HEAL DSpace

Επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά των φλοιών της σταφυλής της ποικιλίας Syrah

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος el
dc.contributor.author Μουρτίκας, Δημήτριος Γ. el
dc.date.issued 2015-10-05
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6214
dc.description.abstract Η συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες (ποικιλία, καλλιεργητικές τεχνικές, εδαφοκλιματικές συνθήκες κλπ). Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά της ποικιλίας Vitis vinifera «Syrah». Η περιοχή της μελέτης βρίσκεται στην Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ράγες που προήλθαν από την καλλιεργητική περίοδο της χρονιάς 2012, καθώς και σε εκχυλίσματα φλοιών των ραγών. Οι επεμβάσεις της άρδευσης ανέρχονται σε 3 (πλήρης άρδευση (FI): 100% της εξατμισοδιαπνοής (ΕΤc), μέτρια άρδευση (DI): 50% της ΕΤc και μηδενική άρδευση (ΝΙ)) και εφαρμόστηκαν από την έναρξη της ωρίμανσης έως τον τρυγητό. Τα δείγματα ελήφθησαν σε 4 χρονικές στιγμές (196η, 211η, 225η, 236η μέρα του έτους (Day Of the Year/DOY)). Για την εξασφάλιση της ακρίβειας των μετρήσεων εφαρμόστηκε τριπλή επανάληψη. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις προσδιορισμού των ολικών ανθοκυανών και φαινολικών των ραγών, καθώς και των ολικών φαινολικών και ταννινών, των προκυανιδινών και της αντιοξειδωτικής ικανότητας σε εκχυλίσματα φλοιών. Επίσης, εφαρμόστηκε ανάλυση HPLC για τον προσδιορισμό των επιμέρους ανθοκυανών και φαινολικών συστατικών σε εκχυλίσματα φλοιών των ραγών. Τα αποτελέσματα τις μελέτης έδειξαν ότι τα πρέμνα που έτυχαν περισσότερης άρδευσης έδωσαν μεγαλύτερες ράγες σε όλα τα στάδια της ωρίμανσης με στατιστικά σημαντικές διαφορές. Όμως η ελλειμματική άρδευση ευνοεί το επί τοις εκατό (%) ποσοστό γιγάρτων / ράγα, το επί τοις εκατό (%) ποσοστό φλοιού / ράγα και φλοιού / σάρκα, με τις μέγιστες τιμές να παρουσιάζονται στα απότιστα πρέμνα. Έτσι, η απουσία άρδευσης αύξησε τη συγκέντρωση των ολικών ανθοκυανών (mg/g ράγας) και φαινολικών (au/g ράγας) των ραγών. Αντίθετα, η εφαρμογή πλήρους άρδευσης αύξησε τα ολικά φαινολικά συστατικά της ράγας όταν αυτά εκφράστηκαν σε au/ράγα. Τα αποτελέσματα στους φλοιούς ανέδειξαν μια θετική επίδραση της μηδενικής άρδευσης στις συγκεντρώσεις των ολικών φαινολικών συστατικών, των ανθοκυανών, των προκυανιδινών και των ταννινών, εκτός από το στάδιο της πλήρους ωρίμανσης, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Το γενικό συμπέρασμα της παρούσας εργασίας είναι ότι η απουσία άρδευσης επιδρά θετικά στη φαινολική σύνθεση των ραγών και φλοιών της ποικιλίας Syrah αλλά αυτό επιτυγχάνεται περισσότερο με έμμεσο πάρα με άμεσο τρόπο καθώς, η πιο χαρακτηριστική επίδραση της άρδευσης στην ποιότητα των ραγών ήταν αυτή που είχε να κάνει µε τη μεταβολή του βάρους τους. Τεχνολογία τροφίμων – Οινολογία – Αμπελουργία Λέξεις κλειδιά: Ανθοκυάνες, ταννίνες, φαινολικά συστατικά, ράγες, φλοιοί, άρδευση el
dc.description.abstract The concentrations of phenolic compounds are affected by various parameters (cultivar, soil and climate conditions, viticultivating techniques etc). In the current study it was investigated the possible effect of irrigation on the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Syrah”. The study was carried out during 2012 growing season in a commercial vineyard in Epanomi, Northern Greece (Municipality of Thermaikos) Three irrigation treatments were applied, starting at Véraison through harvest: full irrigation (FI), received 100% of crop evapotranspiration (ETc), deficit irrigation (DI) received 50% of ETc and non-irrigated (NI). Each treatment was replicated three times in a randomized block design with 10 vines per replicate. Samples of berries were taken at four different times (196th, 211th, 225th, 236th Day of the Year / DOY). Total anthocyanins and phenolic compounds were determined in homogenized grape berries. In addition, various analytical methods (total phenolic compounds and tannin concentration, proanthocyanidin concentration, antioxidant activity) were applied to skin extracts. Individual anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC analysis. The results of this study indicated that the most irrigated vines yielded berries with greater weight at all maturation stages with statistically significant differences. However, the deficit irrigation favors the percent (%) ratio of seeds / berry, skins / berry and skin / pulp, with peak values presented in non-irrigated vines. Thus, the absence of irrigation increased the concentration of total anthocyanins (mg / g of berry) and total phenolics (au / g of berry) of grape berries. However, implementation of full irrigation increased the total phenolic contents of grape berries when they were expressed in au / berry. The results in skin extracts indicated a positive effect of absence of irrigation on total phenolic compounds, anthocyanins, procyanidins and tannins concentrations, except of the stage of full maturity, in most of cases. The overall conclusion of this study is that the absence of irrigation has a positive effect on phenolic composition of berries and skins of Vitis vinifera var. “Syrah” but it is more achieved in an indirectly way than in a direct one, since the most characteristic effect of irrigation on the quality of the grapes was on the differentiation in grape berry weight. Food technology – Enology – Viticulture Keywords: Anthocyanins, tannins, phenolic content, grape, berries, skins, irrigation en
dc.language.iso el el
dc.subject Ανθοκυάνες el
dc.subject Ταννίνες el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Ράγες el
dc.subject Φλοιοί el
dc.subject Άρδευση el
dc.title Επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά συστατικά των φλοιών της σταφυλής της ποικιλίας Syrah el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account