dc.contributor.advisor |
Καλλίθρακα, Σταματίνα Δρ. |
el |
dc.contributor.author |
Τσαπάρας, Ιωάννης |
el |
dc.date.issued |
2015-10-06 |
|
dc.date.submitted |
2013 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6258 |
|
dc.description.abstract |
Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Vitis vinifera Αγιωργίτικο. Ο αμπελώνας που διενεργήθηκε το πείραμα βρίσκεται εντός της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα, στο Δ.Δ. «Ασπροκάμπου». Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε ράγες και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών του τρύγου 2010. Οι επεμβάσεις του πειράματος ήταν: Α (88g N - 25g P / πρέμνο, μάρτυρας), Β (88g N – 25g P – 46g K / πρέμνο, χλωριούχο κάλιο), Γ (88g N - 25g P – 92g K / πρέμνο, χλωριούχο κάλιο), Δ (88g N – 25g P – 38g K / πρέμνο, θειϊκό κάλιο), Ε (88g N – 25g P – 76g K / πρέμνο, θειϊκό κάλιο), Ζ (88g N – 25g P – 76g K+Mg / πρέμνο) και H (88g N – 25g P – 152g K+Mg / πρέμνο). Για κάθε επέμβαση εφαρμόσθηκε τριπλή επανάληψη. Έγιναν μετρήσεις στα βάρη των ραγών, στα βάρη των φλοιών και των γιγάρτων και οι ακόλουθες αναλύσεις: α) αναλύσεις σε ράγες (Illand, Glories, methyl cellulose) και β) αναλύσεις σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων (ταννίνες με βρασμό, methyl cellulose, DPPH, DMAC, ανάλυση ανθοκυανών των φλοιών με HPLC, ανάλυση φαινολικών των φλοιών και των γιγάρτων με HPLC), καθώς και εκτίμηση του Δείκτη Μέσου Βαθμού Πολυμερισμού και υπολογισμό του συντελεστή συσχέτισης Pearson. Από την έρευνα προέκυψε ότι η λίπανση με 88g N, 25g P, 46g K επηρεάζει θετικά την παραγωγή ολικών ταννινών των φλοιών αλλά η μεγάλη συγκέντρωση των ανθοκυανών στους φλοιούς δεν είναι εκχυλίσιμη. Επίσης, η λίπανση με 88g N, 25g P, 76g K+Mg ανά πρέμνο πρωιμίζει τα φαινολικά των φλοιών των ραγών. Ακόμη, η λίπανση με 88g N, 25g P, 152g K+Mg ανά πρέμνο επιβραδύνει την φαινολική ωρίμανση, αλλά δημιουργεί μεγάλο φαινολικό δυναμικό. |
el |
dc.description.abstract |
In the current study it was investigated the possible effect of potassium fertilization on
the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Agiorgitiko”. The experimental
vineyard is located in the region of “Asprokampos” in Nemea. During the experiment
analytical methods were applied to berries and to skin and seed extracts of the 2010
vintage. The treatments applied were the following: A (control), B (46g K / vine), Β
(92g K / vine), Γ (38g K /vine), Ε (76g K /vine), Ζ (76g K+Mg /vine), Η (152g K+Mg
/vine). The different fertilization treatments were applied in triplicate. Color
parameters, anthocyanin and phenolic content, antioxidant activity, mean
polymerization degree index, tannin concentration were applied. Also, individual
anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC and
Pearson's correlation coefficient between two methods was defined. The study found
that treatment Β (88g N, 25g P
46g K / vine) effects positive the total tannin content
of skin, but the big skin anthocyanin content is not extractible. Also, the treatment Z
(88g N, 25g P
,
,
76g K+Mg / vine) matures earlier the berries skin phenolics. In
addition, the treatment H (88g N, 25g P
152g K+Mg / vine) slows down the phenolic
maturity, but created big phenolic content |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ανθοκυάνες |
el |
dc.subject |
Φαινολικά συστατικά |
el |
dc.subject |
Ράγες |
el |
dc.subject |
Φλοιοί |
el |
dc.subject |
Γίγαρτα |
el |
dc.subject |
Κάλιο |
el |
dc.title |
Μελέτη της επίδρασης της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Αγιωργίτικο για το έτος 2010 |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |