HEAL DSpace

Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά βιολογικής καλλιέργειας Calendula officinalis L.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Παπαστυλιανού, Παναγιώτα Θηρεσία el
dc.contributor.author Σταυρόπουλος, Γεώργιος Σ. el
dc.date.issued 2016-03-23
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6392
dc.description.abstract Η Calendula officinalis L. είναι ένα από τα πιο γνωστά ετήσια φυτικά είδη στην κατηγορία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών λόγω της δυνατότητας ευρείας χρήσεις του στη φαρμακολογία και στην κοσμετολογία μιας και εκτεταμένη επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει την παρουσία σε αυτό πλήθους φυτοχημικών δραστικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τις αναφερθείσες ιδιότητές του. Από την άλλη μεριά περιορισμένη επιστημονική γνώση υπάρχει σχετικά με τις βέλτιστες καλλιεργητικές πρακτικές, την αποτελεσματικότητα του βιολογικού τρόπου παραγωγής και το συσχετισμό των μεθόδων καλλιέργειας με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση του βιολογικού τρόπου παραγωγής και συγκεκριμένα της Οργανικής Λίπανσης σε διάφορα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού όπως η απόδοση σε χλωρό και ξηρό βάρος άνθους, η συγκέντρωση ολικών πολυφαινολών και ολικών φλαβονοειδών. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε διπαραγοντικό πείραμα στον αγρό και συγκεκριμένα στο Καλαμόκαστρο του Ν. Ροδόπης σε πλήρεις τυχαιοποιημένες ομάδες με τρεις επαναλήψεις εντός της καλλιεργητικής περιόδου 2015. Το διπαραγοντικό αυτό σύστημα αποτελείτο από τρία βασικά επίπεδα λίπανσης (Μάρτυρας/ Οργανική/ Ανόργανη) και δύο υποεπίπεδα (προσθήκη/ μη προσθήκη εμπορικής μυκόρριζας του γένους glomus spp). Τα τελευταία 10 χρόνια ο πειραματικός αγρός διαχειρίζεται σύμφωνα με τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας. Τόσο κατά την Οργανική όσο και κατά την Ανόργανη λίπανση έγινε προσθήκη 10 μονάδων για κάθε ένα από τα κύρια θρεπτικά στοιχεία Ν/P/K. Ο προσδιορισμός των ολικών πολυφαινολών και ολικών φλαβονοειδών πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΚΟΡΡΕΣ-ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Στα αποτελέσματα δεν εμφανίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην απόδοση σε ξηρή και χλωρή μάζα ανθέων καθώς και στις ολικές πολυφαινόλες και φλαβονοειδή υπό την επίδραση των διαφόρων επίπεδων λίπανσης με προσθήκη ή μη μυκόρριζας. Επίσης στα αποτελέσματα διαφαίνεται η τάση αύξησης της απόδοσης άνθους (νωπού και ξηρού) για κάθε επίπεδο λίπανσης χωριστά όταν προστίθεται μυκόρριζα. Ως γενικό συμπέρασμα, η Οργανική Λίπανση δεν υπολείπεται της Ανόργανης σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της C. officinalis σε ότι αφορά στην απόδοση σε νωπό και ξηρό βάρος ανθέων, συγκέντρωσης ολικών πολυφαινολών και ολικών φλαβονοειδών. el
dc.description.abstract Calendula officinalis L. is a well-known annual aromatic & pharmaceutical plant as regards the wide range of its potential pharmaceutical and cosmetic usages since extensive investigation has confirmed the abundance of different active phytochemical compounds responsible for the properties of the plant. On the other hand only a narrow scientific knowledge has been gathered related to the optimum agricultural practices, the efficacy of the organic cultivation and the correlation of the production methods with the quality characteristics of this species. The aim of this study was to examine the effect of organic agriculture and specifically the organic fertilization on a certain quantitative and qualitative characteristics of the plant such as the yield of the fresh/dry blossom as well as the total phenolic and flavonoid content of the dried flowers. For the first time in Greece a two-factorial complete randomized block field experiment with three replicates was conducted at the prefecture of Rodopi throughout the 2015 cultivation period. The two-factorial design consisted of three main levels of fertilization (control /organic fertilization/inorganic fertilization) and two sub-levels (addition/not addition commercial mycorrhiza of genus glomus spp). The experimental field has been managed under the organic method of cultivation for the last 10 years. For both organic and inorganic fertilization the applied fertilizers provided the soil with 10 units of N/P/K. The identification of total phenolic and flavonoid content was contacted at KORRES-NATURAL PRODUCTS premises. The results indicate no statistically significant differences at the fresh/dry blossom yield ,total phenolic and flavonoid content of the dried flowers under the deferent treatments of fertilization. The results also demonstrate a tendency of increase of the yield blossom (fresh or dry) when the commercial mycorrhiza is applied but it is not statistically significant. Taking into consideration the results of the measurements, the organic fertilization of the C. officinalis is not inferior to the inorganic fertilization of the specific species for the characteristics of fresh/dry blossom mass, total flavonoid and polyphenolic content en
dc.language.iso el el
dc.subject Καλλιέργεια el
dc.subject Οργανική λίπανση el
dc.subject Καλέντουλα el
dc.subject Μυκόρριζα el
dc.subject Πολυφαινόλες el
dc.subject Φλαβονοειδή el
dc.title Επίδραση της οργανικής λίπανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά βιολογικής καλλιέργειας Calendula officinalis L. el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account