dc.contributor.advisor |
Λιάπης, Κωνσταντίνος |
|
dc.contributor.author |
Στουραΐτη, Δήμητρα |
|
dc.date.accessioned |
2017-03-30T09:17:58Z |
|
dc.date.available |
2018-02-12T02:00:06Z |
|
dc.date.issued |
2017-03-30 |
|
dc.date.submitted |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6545 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ολοκληρωμένη παρουσίαση του πλαισίου εμπορικής και μεταποιητικής εκμετάλλευσης της Επιτραπέζιας ελιάς στον ελληνικό χώρο. Η εργασία εστιάζει στην ιστορική αναδρομή, στο επίπεδο συνολικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και παρουσιάζει σε επίπεδο μελέτης περίπτωσης επιχείρησης την βιομηχανική δομή και κοστολογική απεικόνιση μέσα από τη εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων. Στη βάση της εφαρμογής της πλήρους και κοστολόγησης βάσει δραστηριοτήτων μεθοδολογίας πραγματοποιείται σύγκριση στο κατά μονάδα κόστος παραγωγής των βιομηχανικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το διαμορφούμενο μικτό περιθώριο κέρδους ανά μέθοδο κοστολόγησης .
Τέλος, με την εφαρμογή μεθοδολογίας ανάλυσης ευαισθησίας μέσω του λογισμικού palisade, προσδιορίζονται οι παράγοντες προσδιορισμού των συνολικών ΓΒΕ (Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα) και στις δύο μεθόδους κοστολόγησης. Και για τις δύο μεθοδολογίες, κύριος παράγοντας διαμόρφωσης των ΓΒΕ είναι το κόστος μισθοδοσίας, ενώ αρχίζει και διαφοροποιείται στην ABC με τις εργοδοτικές εισφορές και τις αποσβέσεις των κτηρίων και τα έξοδα μεταφοράς. Στην παραδοσιακή κοστολόγηση, αντίθετα έχουμε τον βασικό παράγοντα επιρροής στην κοστολόγηση που είναι το κόστος μισθοδοσίας και στην συνέχεια πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα της συσκευασίας. |
el |
dc.description.abstract |
The purpose of this work is the comprehensive presentation of the framework of commercial exploitation and processing of table olives in the Greek area. The paper focuses on the history, the level of overall domestic economic activity and presents a case study enterprise level industrial structure and costing display through the application of traditional and modern methods.
To the full cost basis and methodology activities are compared to the unit costs of production of industrial products and table olive useful conclusions about the formed gross margin per costing method.
Finally, applying sensitivity analysis methodology through the palisade software identifies the determinants of total overhead (overheads) on both costing methods. For both methodologies, the main factor shaping the overhead is the payroll, while starts varies in ABC with employer contributions and depreciation of buildings and transport costs. In traditional costing, instead we have the main influence factor in pricing is the payroll and then a very important role plays the amount of packaging |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Κοστολόγηση παραγωγής |
el |
dc.subject |
Επιτραπέζια ελιά |
el |
dc.subject |
Κοστολόγηση δραστηριοτήτων |
el |
dc.subject |
Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα |
el |
dc.subject |
Οδηγοί κόστους |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Κοστόλογηση και εκμετάλλευση παραγωγής και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας |
el |
dc.embargo.terms |
2018-02-12 |
|