Σε πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περιοχή του Βοτανικού, εγκαταστάθηκε πειραματική καλλιέργεια χίας (Salvia hispanica). Μελετήθηκε η επίδραση της εποχής σποράς στα αγρονομικά χαρακτηριστικά και τις αποδόσεις της βιολογικής καλλιέργειας χίας (chia). Ο αγρός χωρίσθηκε σε τρία (3) τμήματα, όπου πραγματοποιήθηκαν τρεις (3) διαφορετικές σπορές με τρεις (3) επαναλήψεις για κάθε επέμβαση. Η πρώτησπορά πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη , η δεύτερη σπορά τον Ιούνιο και η τελευταία τον Αύγουστο του 2015. Η καλλιεργητική περίοδος, διήρκησε συνολικά από τον Απρίλη έως το Νοέμβριο του 2015. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν: το ύψος, ο αριθμός ζιζανίων, το νωπό και ξηρό βάρος, ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI), ο αριθμός και το μήκος ταξιανθιών ανά φυτό, ο αριθμός φυτών ανά σειρά και τα χαρακτηριστικά ποιότητας φυτομάζας. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη στατιστική επεξεργασία των πειραματικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν, φαίνεται πως η καλύτερη εποχή σποράς είναι η θερινή, δηλαδή η όψιμη σπορά του Αυγούστου, όπου οι συνθήκες είναι καταλληλότερες για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη της καλλιέργειας. Έτσι, τα φυτά της όψιμης σποράς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια, μεγαλύτερο ποσοστό βιομάζας κι επίσης, είχαν μεγαλύτερο μήκος ταξιανθιών, συγκριτικά με τις προηγηθείσες σπορές, του Απρίλη και του Ιούνη. Ο αριθμός των φυτών, της όψιμης θερινής επέμβασης, ανά τρέχουσα σειρά σποράς δεν παρουσίασε σημαντική διαφορά, σε σύγκριση με την πρώϊμη σπορά, του Απρίλη. Τέλος, για όλες τις επεμβάσεις που πραγματοποιήσαμε, για τις τρεις διαφορετικές ημερομηνίες σποράς, τα φυτά είχαν την ίδια ημερομηνία άνθισης κάτι που συνδέεται με τη διάρκεια ημέρας και ενισχύει την άποψη πως η καταλληλότερη περίοδος σποράς είναι η όψιμη θερινή.
On an experimental field of the Laboratory of Agronomy cited in the farm of the Agricultural University of Athens, in the region of Votanikos a crop of Chia (Salvia hispanica) was installed. The influence of seasonal sowing on agronomical characteristics and on the yield of biological cultivation of Chia was studied. The experimental farm was split in three sections, where three different sowings took place with three replications in each treatment. The first sowing was performed on April, the second on June and the last on August of 2015. Cultivation period was from April till November of 2015. Among the others, the following characteristics were studied: height and number of weeds, fresh and dry weight of Chia, leaf area index (LAI), number and length of flowers per plant, number of plants per row and the quality of plant biomass. The experimental results revealed that the best sowing season is the summer i.e late August sowing. It seems that during this period the climate conditions were favorable for the crop growth and production. Indeed, the plants of August sowing season have significantly higher (p<0.05) leaf area index, higher biomass and higher flower length, compared to the sowings of April and June. The number of plants of the late summer sowing per row did not reveal any significant difference in comparison with the April sowing. Finally, for all the treatments for the three different sowing periods, the plants have the same date of flowering something which is connected with the day length and strengthen further the present findings that the best sowing season is the late summer period.