Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η εφαρμογή της μεθόδου Αμπελουργίας Ακριβείας και η μελέτη της μεταβλητότητας στην ποιοτική σύνθεση των σταφυλιών και του παραγόμενου οίνου. Η παρούσα μελέτη διεξήχθη σε μη αρδευόμενο αμπελώνα 10 στρεμμάτων στον Ασπρόκαμπο, Κορινθίας που ανήκει στο κτήμα Κατώγι – Στροφιλιά Α.Ε. και βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. Η καλλιεργούμενη ποικιλία είναι (Vitis vinifera L.) cv Αγιωργήτικο.
Ο αμπελώνας χωρίστηκε σε 21 τμήματα παρόμοιου μεγέθους (400- 550m2). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στο πεδίο ενώ παράλληλα συλλέχθησαν δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση. Συγκεκριμένα, στο πεδίο πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση της ευρωστίας της κόμης της αμπέλου με τη χρήση οργάνου CropCircle sensor με GPS (ACS-210, Holland Scientific Inc., Lincoln, NE, USA). Μετρήθηκε η φαινομενική ηλεκτρική αγωγιμότητα με EM-38, ανίχνευση με GPS και καταγραφέα δεδομένων (EM38 RT, Geonics LTD, Ontario Canada). Τέλος, υπολογίστηκε το υψόμετρο καθώς και η τοπική κλίση του εδάφους με την χρήση δορυφόρου SRTM και του προγράμματος Global Mapper 14 (Blue Marble Geographics, Maine, USA).
Μετά τις μετρήσεις στο πεδίο, πραγματοποιήθηκε μικροοινοποίηση και ακολούθησαν εργαστηριακές αναλύσεις σε κάθε ένα από τα 21 τμήματα. Η οινοποίηση των σταφυλιών έγινε στο οινοποιείο του εργαστηρίου Οινολογίας, του Τμήματος επιστήμης και διατροφής του ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Στα σταφύλια πραγματοποιήθηκαν οι κλασσικές αναλύσεις δηλαδή μέτρηση Brix, ολική οξύτητα και pH. Στις δύο τελευταίες δειγματοληψίες μετρήθηκε επίσης η συγκέντρωση ανθοκυανών και ολικών φαινολικών στις ράγες με την μέθοδο Iland καθώς και μέτρηση συμπυκνωμένων ταννινών με methyl cellulose.
Στο τέλος της οινοποίησης μετρήθηκε στους 21 παραγόμενους οίνους η ολική οξύτητα, το pH, η πτητική οξύτητα και ο αλκοολικός τίτλος. Πραγματοποιήθηκαν επίσης μετρήσεις για τον ποσοτικό προσδιορισμό των φαινολικών ουσιών, των ανθοκυανών και των ταννινών. Συγκεκριμένα, οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν: ένταση και απόχρωση, δείκτης φαινολικών ουσιών (ΔΦΟ) καθώς και η μέτρηση συμπυκνωμένων ταννινών με την χρήση του αντιδραστηρίου methyl cellulose. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε, μέτρηση ολικών ανθοκυανών (Ribereau – Gayon και Stonestreet, 1965), υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC), δείκτης ιονισμού (Ι%), (Glories, 1978), συγκέντρωση ολικών φαινολικών (Singleton και Rossi, 1965), δείκτης υδροχλωρικού οξέος (HCl %, Glories, 1978), συγκέντρωση ταννινών με την μέθοδο Harbertson (Adams και Harberston, 1999), συγκέντρωση ολικών ταννινών με βρασμό, μέθοδος εκτίμησης των φλαβονολών και προανθοκυανιδινών με το αντιδραστήριο DMAC (Li, Tannee, & Larkin,1996). Τέλος έγινε οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων για να προσδιοριστεί ο ποιοτικός τους χαρακτήρας αλλά και να συνδυαστεί με τα αποτελέσματα των μεθόδων που εφαρμόστηκαν.
The purpose of this thesis is the application of the “Precision viticulture” method and the study
of altering in qualitative combination of grapes and the wine that is produced. This study was
undertaken in a non-watered 10 acre vineyard in Asprokampos, Corinthos, it is a property of
Katogi - Strofilia Inc. and is located in an altitude of 800m. The cultivated vine variety is
Agiorgitiko.
Firstly, the vineyard was split in 21 parts of similar size (400 - 550 m2
). Some field
measurements were taken and also, samples for laboratory analysis. More specifically, the
strength of the vine was mapped with the use of the CropCircle tool sensor with GPS (ACS-
210, Holland Scientific Inc., Lincoln, NE, USA). The apparent soil electrical conductivity was
measured with EM-38, GPS tracking and a data recorder (EM38 RT, Geonics LTD, Ontario
Canada). Lastly, the altitude and the local ground deviation were measured with the use of an
SRTM satellite, running the Global Mapper 14 programme (Blue Marble Geographics, Maine,
USA).
After the field measurements, there was a micro-vinification which was followed by some
laboratory analysis in each of the 21 parts. The vinification of the grapes took place in the
laboratory of Oenology, at the department of the “Science and food technology” at the
Agricultural University of Athens.
Standard analysis was performed on the grapes (Brix measurement, pH and total acidity). In the
last two samples the concentration of anthocyanins and total phenolics on the grapes was
measured, using the Iland method, along with the measurement of concentration of condensed
tannins with Methyl cellulose. 11
At the end of the vinification the following analysis took place. Total acidity, pH, volatile
acidity and alcoholic value. Measurements concerning the quantitative specification of phenolic
substances, anthocyanins and tannins also took place. More specifically, the analyses that were
performed were the following: hue, intensity, total phenolic index, along with the measurement
of the concentration of condensed tannins with the use of methyl cellulose. Furthermore, there
were also measured, the concentration of total anthocyanins (Ribereau - Gayon and Stonestreet,
1965), the concentration of anthocyanins and oligomeric phenolic compounds determined by
HPLC, ionization indicator (I %) (Glories, 1978), concentration of total phenolics (Singleton
and Rossi, 1965), concentration of tannins with the Harbertson method (Adams and
Harbertson, 1999), and concentration of tannins with boiling method, flavonols and
proanthocyanidins were also estimated using DMAC (Lim Tannee, & Larkin, 1996). Lastly, a
sensory analysis of the wines took place, in order to specify their qualitative character and to
combined it with the results of the methods applied.