dc.contributor.advisor |
Καλλίθρακα, Σταματίνα |
el |
dc.contributor.author |
Κανελλοπούλου, Αικατερίνη Ι. |
el |
dc.date.issued |
2015-10-30 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6315 |
|
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μεταπτυχιακή μελετήθηκαν τα δομικά χαρακτηριστικά των τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο, από τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας, για τα έτη 2012, 2013, 2014. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν δείγματα από δεκατρείς αμπελώνες των τεσσάρων υποζωνών της Νεμέας, Ασπρόκαμπος, Κούτσι, Αρχαία Νεμέα και Κάμπος.
Η προσοχή εστιάστηκε στον βαθμό πολυμερισμού των τανινών (mDP), στο ποσοστό εστεροποίησης με γαλλικό οξύ (%G) και στο ποσοστό προδελφινιδών (%P) τόσο των πολυμερών όσο και των ολιγομερών, για τους φλοιούς και τα γίγαρτα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την στυφή και πικρή γεύση και άλλα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Εφαρμόστηκε απομόνωση των προανθοκυανιδινών και προσδιορισμός τους με όξινη κατάλυση, παρουσία φλωρογλουσινόλης και βοήθεια της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης (HPLC).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το υψόμετρο και τα οινολογικά χαρακτηριστικά των γλευκών της κάθε υποζώνης είχαν διαφορετική συσχέτιση με την δομή των τανινών των φλοιών και των γιγάρτων. Για παράδειγμα στους φλοιούς παρατηρήθηκε η τάση να μειώνεται το μέγεθος των τανινών με το υψόμετρο ενώ στα γίγαρτα το αντίθετο. Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, παρατηρήθηκε ότι οι τανίνες των φλοιών χαρακτηρίζονται από μικρότερες τιμές mDP συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ποικιλιών. |
el |
dc.description.abstract |
This study was focused on the structural characteristics of tannins in skins and seeds of Agiorgitiko, from four subregions of Nemea, for the years 2012, 2013, 2014. In more detail, samples from thirteen vineyards were selected and further analyzed: Asprokambos, Koutsi, Ancient Nemea and Campos.
The following analyses took place: mean degree of polymerization of tannins (mDP), percentage of galloylation (% G) and percentage of prodelphinidins (% P) for polymerics and oligomerics extracts of skins and seeds. Proanthocyanidin were characterized using acid catalysis in the presence of excess phloroglucinol and analysed by reverse phase HPLC – UV .
The results showed that the altitude and enological parameters of grapes for each subregion had a different effect on the structural characteristics of tannins of skins and seeds. In skins the size of tannins tend to decrease with the altitude but for the seeds the opposite was observed. Concerning the particular varietal characteristics it was observed that the mDP values of skin tannins were lower compared with the corresponding values of other varieties. |
en |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Αγιωργίτικο |
el |
dc.subject |
Νεμέα |
el |
dc.subject |
Ερυθρός οίνος |
el |
dc.subject |
Βαθμός πολυμερισμού |
el |
dc.subject |
Τανίνες |
el |
dc.title |
Μελέτη του μέσου βαθμού πολυμερισμού τανινών σε φλοιούς και γίγαρτα της ποικιλίας Αγιωργίτικο απο τέσσερις υποζώνες της περιοχής Νεμέας για τα έτη 2012-2013-2014 |
el |
dc.title.alternative |
Study of mean degree of polymerization in skins and seeds of Agiorgitiko grapes from four regions of Nemea for the years 2012-2013-2014 |
en |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |