HEAL DSpace

Επίδραση της οργανικής λίπανσης σε δύο υβρίδια βιομηχανικής τομάτας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Τραυλός, Ηλίας el
dc.contributor.author Χειμώνα, Νικολίνα Χ. el
dc.date.issued 2017-03-06
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6521
dc.description.abstract Αντικείμενο της παρούσας έρευνας υπήρξε η μελέτη της επίδρασης της οργανικής λίπανσης στα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά δύο υβριδίων βιομηχανικής τομάτας βιολογικής καλλιέργειας. Η καλλιέργεια έλαβε χώρα στον βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την περίοδο 22 Απριλίου με 4 Αυγούστου 2016. Χρησιμοποιήθηκε το σχέδιο των Υπο-υποδιαιρεμένων Τεμαχίων με 2 επαναλήψεις. και ως παράγοντας κύριων τεμαχίων επιλέχθηκε το υβρίδιο (Dexter F1, Heinz 3402). Ο παράγοντας λίπανση (οργανική, ανόργανη, μάρτυρας) εφαρμόσθηκε τυχαία στα υποδιαιρεμένα τεμάχια εντός των κύριων τεμαχίων και η επέμβαση της επιμόλυνσης της ρίζας με μυκόρριζα στα υπο-υποδιαιρεμένα τεμάχια. Η συνολική έκταση του πειραματικού αγρού ήταν 175 m2, με 24 υποτεμάχια στο σύνολο, έκτασης 6m2 το καθένα. Συνολικά, μεταφυτεύτηκαν 504 σπορόφυτα τομάτας. Οι αποστάσεις φύτευσης ήταν 0,6 m μεταξύ των γραμμών και 0,6 m επί της γραμμής (0,6 x 0,6). Τα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν τα ακόλουθα: το νωπό και ξηρό βάρος του υπέργειου μέρους, η φυλλική επιφάνεια, ο αριθμός των καρπών ανά φυτό, το μέσο βάρος καρπού, η μέση διάμετρος καρπού, η απόδοση καρπού, η περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά (μετρούμενη σε °Brix), η ενεργός οξύτητα (pH), η ολική οξύτητα, το χρώμα (χρωματικό μοντέλο CIELab), η περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, καθώς και το ποσοστό αποικισμού της ρίζας με μυκόρριζα. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι η οργανική λίπανση είχε θετική επίδραση στην περιεκτικότητα του καρπού σε λυκοπένιο. Παράλληλα, σημειώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών τομάτας. Συγκεκριμένα, ο λόγος των χρωματικών παραγόντων a*/b* παρουσίασε θετική συσχέτιση με τα ολικά διαλυτά στερεά συστατικά και την ενεργό οξύτητα του καρπού. Αντίθετα, ο λόγος a*/b* παρουσίασε αρνητική συσχέτιση με την ολική οξύτητα. Όσον αφορά τις συσχετίσεις μεταξύ των αγρονομικών χαρακτηριστικών του φυτού, η απόδοση σε καρπό συσχετίσθηκε θετικά τόσο με τον αριθμό των καρπών ανά φυτό όσο και με το μέσο βάρος καρπού. Επιπρόσθετα, η φυλλική επιφάνεια συσχετίσθηκε θετικά με την απόδοση καρπού. Παρόμοια σημαντική συσχέτιση παρατηρήθηκε και μεταξύ της ολικής οξύτητας από τη μια πλευρά και της απόδοσης και του μέσου βάρους καρπού από την άλλη. Τέλος, η αλληλεπίδραση των τριών παραγόντων δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντικές διαφορές για κανένα από τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν. Η παρούσα μελέτη καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οργανική λίπανση στην παραγωγή προϊόντων τομάτας υψηλής θρεπτικής αξίας και ταυτόχρονα δίνει κίνητρο για περαιτέρω έρευνα που θα οδηγήσει στην βαθύτερη γνώση και κατανόηση των αγρονομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του φυτού της τομάτας. Λέξεις κλειδιά: Dexter, Heinz 3402, λυκοπένιο, μυκόρριζα, οργανική λίπανση. el
dc.description.abstract The objective of the current research was to investigate the effect of the organic fertilization on the agronomic and quality characteristics of two, organically grown, processing tomato hybrids. The crop was cultivated in the organic experimental field of the Laboratory of Crop Production at the Agricultural University of Athens, during the period from April 22 to August 4, 2016. The experiment was based on a split-split-plot design with two replications. Hybrid (Dexter F1, Heinz 3402) was the whole-plot factor, fertilization (organic, inorganic and control) was the sub-plot factor and inoculation with mycorrhizal fungi was the sub-sub plot factor. Block and block interactions in all treatments described above were random factors. The total area of the experimental field was 175 m2, with 24 subplots in total, of 6 m2 each. 504 processing tomato seedlings were transplanted in total. Plant spacing amounted to 0.6 m between the rows and 0.6 m within the rows (0.6 x 0.6). The agronomic and quality characteristics which were studied were the following: fresh and dry weight of the upper plant, leaf area of the plant, number of fruits per plant, mean fruit weight, mean fruit diameter, fruit yield, total soluble solid content (measured in °Brix), active acidity (pH), total acidity, color analysis (CIELab color scale), lycopene content and percentage of arbuscular mycorrhizal fungus colonization. The results of the present study showed that the organic fertilization had a positive effect on lycopene content. In addition, correlations between the quality characteristics of tomato fruits were noticed. More specifically, a positive correlation between total soluble solids and pH on the one hand and a*/b* ratio on the other hand was noted. However, the a*/b* ratio was negatively correlated to total acidity. Positive correlations between the agronomic characteristics of the tomato plant were also observed. In particular, the fruit yield was positively correlated to the number of fruits per plant and the mean fruit weight. Moreover, there was a positive correlation between leaf area index and fruit yield. Strong correlations between the total acidity, fruit yield and mean fruit weight were observed. Finally, the interaction of the three experimental factors did not show any statistically significant differences with respect to the characteristics under review. The present study indicates the influence of the organic fertilization on the nutritional quality of tomato products and the need for further research of the interactions between the agronomic and quality characteristics of the tomato plant. Key words: Dexter F1, Heinz 3402, lycopene, mycorrhiza, organic fertilization. en
dc.language.iso el el
dc.subject Dexter en
dc.subject Heinz 3402 en
dc.subject Λυκοπένιο el
dc.subject Μυκόρριζα el
dc.subject Οργανική λίπανση el
dc.subject Βιομηχανική τομάτα el
dc.title Επίδραση της οργανικής λίπανσης σε δύο υβρίδια βιομηχανικής τομάτας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμες και Συστήματα Φυτικής Παραγωγής el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account