dc.contributor.advisor |
Κουτσούλη, Παναγιώτα |
|
dc.contributor.author |
Δημητριάδης, Χαράλαμπος |
|
dc.date.accessioned |
2016-10-18T10:44:48Z |
|
dc.date.available |
2016-10-18T10:44:48Z |
|
dc.date.issued |
2016-10-18 |
|
dc.date.submitted |
2016 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6452 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης της συχνότητας άμελξης στα παραγωγικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του πρόβειου γάλακτος στις φυλές Χίου και Καραγκούνικης.
Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 38 προβατίνες από το Kτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών των φυλών Χίου (22) και Καραγκούνικης (16), οι οποίες εκτρέφονταν κάτω από το ίδιο σύστημα εκτροφής και ελάμβαναν το ίδιο σιτηρέσιο σε όλη την διάρκεια του πειράματος. Οι προβατίνες αυτές βρίσκονταν στην 2η ή 3η γαλακτική περίοδο και είχαν γεννήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά από συγχρονισμό οίστρου, σε διάστημα περίπου 5 ημερών. Ο απογαλακτισμός των αρνιών πραγματοποιήθηκε την 42η ημέρα μετά τον τοκετό και ακολούθως οι προβατίνες αμέλγονταν μηχανικά δύο φορές την ημέρα (πρωί – βράδυ).
Κατά την προ-πειραματική περίοδο, διάρκειας 21 ημερών, πραγματοποιήθηκαν 3 δειγματοληψίες, μία ανά εβδομάδα. Κατά την κυρίως πειραματική περίοδο, διάρκειας 3 μηνών περίπου, οι μισές προβατίνες της κάθε φυλής (ομάδα: επέμβαση) αμέλγονταν 1 φορά την ημέρα (πρωί), ενώ οι υπόλοιπες (ομάδα: μάρτυρας) αμέλγονταν όπως και πριν, δύο φορές την ημέρα. Η ομαδοποίηση των προβατίνων έγινε με βάση τις μετρήσεις της προ-πειραματικής περιόδου, ώστε οι δύο ομάδες να μη διαφέρουν ως προς την ημερήσια γαλακτοπαραγωγή και τον αριθμό των σωματικών κυττάρων του γάλακτος. Κατά την πειραματική περίοδο, πραγματοποιήθηκαν 6 συνολικά δειγματοληψίες, ανά δύο εβδομάδες περίπου, με την πρώτη δειγματοληψία 2 ημέρες μετά την έναρξη της επέμβασης.
Το γάλα εξετάστηκε ως προς την ποσότητα, την ημερήσια λιποπαραγωγή και πρωτεϊνοπαραγωγή, τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του, καθώς και ως προς την ενζυμική ενεργότητα του συστήματος πλασμίνης – πλασμινογόνου.
Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκε ότι η μείωση των αμέλξεων από 2 σε 1 προκάλεσε σημαντική πτώση στην ημερήσια γαλακτοπαραγωγή σε ποσοστό 28,6% (P<0,01). Σημαντική ήταν και η μείωση της συνολικής ποσότητας λίπους και πρωτείνης (P<0,05) που παράχθηκε. Δεν βρέθηκαν διαφορές στη χημική σύσταση του γάλακτος μεταξύ των δύο ομάδων, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Ειδικότερα στην ομάδα της επέμβασης βρέθηκε αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνη και μειωμένη περιεκτικότητα σε λακτόζη όμως αυτές οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές.
Όσον αφορά το σύστημα πλασμίνης – πλασμινογόνου, η μείωση της συχνότητας άμελξης, προκάλεσε σημαντική ενεργοποίηση του συστήματος, με σημαντική αύξηση της ενζυμικής ενεργότητας της πλασμίνης κατά μέσο όρο 55%, σε όλη τη διάρκεια της επέμβασης.
Τα συμπεράσματα από την παρούσα μελέτη συνοψίζονται στα παρακάτω:
α) Η μείωση της συχνότητας άμελξης θα έχει σαν αποτέλεσμα σημαντική μείωση της συνολικής απόδοσης σε τυρί, γεγονός το οποίο θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στην οικονομικότητα της εκτροφής και β) η ενεργοποίηση του συστήματος πλασμίνης - πλασμινογόνου συνεπάγεται μεγαλύτερη πρωτεόλυση του γάλακτος η οποία είναι ανεπιθύμητη. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of the present study was to investigate the effect of milking frequency on the productive and qualitative characteristics of ewe's milk of Chios and Karagouniko breeds.
For the purpose of this study 38 ewes kept in the Experimental Station of the Agricultural University of Athens were used, 22 of them from Chios breed and 16 from Karagouniko breed. Ewes from both breeds reared under the same diet and management conditions. All the experimental ewes which were in their 2nd or 3rd lactation, have been exposed to estrus synchronization and they lambed at the beginning of December, within a period of 5 days. The lambs weaned on the 42th day after birth and subsequently ewes milked by machine twice daily (morning - evening).
During the pre-experimental period (21days duration), 3 samplings were conducted. Throughout the main experimental period, (3months duration), half of the ewes of each breed were milked once daily (morning), while the other half were milked twice daily, exactly like during the pre-experimental period. During the main experimental period, 6 samplings were conducted, approximately every two weeks, with the first sampling taking place 2 days after the onset of the treatment.
Individual milk samples were used to estimate the milk productive traits (daily milk yield, milk fat and protein yield) as well as the milk quality through the specification of major milk components and the enzymatic activities of plasmin (PL), -plasminogen-derived (PG) and plasminogen activator (PA).
The results showed that the reduction of milking from twice to once daily resulted in a significant daily milk yield reduction to 28.6%. The group of ewes milked once daily had an increase of approximately 4% in the fat and protein content of the milk, but this was not significant for the fat content, with a tendency to become significant for the protein content. It was also observed a lactose percentage decrease (2.5%) which was not significant as well. Concerning the plasmin-plasminogen system, the decrease of milking frequency resulted in a significant increase of the enzymatic activities of PL, PG and PA, throughout the whole experimental period |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Πρόβειο γάλα |
el |
dc.subject |
Συχνότητα άμελξης |
el |
dc.subject |
Γαλακτοπαραγωγή |
el |
dc.subject |
Χημική σύσταση γάλακτος |
el |
dc.subject |
Πλασμίνη |
el |
dc.subject |
Πλασμινογόνο |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Η επίδραση της συχνότητας άμελξης στο σύστημα ενεργοποίησης του πλασμινογόνου στο πρόβατο |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών |
el |
dc.description.degree |
Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων |
el |