop Management System in the farming of olive as well as the effects of its application. The implementation of the Integrated Management System was based on the two Standards, AGRO 2-1 ‘Specifications’ and AGRO 2-2.3 ‘Requirements’ in a group of 291 producers.
The rational use of the available natural resources (soil, waters) and the external inputs (fertilizers, plant protection products) is achieved by the application of the Integrated Management System. In addition, the records through the management system of soil, water, fertilizers and plant protection products enable the potential of continuous improvement as well as of its quantitative estimation in the next farming period. The reduction of the used fertilizers at 2% per cent and of the plant protection products at 1% per cent are the main objectives of the new farming period (2011-2012). Besides, the main advantage of the Integrated Management is the minimization of inflows for the insuring of producers’ income and the preservation of the environment. On the other hand, the advantages of the Integrated Management Systems are enforced when they are applied by a group of producers.
Important incentive for the adoption and application of the sustainable production systems is apart from the securing of safe products and the minimization of environmental pollution, the granting of special financial support (quality deduction). A significant feature of the region where the study was carried out is its registration as PDO (Extra Virgin Oil of Kranidi and Trezinia).