dc.contributor.advisor |
Καλλίθρακα, Σταματίνα |
|
dc.contributor.author |
Σπανού, Σμαράγδα |
|
dc.date.accessioned |
2017-04-03T09:44:32Z |
|
dc.date.available |
2017-04-03T09:44:32Z |
|
dc.date.issued |
2017-04-03 |
|
dc.date.submitted |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6547 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μελέτη χαρακτηρίστηκαν οι κυπριακές γηγενείς ποικιλίες ως προς το φαινολικό περιεχόμενο, την αντιοξειδωτική δράση και την περιεκτικότητα σε ολιγομερείς-μονομερείς προανθοκυανιδίνες και πολυμερείς ταννίνες. Οι φαινολικές ενώσεις που περιέχονται στα σταφύλια είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και χωρίζονται σε φλαβονοειδείς φαινόλες (φλαβανόλες, φλαβονόλες και ανθοκυανίνες) και σε μη φλαβονοειδείς φαινόλες (βενζοϊκά οξέα και κινναμωνικά οξέα). Η αντιοξειδωτική δράση των φαινολών συνίσταται στην ιδιότητα τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Στη μελέτη αυτή, ως δείγματα χρησιμοποιήθηκαν φλοιοί και γίγαρτα σταφυλιών, των γηγενών κυπριακών ποικιλιών Μαραθεύτικο (ερυθρή ποικιλία) και Ξυνιστέρι (λευκή ποικιλία). Έγινε ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών ουσιών με τη μέθοδο Folin – Ciocalteu και της αντιοξειδωτικής ικανότητας με τη μέθοδο DPPH σε εκχυλίσματα από φλοιούς και γίγαρτα των σταφυλιών. Επιπλέον, προσδιορίστηκαν οι ολιγομερείς – μονομερείς προανθοκυανιδίνες και πολυμερείς ταννίνες στα γίγαρτα με τη μέθοδο BSA. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός των ανθοκυανινών με τη χρήση της HPLC για την ποικιλία Μαραθεύτικο. Από τη στατιστική ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι τα εξεταζόμενα σταφύλια με βάση την ποικιλία διαφέρουν ως προς την συγκέντρωσή τους σε ολικές φαινολικές ουσίες, ως προς την αντιοξειδωτική τους ικανότητα και ως προς την περιεκτικότητα των ταννινών στα γίγαρτα. |
el |
dc.description.abstract |
In the present study grapes from two varieties indigenous to Cyprus have been characterized, on the base of the phenolic content, the antioxidant activity and the concentration in oligomeric-monomeric proanthocyanidines, and polymeric tannins. The phenolic compoundas contained in the grapes are natural antioxidants and may be divided into flavonoid phenols (flavanols, flavonols and anthocyanins) and non – flavonoid phenols (benzoic acids and cinnamic acids). The antioxidant activity of the phenolic compounds is originated from their ability to neutralize free radicals. In the present study, skins and seeds of grapes were used as samples, from the varieties Maratheftiko (red variety) and Xynisteri (white variety). The determination of total phenolics was conducted by the Folin – Ciocalteu method and the determination of the antioxidant capacity by the DPPH method in skins and seeds extracts. In addition, the oligomeric-monomeric proanthocyanidins and polymeric tannins were identified in the seeds extracts by the BSA method. Also, a quantitative determination of the anthocyanins in Maratheftiko variety was held using HPLC. From the statistical analysis, it was concluded that the examined grapes by variety, differ in their concentration of total phenolic substances, in their antioxidant capacity and in their tannin content of the seeds. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Αντιοξειδωτική δράση |
el |
dc.subject |
Μαραθεύτικο |
el |
dc.subject |
Ξυνιστέρι |
el |
dc.subject |
Σταφύλια |
el |
dc.subject |
Ταννίνες |
el |
dc.subject |
Φαινολικές ενώσεις |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης, του φαινολικού φορτίου και της περιεκτικότητας ταννινών σε φλοιούς και γίγαρτα σε σταφύλια γηγενών κυπριακών ποικιλιών, Μαραθεύτικο και Ξυνιστέρι |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |