HEAL DSpace

Επίδραση της προσθήκης σησαμάλευρου σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε σε σιτηρέσια αιγών σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηρισικά του γάλακτος

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσιπλάκου, Ελένη el
dc.contributor.author Καραΐσκου, Χρυσούλα Ν. el
dc.date.issued 2016-09-13
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6450
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν η προσθήκη σησαμαλεύρου σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε στα σιτηρέσια αιγών, επηρέασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Συγκεκριμένα το προφίλ των λιπαρών οξέων του γάλακτος αλλά και την δραστικότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων καταλάσης (CAT), μεταφοράσης της γλουταθειόνης (GSTs), ρεδουκτάσης της γλουταθειόνης (GR), δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD), υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης (GPx) και λακτουπεροξειδάσης (LPO)(μόνο σε δείγματα γάλακτος), σε δείγματα γάλακτος και πλάσματος του αίματος. Επιπρόσθετα, προσδιορίστηκε η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα του δείγματος με βάση των μεθόδων FRAP και ABTS. Επιπλέον, η εκτίμηση της λιπιδικής υπεροξείδωσης και της πρωτεϊνικής οξείδωσης που προκλήθηκε βασίστηκε στη μέτρηση της συγκέντρωσης της μαλονδιαλδεϋδης (MDA) και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων αντίστοιχα. Στις αίγες πραγματοποιήθηκε διαχωρισμός σε πέντε ισάριθμες ομάδες (ομάδα Α,Β,Γ,Δ,Ε). Εκ των οποίων η μια αποτελούσε τον μάρτυρα (ομάδα Ά, n=6) και οι λοιπές την ομάδα επέμβασης με προσθήκη 10% σησαμάλευρου. Συγκεκριμένα, στην ομάδα Β πραγματοποιήθηκε προσθήκη μόνο 10% σησαμαλεύρου στο σιτηρέσιο των ζώων ενώ στις υπόλοιπες, ομάδα Γ έγινε προσθήκη 10% σησαμαλέυρου σε συνδυασμό με Βιταμίνη Ε, στην ομάδα Δ προσθήκη 10% σησαμαλέυρου και Σεληνίου και τέλος στην ομάδα Ε προσθήκη 10% σησαμαλέυρου, Βιταμίνης Ε και Σεληνίου. Η διατροφή των ζώων ήταν ομαδική με ίδια αναλογία ΧΖ/ΣΖ (40:60) στο σιτηρέσιο ώστε να καλύπτονται οι διατροφικές τους ανάγκες και η πειραματική περίοδος διήρκησε 38 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του πειράματος πραγματοποιήθηκαν τρείς δειγματοληψίες αίματος και γάλακτος την 12η ,25η και 33η πειραματική ημέρα από κάθε ζώο ξεχωριστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πειράματος, στα δείγματα του γάλακτος δεν υπήρχαν στατιστικώς σημαντικές μεταβολές στην δραστικότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων στις ομάδες των επεμβάσεων σε σύγκριση με την ομάδα του μάρτυρα. H επίδραση του χρόνου δειγματοληψίας παρουσίασε στατιστικώς σημαντική μείωση στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (FRAP), στην συγκέντρωση της MDA καθώς και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων (PC) στα δείγματα του γάλακτος. Επίσης η επίδραση της διατροφικής επέμβασης στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (FRAP) των δειγμάτων του γάλακτος παρουσίασε τάση αύξησης στην ομάδα των επεμβάσεων σε σύγκριση με την ομάδα του μάρτυρα . Όσον αφορά τα δείγματα του πλάσματος του αίματος η επίδραση του χρόνου δειγματοληψίας παρουσίασε στατιστικώς σημαντική αύξηση στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (FRAP), στην συγκέντρωση της MDA, των πρωτεϊνικών καρβονυλίων (PC), της δραστικότητας του ενζύμου ρεδουκτάσης της γλουταθειόνης (GR) και μεταφοράσης της γλουταθειόνης (GSTs). Από την άλλη πλευρά η δραστικότητα των ενζύμων δισμουτάσης του υπεροξειδίου (SOD) και υπεροξειδάση της γλουταθειόνης (GPx) μειώθηκε. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίδραση της διατροφικής επέμβασης με το χρόνο δειγματοληψίας παρουσίασε στατιστικώς σημαντικές διαφορές στη δραστικότητα της καταλάσης (CAT) στα δείγματα του πλάσματος του αίματος. Επιπλέον η επίδραση της διατροφικής επέμβασης παρουσίασε τάση προς αύξηση στην ολική αντιοξειδωτικη ικανότητα (FRAP) και στη συγκέντρωση της (MDA). Τα κορεσμένα ΛΟ παρουσίασαν στατιστικώς σημαντική μείωση (Ρ<0,05) και τα ακόρεστα στατιστικώς σημαντική αύξηση (Ρ<0,05) στις ομάδες των επεμβάσεων σε σύγκριση με την ομάδα του μάρτυρα. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στα ΜΑΚΛΟ (C14:1, C15:1) αλλά και στη συγκένρωση του βασενικού οξέος (VA-trans-11 C18:1) και του cis-9, trans-11 C18:2 στην ομάδα των επεμβάσεων σε σύγκριση με την ομάδα του μάρτυρα.. Τέλος, η προσθήκη σησαμαλεύρου σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε προκάλεσε στατιστικώς σημαντική μείωση στα ΜΕΑ, στην αναλογία Κ/Α και στον αθηρωματικό δείκτη, ενώ επέφερε στατιστικώς σημαντική αύξηση στα ΠΑΚΛΟ και ΜΑΚΛΟ. el
dc.description.abstract The purpose of this study was to examine, whether the combination of sesame meal and vitamin E in goats’ diet could affect the quality of the milk. In particular has been studied the profile of the milk fatty acids and the activity of the antioxidant catalase enzyme (CAT), transferase glutathione (GST), glutathione reductase (GR), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GPx) and lactoperoxidase (LPO) (only in milk samples), in milk samples and blood plasma respectively. Furthermore, the total antioxidant capacity of the sample was determined based on the methods of FRAP(Ferric Reducing Antioxidant Power) and ABTS ( 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid)) correspondingly. Moreover, it has been examined the included lipid peroxidation and protein oxidation based on the measurement of the concentration of malondialdehyde (MDA) and protein carbonyls separately. The goats have been divided into five equal groups (Group A, B, C, D, E), of which one was the control (group A, n = 6) and the other the intervention group implying the supply of 10% with sesame meal. In group B has been added on diet only 10% of sesame meal. In Group C has been used 10% of sesame meal in combination with Vitamin E. In group D has been used 10% of sesame meal and selenium (Se). Finally in group E has been examined the combination of 10% of sesame meal, Vitamin E and selenium (Se). The feeding process was collective and at the same diet’s ratio 40:60, in order to meet nutrition needs, while the experimental period lasted for 38 days. Throughout subject period have been taken samples of milk and blood respectively at the 12th, 25th and 33rd day from each animal individually. According to the results of the experiment, the milk samples had not shown statistically significant changes in the activity of antioxidant enzymes of the intervention group compared with the control. The effect of the sampling timing showed a statistically significant reduction in the total antioxidant capacity of (FRAP), in the MDA concentration and protein carbonyls (PC) in the milk samples. Also the effect of dietary intervention on the total antioxidant capacity (FRAP) of milk samples showed an increasing trend in the intervention group as compared with the control. As far as concern the samples of plasma blood has been shown a statistically significant increase in total antioxidant capacity (FRAP), the concentration of MDA, protein carbonyls (PC), the enzyme reductase activity of glutathione (GR) and Glutathione-transferase (GSTs). On the contrary the activity of the enzyme superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) decreased. It should be noted that the effect of nutritional intervention with the sampling time showed statistically significant differences in the activity of catalase (CAT) in blood plasma samples. Furthermore the effect of dietary intervention showed a tendency to increase in total antioxidant capacity (FRAP) and the (MDA concentration). Saturated fatty acids (FA) showed a statistically significant reduction (P <0.05) and unsaturated showed a statistically significant increase (P <0.05) respectively in the intervention groups compared with the controller. A significant increase was observed in monounsaturated FA (C14:1, C15:1) and in concentration of vaccenic acid (VA) acid (VA-trans-11 C18:1) and the cis-9, trans-11 C18:2 in the intervention group compared with the control. Finally, the addition of sesame meal in combination with vitamin E caused a statistically significant reduction in the medioum chain fatty acid (MCFA), the ratio S:U and the atherogenicity index (AI), and showed a significant increase in PUFA and monounsaturated FA. en
dc.language.iso el el
dc.subject Aντιοξειδωτικά ένζυμα el
dc.subject Προφίλ ΛΟ el
dc.subject Προσθήκη λίπους el
dc.subject Οξειδωτικό στρες el
dc.subject Σησαμάλευρο el
dc.subject Ελαιούχα σπέρματα el
dc.subject Συζευγμένο λινελαϊκό οξύ el
dc.subject Αίγες el
dc.title Επίδραση της προσθήκης σησαμάλευρου σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε σε σιτηρέσια αιγών σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηρισικά του γάλακτος el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account