HEAL DSpace

Μελέτη της επίδρασης της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Αγιωργίτικο για το έτος 2010

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Καλλίθρακα, Σταματίνα Δρ. el
dc.contributor.author Τσαπάρας, Ιωάννης el
dc.date.issued 2015-10-06
dc.date.submitted 2013
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6258
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Vitis vinifera Αγιωργίτικο. Ο αμπελώνας που διενεργήθηκε το πείραμα βρίσκεται εντός της αμπελουργικής ζώνης ΠΟΠ Νεμέα, στο Δ.Δ. «Ασπροκάμπου». Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις σε ράγες και σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων των ραγών του τρύγου 2010. Οι επεμβάσεις του πειράματος ήταν: Α (88g N - 25g P / πρέμνο, μάρτυρας), Β (88g N – 25g P – 46g K / πρέμνο, χλωριούχο κάλιο), Γ (88g N - 25g P – 92g K / πρέμνο, χλωριούχο κάλιο), Δ (88g N – 25g P – 38g K / πρέμνο, θειϊκό κάλιο), Ε (88g N – 25g P – 76g K / πρέμνο, θειϊκό κάλιο), Ζ (88g N – 25g P – 76g K+Mg / πρέμνο) και H (88g N – 25g P – 152g K+Mg / πρέμνο). Για κάθε επέμβαση εφαρμόσθηκε τριπλή επανάληψη. Έγιναν μετρήσεις στα βάρη των ραγών, στα βάρη των φλοιών και των γιγάρτων και οι ακόλουθες αναλύσεις: α) αναλύσεις σε ράγες (Illand, Glories, methyl cellulose) και β) αναλύσεις σε εκχυλίσματα φλοιών και γιγάρτων (ταννίνες με βρασμό, methyl cellulose, DPPH, DMAC, ανάλυση ανθοκυανών των φλοιών με HPLC, ανάλυση φαινολικών των φλοιών και των γιγάρτων με HPLC), καθώς και εκτίμηση του Δείκτη Μέσου Βαθμού Πολυμερισμού και υπολογισμό του συντελεστή συσχέτισης Pearson. Από την έρευνα προέκυψε ότι η λίπανση με 88g N, 25g P, 46g K επηρεάζει θετικά την παραγωγή ολικών ταννινών των φλοιών αλλά η μεγάλη συγκέντρωση των ανθοκυανών στους φλοιούς δεν είναι εκχυλίσιμη. Επίσης, η λίπανση με 88g N, 25g P, 76g K+Mg ανά πρέμνο πρωιμίζει τα φαινολικά των φλοιών των ραγών. Ακόμη, η λίπανση με 88g N, 25g P, 152g K+Mg ανά πρέμνο επιβραδύνει την φαινολική ωρίμανση, αλλά δημιουργεί μεγάλο φαινολικό δυναμικό. el
dc.description.abstract In the current study it was investigated the possible effect of potassium fertilization on the phenolic composition of Vitis vinifera var. “Agiorgitiko”. The experimental vineyard is located in the region of “Asprokampos” in Nemea. During the experiment analytical methods were applied to berries and to skin and seed extracts of the 2010 vintage. The treatments applied were the following: A (control), B (46g K / vine), Β (92g K / vine), Γ (38g K /vine), Ε (76g K /vine), Ζ (76g K+Mg /vine), Η (152g K+Mg /vine). The different fertilization treatments were applied in triplicate. Color parameters, anthocyanin and phenolic content, antioxidant activity, mean polymerization degree index, tannin concentration were applied. Also, individual anthocyanins and oligomeric phenolic compounds were determined by HPLC and Pearson's correlation coefficient between two methods was defined. The study found that treatment Β (88g N, 25g P 46g K / vine) effects positive the total tannin content of skin, but the big skin anthocyanin content is not extractible. Also, the treatment Z (88g N, 25g P , , 76g K+Mg / vine) matures earlier the berries skin phenolics. In addition, the treatment H (88g N, 25g P 152g K+Mg / vine) slows down the phenolic maturity, but created big phenolic content en
dc.language.iso el el
dc.subject Ανθοκυάνες el
dc.subject Φαινολικά συστατικά el
dc.subject Ράγες el
dc.subject Φλοιοί el
dc.subject Γίγαρτα el
dc.subject Κάλιο el
dc.title Μελέτη της επίδρασης της λίπανσης καλίου στα φαινολικά συστατικά των ραγών της ποικιλίας Αγιωργίτικο για το έτος 2010 el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account