HEAL DSpace

Μελέτη οινοποίησης σταφυλιών από τις ποικιλίες των Σαββατιανού και Μαλαγουζιάς με εμβάθυνση στο άρωμα των οίνων αυτών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γεώργιος el
dc.contributor.author Τζάκος, Δημήτριος el
dc.date.issued 2015-10-26
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6308
dc.description.abstract Για την διεξαγωγή της έρευνας, επιλέχτηκε ο αμπελώνας του κτήματος Ρωξάνη Μάτσα , που βρίσκεται στην Κάντζα Αττικής , μια περιοχή γνωστή από το παρελθόν για την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Η πτυχιακή αυτή μελέτη, περιορίστηκε σε έκταση 10 στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται αποκλειστικά με την ποικιλία Μαλαγουζιά (Malagouzia) βιολογικής καλλιέργειας και 10 στρεμμάτων με την ποικιλία Σαββατιανό. Ο αγρός χωρίστηκε σε 20 κελιά για την ποικιλία Μαλαγουζιά και 21 κελιά για την ποικιλία Σαββατιανό. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι η εφαρμογή ενός μέρους της μεθόδου Αμπελουργίας και Οινολογίας Ακριβείας σε αμπελώνα στην περιοχή της Κάντζας Αττικής του κτήματος Ρωξάνη Μάτσα. Βασικός στόχος ήταν ο ποιοτικός προσδιορισμός της χωρικής παραλλακτικότητας των οίνων των ποικιλιών Σαββατιανό και Μαλαγουζιά. Αρχικά, πραγματοποιήθηκαν κλασσικές αναλύσεις στον μούστο αμέσως μετά την έκθλιψη των ραγών αλλά και στον παραγόμενο οίνο. Στην συνέχεια, με την βοήθεια της αέριας χρωματογραφίας έγινε ποσοτικός προσδιορισμός των αρωματικών ενώσεων του κάθε οίνου ξεχωριστά. Επίσης, πραγματοποιήθηκε οργανοληπτικός έλεγχος στους οίνους από ειδικούς του κρασιού για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων ως προς τον σκοπό του πειράματος. Το σύνολο των δεδομένων αποτυπώθηκαν σε ψηφιακούς χάρτες με την βοήθεια του λογισμικού G.I.S. Τέλος έγιναν οι συσχετίσεις (correlations) όλων των μετρήσεων με το πρόγραμμα IBM SPSS Statistics 20, USA. Aπώτερος σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η βελτίωση της ποιότητας με παράλληλη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της εφαρμογής μεθόδων ΑΑ, καθώς επίσης η διερεύνηση της φυσικής παραλλακτικότητας του αμπελώνα στην τελική οινοποίηση. Επιπρόσθετα, το πλήθος της πληροφόρησης που θα συλλεχθεί για τον εν λόγω αμπελώνα θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του για καλύτερη παραγωγή με καλύτερη διαχείριση των εισροών. el
dc.description.abstract For the conduction of the present study, we selected the vineyard of Roxane Matsa’s estate. The specific vineyard is located in the region of Kantza of Attiki, an area known from the past for the cultivation and production of high quality wines. This study was limited to an area of 20 acres , 10 of which are organically cultivated with the variety of Malagouzia and 10 with the variety Savvatiano. The field was divided into 20 cells for the Malagouzia variety and into 21 cells for the Savvatiano variety. The purpose of this project was the implementation of a part of Precision Viticulture and Enology method in a vineyard of the Roxane Matsa’s estate in Kantza of Attica. The main objective was the qualitative determination of the spatial variability of wine varieties Savatiano and Malagouzia. Initially, classical analyzes were performed on the must immediately after the pressing of grapes as well as in the wine produced. Then, we proceed to the quantification of aromatics of each wine separately with the method of gas chromatography. Also, an organoleptic examination of the wines produced was held from wine experts in order to come up with useful conclusions regarding the purpose of the experiment. All data were recorded on digital maps by means of the GIS software. Finally, correlations of all measurements were carried out with the IBM SPSS Statistics 20 program, USA. The ultimate objective of this study is to improve quality of wines while reducing production costs through the application of methods viticulture precision, as well as the exploration of natural variability of the vineyard to the final product. In addition, the information that will be gathered regarding this vineyard will help to provide better management and thus improve the production with better management inputs. en
dc.language.iso el el
dc.subject Αμπελουργία ακριβείας el
dc.subject Οινολογία ακριβείας el
dc.subject Μαλαγουζιά el
dc.subject Σαββατιανό el
dc.subject Κάντζα el
dc.subject Αρωματικές ενώσεις el
dc.subject Αέρια χρωματογραφία el
dc.subject Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα el
dc.subject.lcsh Precision viticulture en
dc.subject.lcsh Wine and wine making -- Analysis en
dc.subject.lcsh Wine and wine making -- Greece en
dc.subject.lcsh Wine -- Flavor and odor en
dc.subject.lcsh Chromatographic analysis en
dc.subject.lcsh White wines en
dc.title Μελέτη οινοποίησης σταφυλιών από τις ποικιλίες των Σαββατιανού και Μαλαγουζιάς με εμβάθυνση στο άρωμα των οίνων αυτών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων el
dc.description.degree Αμπελουργία – Οινολογία el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account