Στο κέντρο της ποιοτικής παραγωγής των προϊόντων γενικά και των ζωικών προϊόντων
ειδικότερα, βρίσκεται η εκμετάλλευση-εκτροφή μέσω του κτηνοτρόφου και των ζωοτεχνικών
πρακτικών που αυτός ασκεί και που περιλαμβάνουν: την επιλογή στο είδος, τη φυλή, την
παραγωγική κατεύθυνση των ζώων, το είδος και τις ποσότητες των ζωοτροφών σε συνδυασμό
με τον τρόπο απόκτησης αυτών, τις τεχνικές παραγωγής, το βαθμό εκμηχάνισης.
Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής των παραπάνω είναι η εκπαίδευση και η
υποστήριξη των κτηνοτρόφων. Προκειμένου να διερευνηθεί η γνώση αλλά και η αντίληψη
των κτηνοτρόφων σε θέματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης του γάλακτος και των
προϊόντων του, σχεδιάστηκε ένα ερωτηματολόγιο και διεξήχθη στοχευμένη έρευνα σε ομάδα
κτηνοτρόφων τριών νομών της Πελοποννήσου. Το ερωτηματολόγιο βασίστηκε σε θέματα της
διδαχθείσας ύλης του ΔΠΜΣ και δομήθηκε σε (5) Θεματικές Ενότητες.
Η επικοινωνία με τους κτηνοτρόφους, εξασφαλίσθηκε μέσω συνεργασίας με τον φορέα
ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΧΑΪΑΣ. Οι
κτηνοτρόφοι απάντησαν σε συνεντεύξεις με ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου
προκειμένου να «αξιολογηθούν» και να διαφανεί η αντίληψή τους σε θέματα διαχείρισης των
ζώων και κατά πόσον αυτή επηρεάζει την αρχική ποιότητα του γάλακτος.
Στην συνέχεια έγινε συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και παράλληλη
αξιολόγηση των ποιοτικών παραμέτρων που μας διατέθηκαν από τον φορέα ΕΛΓΟ
«ΔΗΜΗΤΡΑ», για το γάλα των παραγωγών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Με την ολοκλήρωση της εργασίας, σχηματίσθηκε μια ιδέα για την γνώση που έχουν οι
κτηνοτρόφοι προβάτων των συγκεκριμένων νομών της Πελοποννήσου σε θέματα της
ολοκληρωμένης διαχείρισης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και για
την ποιότητα του γάλακτος που παραδίδουν για επεξεργασία.
Sheep and goat farming is considered to be one of the most dynamic sectors of the
rural economy in Greece, both in terms of employment and overall income.
Present study aims to depict the sheep herds’ current status and investigate the sheep
farmers’ level of knowledge with regards to aspects of integrated production management of
milk and dairy products.
Farmers from the region of West Peloponnese, were interviewed using a pre-screen
questionnaire, asking informations from (5) Sections such as: Demographic data, Animals
(Management, Welfare, Nutrition and Health) Milk & Dairy product quality. Data about
farmers’ profile, herd characteristics, health status, handling ptactices have been analyzed with
descriptive statistics.
It was examined whether farm management practises could influence the hygiene
and the quality of milk. Possible correlations between farmers’ knowledge and milk quality
were investigated.
Through such contacts, sheep farmers increase their trust to institutions and maybe
aimed to be more receptive to new prevailing conditions.
The main weaknesses of the sector are the lack of technical assistance, education and
state support, to improve overall management given the economic and available free time
constraints.
Maybe this highlights the need for further design and implementation of future local
effective educational programmes.