Η παρούσα Μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την δημιουργία χρήσιμων στοιχείων για δύο ποικιλίες αμπέλου: της Ρομπόλας Κεφαλληνίας και της ποικιλίας Ζακυνθινό. Αρχικά καλύπτεται το θεωρητικό υπόβαθρο της παραγωγής του σταφυλιού, όπως: σχηματισμός ταξιανθίας, ηάνθιση, η γονιμοποίηση, η καρπόδεση και η πορεία ωρίμανσης των ραγών (βάρος, οξέα και σάκχαρα). Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των αμπελοκομικών προϊόντων παρουσιάζονται επιγραμματικά, όπως είναι, η τοπογραφία, η ηλιοφάνεια, η βροχόπτωση, η θερμοκρασία, ο άνεμος, η λίπανση, τα χλωρά κλαδέματα, η άρδευση, η καλλιέργεια του εδάφους και οι τυχόν ασθένειες. Λίγα λόγια παρατίθενται για τον τρόπο διαχείρισης του αμπελώνα σύμφωνα με τη βιολογική και τη βιοδυναμική αμπελουργία.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι μέθοδοι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της μελέτης. Επιλέχθηκαν έξι (6) αμπελώνες με Ρομπόλα και πέντε (5) αμπελώνες Ζακυνθινό. Κατεγράφησαν όλες οι καλλιέργειες και έγιναν οι απαιτούμενες μετρήσεις για το βάρος, τα οξέα και τα σάκχαρα και στα 11 συνολικά αμπελοτεμάχια. Δημιουργήθηκαν όλοι οι απαιτούμενοι πίνακες και διαγράμματα με τα συλλεχθέντα δεδομένα. Με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS έγινε η στατιστική ανάλυση όλων των δεδομένων.
Στο ίδιο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μέθοδος των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων(ΑΓΔ) που χρησιμοποιείται πρώτη φορά για τη μοντελοποίηση των συγκεκριμένων αμπελώνων. Τα ΑΓΔ είναι μία νέα μεθοδολογία για την μοντελοποίηση και τον έλεγχο πολύπλοκων συστημάτων. Αναμφίβολα η αμπελουργία και η οινοποιήση είναι πολύπλοκα συστήματα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται όλα τα αποτελέσματα και αναλύονται διεξοδικά. Τέλος, δίνονται μερικές κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα.
The goal of the present Master thesis is to measure and analyze useful characteristics for two grape varieties of Cephalonia, Robola of Cephalonia and Zakinthino, with the intention of providing vine growers with useful information and a reference tool.
First, the theoretical background of grape production is covered including the formation of , and the process of berry maturing (ripening)(weight, acids and sugars). The three stages of berry development are also presented. Next , factors that influence the quality and quantity of viticulture products are briefly presented, namely: topography, sunlight, rainfall, temperature, wind, fertilization, τα χλωρά κλαδέματα , irrigation, soil cultivation and possible diseases. Third, short reference is made to the organic and biodynamic method of vineyard management.
The following section presents the methods and materials used for the completion of this study. In more detail: 1) Six (6) vineyards of Robola and five(5) vineyards of Zakynthino were chosen.2) All cultivation activities were recorded and all necessary measurements of grape weight, acids and sugars were taken and recorded for all 11 vineyards. 3) All the data were organized and presented in tables. 4) Finally, with the help of the statistics program SPSS , the statistical analysis of the above data was performed and are presented.
Then Fuzzy Cognitive Maps (FCM) are used for the first time in modeling the eleven (11) vineyards studied here. The FCMs is a new methodology for modeling and controlling complex systems. Undoubtedly, viticulture and winemaking can both be defined as complex systems. In this study a new mathematical model using FCMs is proposed for viticulture and wine production.
All the results, which are obtained after the use of the FCM model, are presented and analyzed in detail. The analysis and discussion of the results demonstrate that FCMs could be an excellent tool for obtaining useful information for achieving a better grape and wine production.
Finally, suggestions are given as to how the results of this study can be used. Directionsforfurtherresearcharealsogiven.