Περίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου εκτροφής παχυνόμενων ορνιθίων της ποιοτικής κατηγορίας "Βραχείας αλυσίδας ή Μηδέν χιλιόμετρα" στη Β. Ελλάδα. Στόχος του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η ίδρυση μιας μεικτής αγροτικής επιχείρησης που θα εκτρέφει ορνίθια κρεοπαραγωγής και παράλληλα θα παράγει τις απαιτούμενες συμπυκνωμένες ζωοτροφές, καλλιεργώντας σιτηρά και ψυχανθή, σε μία προσπάθεια να μειώσει την συμβολή που επιφέρει η μεταφορά των τελευταίων στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου.
Το κείμενο της εργασίας απαρτίζεται από πέντε κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά με την επισκόπηση της παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης κρέατος πουλερικών σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Επίπεδο. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου στα δύο προαναφερόμενα επίπεδα. Το κεφάλαιο κλείνει δίνοντας πληροφορίες για την κατάσταση της κρεοπαραγωγού ορνιθοτροφίας και της αγοράς ορνίθειου κρέατος στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή της δομής και των χαρακτηριστικών λειτουργίας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα που σκιαγραφούν το προφίλ του αγροτικού τομέα ενώ στο τρίτο κεφάλαιο δίνονται λεπτομέρειες για την καλλιέργεια των κτηνοτροφικών ψυχανθών που πραγματεύεται η εν λόγω μελέτη.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου. Αναλυτικότερα η ανάλυση του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού τεχνολογικού και παγκόσμιου περιβάλλοντος χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει την κατάσταση του εξωτερικού μακρο-περιβάλλοντος. Επίσης αναλύονται παράγοντες του μικρο-περιβάλλοντος που δύναται να έχουν άμεση επίδραση στην λειτουργία και επιτυχία της επιχείρησης όπως οι ανταγωνιστές, οι προμηθευτές και οι πελάτες. Παράλληλα γίνεται και ανάλυση αγοράς που στοχεύει στην ταυτοποίηση της αγοράς-στόχου. Η ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος γίνεται μέσω της περιγραφής της αγροτικής επιχείρησης με αναφορά στην τοποθεσία, τις εγκαταστάσεις, τη δομή και τις διαχειριστικές πρακτικές. Με βάση τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες καθώς και τις ευκαιρίες και τις απειλές που προκύπτουν από την ανάλυση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος αντίστοιχα γίνεται μία ανάλυση swot.
Τέλος στο πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται αξιολόγηση της επένδυσης χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της καθαρής παρούσας αξίας και του εσωτερικού βαθμού απόδοσης. Παράλληλα υπολογίζονται και συζητούνται το κόστος παραγωγής και ορισμένοι οικονομικοί δείκτες.
Abstract
The aim of the present study is to formulate a business plan regarding production of broilers of the "zero kilometer type" in Northern Greece. Specifically, the business plan goal is the establishment of a mixed farm that will combine broiler raising and concentrated feed (cereal and legumes) production in an effort to reduce greenhouse gases emission attributed to animal feed transport.
The text comprises of five chapters. The first chapter begins with a review on current poultry meat production, trade and consumption at global and European Union level. A medium term outlook for the poultry meat sector at both the aforementioned level is also presented. The first chapter of the text ends by providing information about the status of broiler industry and poultry meat market in Greece .
The current structure as well as operational characteristics of agriculture in Greece, that outline the sector's profile, are presented in the second chapter while detailed information on legumes cultivation is given in the third chapter.
A full description of the business plan is presented in the fourth chapter. Political, economical, social, technological and global analysis is used to scan the farm business external macro environment. Micro environment factors that will have a direct impact on the business operation and success like competitors, suppliers and customers are described. A market research targeting in niche market identification is also performed. The internal environment is outlined by farm business description including location, facilities, structure and management practices. Based on strengths and weaknesses as well as opportunities and threats originated from the internal and external environment respectively, a swot analysis is conducted.
Finally, in the fifth chapter of the text, an analysis using the net present value and the internal rate of return methods is performed in order to test the economic feasibility of the investment. Moreover, the cost of broiler production as well as some economic indicators are estimated and discussed.