Olive cultivation is nowadays one of the most important factors contributing to the primary sector of our economy, especially for the regions of Central Greece and the Peloponnese. The management of waste resulting from the extraction of olive oil has employed many national and European institutions in the coming years will be a tipping point in the context of tightening environmental legislation and the implementation of the reformed CAP imposed as a condition for receiving grants to implement green practices. The waste from the processing of olives in no case are with trash after appropriate treatment can be converted into useful materials or isolated from elements of high economic value. The purpose of this master thesis is to be able to clear up the landscape with regard to modern processing methods, analyzing and proposing a business plan that will be a springboard to more efforts subsequent recovery of such waste.
Η ελαιοκομία αποτελεί στις μέρες ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρει στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας ,ιδιαίτερα δε για τις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου. Η διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν κατά την εξαγωγή του ελαιολάδου έχει απασχολήσει πολλούς φορείς Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημείο αιχμής στα πλαίσια της αυστηροποίησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και της εφαρμογής της αναθεωρημένης Κ.Α.Π. που θέτει ως προϋπόθεση για λήψη επιδοτήσεων την εφαρμογή πράσινων πρακτικών. Tα απόβλητα από την επεξεργασία του ελαιοκάρπου σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σκουπίδια αφού με κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα υλικά ή να απομονωθούν από αυτά στοιχεία με μεγάλη οικονομική αξία. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας ,αναλύοντας και προτείνοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο περισσοτέρων προσπαθειών στην μετέπειτα αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών