dc.contributor.advisor |
Ροζάκης, Στυλιανός |
|
dc.contributor.author |
Φωτεινοπούλου, Παναγιώτα |
|
dc.date.accessioned |
2016-03-09T08:10:42Z |
|
dc.date.available |
2016-03-09T08:10:42Z |
|
dc.date.issued |
2016-03-09 |
|
dc.date.submitted |
2016 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6376 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el #el_GR |
dc.description.abstract |
Η συνεχής αύξηση της ενεργειακής ζήτησης, σε συνδυασμό με την σταδιακή εξάντληση των κοιτασμάτων των συμβατικών καυσίμων και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, για τα οποία ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό τα συμβατικά καύσιμα, επιβάλλει την αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, οι οποίες να είναι ανανεώσιμες και ανεξάντλητες. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι φυσικοί διαθέσιμοι πόροι – πηγές ενέργειας, που υπάρχουν σε αφθονία στο φυσικό μας περιβάλλον, δεν εξαντλούνται, αλλά διαρκώς ανανεώνονται και δύνανται να μετατρέπονται σε ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια, όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, η βιομάζα, η γεωθερμία, οι υδατοπτώσεις και η θαλάσσια κίνηση. Τα οφέλη από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντικά. Από περιβαλλοντικής απόψεως είναι ενεργειακές πηγές με πρακτικά μηδενικές εκπομπές CO2 σε αντίθεση με την καύση υδρογονανθράκων. Στη διπλωματική εργασία που ακολουθεί, εκπονείται η µελέτη και ο σχεδιασµός τόσο σε τεχνικό επίπεδο (εγκατάσταση και σχεδιασμός της καλλιέργειας), όσο και σε οικονοµικό επίπεδο (κόστος επένδυσης δεκαπενταετίας) των ενεργειακών φυτών Arundo Donax L.(Καλάμι), Miscanthus x Giganteus (Μίσχανθος), Panicum Virgatum L. (Switchgrass).Από την οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των φυτών συμπεραίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις, και τα τρία εξεταζόμενα φυτά δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας κέρδους για τον αγρότη. Ο Μίσχανθος και το Καλάμι φαίνεται να βρίσκονται κοντά στο νεκρό σημείο οικονομικής βιωσιμότητας, ενώ το Switchgrass εμφανίζεται λίγο υποδεέστερο. |
el #el_GR |
dc.description.abstract |
The continuous increase in energy demand, coupled with dwindling reserves of fossil fuels and environmental problems facing our planet, imposes the need for search for other sources of energy that are renewable and inexhaustible. Renewable Energy Sources (RES) are the non-exhaustible natural sources available - energy sources that are plentiful in our natural environment, continually which can be converted into electrical or thermal energy. Renewable energy sources are the sun, wind, biomass, geothermy, hydropower and sea waves. The benefits of using renewable energy sources are important. From an environmental point of view, they are all energy sources with zero CO2 emissions, in contrast to fossil fuels. The thesis that follows, drafts the study and design at the technical level (installation and agronomy of the studied crops) and in economic terms (appraisal of investment costs or a period of fifteen years). The energy plants being examined are: Arundo Donax L., Miscanthus x Giganteus, Panicum Virgatum L. The economic analysis of plant cultivation concluded that, under the current circumstances and conditions, all three examined plants are not able to create profit for the farmer. Miscanthus and Giant Reed are close to the breakeven point of economic viability, while Switchgrass appears slightly inferior. |
el #el_GR |
dc.language.iso |
el |
el #el_GR |
dc.subject |
Ενεργειακές καλλιέργειες |
el #el_GR |
dc.subject |
Ενεργειακά φυτά |
el #el_GR |
dc.subject |
Βιομάζα |
el #el_GR |
dc.subject |
Μίσχανθος |
el #el_GR |
dc.subject |
Καλάμι |
el #el_GR |
dc.subject |
Οικονομική ανάλυση |
el #el_GR |
dc.subject |
Ετήσιο ισοδύναμο κόστος |
el #el_GR |
dc.title |
Οικονομική ανάλυση καλλιεργειών ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα: Η άποψη του αγρότη παραγωγού |
el #el_GR |
dc.title.alternative |
Economic analysis of crops energy plant in Greece: The view of the producer farmer |
el #el_GR |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el #el_GR |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el #el_GR |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el #el_GR |