HEAL DSpace

Επίδραση της προσθήκης σησαμάλευρου και Se στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών αιγών

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τσιπλάκου, Ελένη el
dc.contributor.author Μητσιοπούλου, Χριστίνα Δ. el
dc.date.issued 2016-11-25
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6499
dc.description.abstract Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να εξεταστεί η επίδραση της προσθήκης του σησαμάλευρου σε συνδυασμό με το σελήνιο στο σιτηρέσιο γαλακτοπαραγωγών αιγών ως προς τη γαλακτοπαραγωγή, τη χημική σύσταση του γάλακτος, με την ιδιαίτερη έμφαση να εστιάζεται, στην επίδραση που ασκεί η συγκεκριμένη διατροφική επέμβαση στο προφίλ των λιπαρών οξέων του λίπους του γάλακτος και του αίματος, καθώς και την αντιοξειδωτική ικανότητα αυτών, σε απόκριση του οξειδωτικού στρες. Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκαν τέσσερις ομάδες αιγών, οι οποίες αποτελούνταν από έξι ζώα η καθεμία. Η πρώτη ομάδα αποτελούσε την ομάδα του μάρτυρα, στη δεύτερη ομάδα ενσωματώθηκε σησαμάλευρο (10%), στην τρίτη σησαμάλευρο (10%) και σελήνιο και την τέταρτη σησαμάλευρο (10%), σελήνιο και βιταμίνη Ε. Συνοπτικά, στο πείραμα δεν υπήρξαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων, αναφορικά με τη γαλακτοπαραγωγή και τη χημική σύσταση του γάλακτος. Όσον αφορά στο προφίλ των λιπαρών οξέων του γάλακτος, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα παρουσίασαν στατιστικώς σημαντική μείωση (Ρ<0,05), ενώ αντίθετα τα ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αυξήθηκαν στατιστικώς σημαντικά (Ρ<0,05) στις ομάδες της διατροφικής επέμβασης συγκριτικά με την ομάδα του μάρτυρα. Επίσης, σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στη συγκέντρωση του βασσενικού οξέος και του συζευγμένου λινελαϊκού οξέος στην ομάδα των επεμβάσεων σε σχέση με την ομάδα του μάρτυρα. Ακόμα, στατιστικά σημαντική μείωση προκλήθηκε στα μεσαίας αλύσου λιπαρά οξέα, την αναλογία κορεσμένα/ ακόρεστα λιπαρά οξέα και τον αθηρωματικό δείκτη. Επιπλέον, δεν επηρεάστηκε σημαντικά η ενεργότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων στο γάλα. Ωστόσο, τάση αύξησης παρατηρήθηκε στην ενεργότητα της SOD και την ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο της FRAP στις ομάδες των επεμβάσεων συγκριτικά με την ομάδα του μάρτυρα. Όσον αφορά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος, στις ομάδες των διατροφικών επεμβάσεων, έναντι του μάρτυρα, παρατηρήθηκε τάση αύξησης στην ενεργότητα της GR, της GPx και της CAT και στατιστικά σημαντική αύξηση στην ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο της FRAP. Τέλος, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική μείωση στην MDA στο γάλα των αιγών στις ομάδες των επεμβάσεων συγκριτικά με το μάρτυρα. el
dc.description.abstract The aim of this study was to be examined the effect of supplementation sesame meal combined with selenium in the diet of dairy goats in terms of milk production, chemical composition of milk, with special focus on the influence was exerted this specific nutritional supplementation in profile of fatty acids in milk fat and blood, and the antioxidant activity in response to oxidative stress. Therefore, we designed four goats groups which consisted of six animals. The first group constituted the control group, at the second group was incorporated sesame meal (10%), at the third group was incorporated sesame meal (10%) and selenium and at the fourth group was incorporated sesame meal (10%), selenium and vitamin E. There were no statistically significant differences between groups with respect to milk production and chemical composition of milk. As far as the profile of fatty acids in milk, saturated fatty acids showed a statistically significant reduction (P <0.05), while the unsaturated and monounsaturated fatty acids were increased statistically significantly (P <0.05) compared with control group. Also, significant increase was observed both in monounsaturated fatty acids and the concentration of vaccenic acid and conjugated linoleic acid in groups of nutritional supplementation compared with control group. Further, statistically significant decrease was caused in medium chain fatty acids, the ratio of saturated / unsaturated fatty acids and atherosclerotic index. Moreover, the activity of antioxidant enzymes in milk was not affected significantly. However, increasing trend was observed in the activity of SOD and total antioxidant capacity by method of FRAP compared with control. As far as the antioxidant activity of plasma, GR, GPx and CAT was increased and statistically significant increase was observed in total antioxidant capacity by method of FRAP compared with control. Finally, statistically significant reduction was observed in MDA in milk of goats which constituted groups of nutritional supplementation compared with control. en
dc.language.iso el el
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Σησαμάλευρο el
dc.subject Σελήνιο el
dc.subject Αντιοξειδωτική ικανότητα el
dc.subject Λιπαρά οξέα el
dc.subject SOD en
dc.title Επίδραση της προσθήκης σησαμάλευρου και Se στα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών αιγών el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών el
dc.description.degree Ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων el


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες Except where otherwise noted, this item's license is described as Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account