Το κρέας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά τρόφιμα στη διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών, αφού πέρα από τη διατροφική του αξία ως τρόφιμο, αποτελεί και την κυριότερη καταναλωτική τους δαπάνη.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής διατριβής είναι να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του κρέατος, να παρουσιάσει την κατανάλωση και τη δαπάνη από τα ελληνικά νοικοκυριά και να αναλύσει μέσω των δεδομένων από τις Έρευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών των τελευταίων έξι (6) ετών και με τη χρήση του υποδείγματος Heckman, τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση των τεσσάρων πιο βασικών κατηγοριών κρέατος – βόειο, αιγοπρόβειο, χοίρειο και πουλερικά. Το υπόδειγμα του Heckman χρησιμοποιείται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μηδενικής δαπάνης στις κατηγορίες που εξετάζονται.
Τα αποτελέσματα αυτής της διπλωματικής διατριβής αναδεικνύουν τους κοινωνικούς, οικονομικούς και δημογραφικούς παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την κατανάλωση των τεσσάρων πιο βασικών κατηγοριών κρέατος σε ό,τι έχει να κάνει με τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Το εισόδημα, ο αριθμός των μελών του νοικοκυριού, το φύλο του υπευθύνου του νοικοκυριού και η αστικότητα είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την κατανάλωση στο σύνολο ή σε μέρος του συνόλου των μελετώμενων κατηγοριών κρέατος. Η αύξηση του παράγοντα του εισοδήματος ενός νοικοκυριού στις περισσότερες κατηγορίες κρέατος επιδρά θετικά στην αύξηση της πιθανότητας κατανάλωσης των περισσότερων κατηγοριών κρέατος. Αντίθετα η αύξηση του παράγοντα του μεγέθους ενός νοικοκυριού επιδρά αρνητικά και μειώνει τις πιθανότητες κατανάλωσης των περισσότερων κατηγοριών κρέατος. Τέλος ο υπολογισμός της ελαστικότητας ζήτησης των κατηγοριών κρέατος φανερώνει ότι το κρέας αποτελεί κανονικό και αναγκαίο αγαθό, με εξαίρεση το βόειο και το αιγοπρόβειο κρέας των οποίων οι ελαστικότητες ζήτησης φανερώνουν ότι αποτελούν αγαθά πολυτελείας.
Meat is considered as one of the most essential consumables in Greek households’ diet because, apart from its nutrient value, it constitutes the most important share within food expenditure.
Purpose of this dissertation is to describe the state of meat production and process sector in Greece, to present consumptions and expenditures of Greek Households for meat and to analyze the determinants of consumption for the four most important meat categories – veal, mutton, swine and poultry, via Household Budget Survey data of the last six (6) years and with the use of Heckman’s model. Heckman’s model is used for the handle of zero expenditure problem which is encountered for the meat categories examined.
The results of this dissertation highlight all those social, economic and demographic determinants that influence positively or negatively the consumption of the four most essential meat categories regarding Greek Households. Income, number of people within the household, gender of the person in charge and urbanization are the factors that determine consumption in most of meat categories examined. When there is an increase in the income of a Household there is an increased possibility of consumption for the most meat categories. On the other hand when size of the Household is increased possibility of consumption is decreased. In conclusion after the calculation of demand elasticities for the four major meat categories, it was proved that meat generally is a necessity good, but veal and mutton are exceptions as their demand elasticities indicate they are luxury goods.