Η γαλακτοκομία αποτελεί σημαντικό πυλώνα οποιασδήποτε οικονομίας. Η ανάπτυξή της λοιπόν, θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να δοθεί μια λύση στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας μας, όπως η ανεργία και το ελλειμματικό αγροτικό ισοζύγιο.
Στο πρώτο μέρος της πτυχιακής παρουσιάζονται γενικές και εισαγωγικές έννοιες σχετικές με τον κλάδο της γαλακτοκομίας τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό και Ελληνικό. Οι πληροφορίες συλλέχτηκαν από έγκυρους διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς όπως οι FAO, IDF, EUROSTAT, ΕΛ.ΣΤΑΤ και ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ. . Τα στοιχεία αυτά έχουν σκοπό να δημιουργήσουν μια βάση γνώσεων απαραίτητες για την μετέπειτα ανάλυση.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται το ερευνητικό μέρος. Η συλλογή πληροφοριών μέσω ερωτηματολογίων, από αριθμό ατόμων αξιόλογο ώστε να επεξεργαστούν στατιστικά κρίθηκε σκόπιμο. Το δείγμα αποτέλεσαν όλες οι κατηγορίες ενδιαφερόμενων όπως νέοι άνεργοι, κτηνοτρόφοι απόφοιτοι γεωπονικών σχολών και μη, αλλά και επαγγελματίες του κλάδου. Σκοπός της αναζήτησης αυτής ήταν η διαπίστωση της τάσης των νέων να ασχοληθούν με την γαλακτοκομία, όπως και οι απόψεις τους σχετικά με τεχνικά και οικονομικά θέματα.
Ορμώμενοι από τα συμπεράσματα του δευτέρου μέρους, στο τρίτο μέρος γίνεται προσπάθεια να δοθεί μια πρόταση διεξόδου σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τον κλάδο, μέσω παρουσίασης μιας μελέτης περίπτωσης, μικρής σε μέγεθος και πολυπλοκότητα ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητή.
The domain of dairy is one of the most significant field of the economy. Nowadays , the development of this field may help our economy so as to overcome several current phenomena , such as unemployment and the deficit balance in rural production .
The first part of this thesis is introducing the reader to general terms and statistical data, that are collected from international and national organizations such as FAO, IDF, EUROSTAT, EL.STAT and EL.O.GA.K.
In the next step follows the presentation of the research. Data that are collected via questionnaires are being analyzed throw statistic methods, so as to lead to useful conclusions. The sample which was used is consisted of variety of persons such as young-unemployed persons, farmers, graduated agronomists, professionals in diary production. The goal of the research is to unveil the young persons’ willing to be engaged in diary field.
Finally, using the results of the research, the third part is trying to give a proposal of setting up a new dairy firm, by giving more details and ideas throw an example of a small-sized company.