Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στο να διασαφήνιστουν οι πτυχές της διαχείρισης μιας επιχείρησης παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών, με γνώμονα τον έλεγχο του κόστους. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων διοικητικής λογιστικής και επιχειρησιακής έρευνας παρακολουθείται η συνεχής δραστηριότητα της μονάδας και καταγράφεται η απόδοσή της. Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους συντελεστές που επιρρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη δράση της επιχείρησης και κατανέμοντας αποτελεσματικά τους διαθέσιμους πόρους, σχεδιάζεται η μελλοντική πορεία της.
Στη μελέτη εξετάζεται μια υποθετική εταιρεία αποστακτηρίου / ποτοποιείου το οποίο παράγει ούζο, τσίπουρο, λικέρ και ποτά όπως βότκα, ρούμι, τζίν κλπ. Στα πλαίσια αναζήτησης πραγματικών αριθμητικών δεδομένων, παραγόντων και προϋποθέσεων γύρω απο την παραγωγική διακικασία και εκμετάλλευση μίας τέτοιου είδους μονάδας, έλαβαν χώρα επισκέψεις σε διάφορα αποσταγματοποιεία και ποτοποιεία, διασταυρώνοντας παράλληλα την εγκυρότητα των υπαρχόντων στοιχείων και προσαρμόζοντάς τα στην υπο μελέτη εταιρεία.
Τα κυρια βήματα που ακολουθούνται είναι η ανάλυση των συντελεστών κόστους με τη μέθοδο της παραδοσιακής κοστολόγησης και της κοστολόγησης δραστηριοτήτων (ABC). Ακολουθεί η κατασκευή Κυριου Προϋπολογισμού (Μaster Budget) για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα δραστηριότητας με αναλυτικούς προϋπολογισμούς. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση ευαισθησίας του μικτου κέρδους για τα προϋπολογισθέντα τρίμηνα. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών με αναλύσεις του ευρύτερου Μάκρο - Περιβάλλοντος (PESTL), του Ανταγωνιστικού Περιβάλλοντος (Porter) και S.W.O.T. (Εσωτερικού και Εξωτερικού Περιβάλλοντος). Επιπρόσθετα γίνεται ενδελεχής αναφορά στην παραγωγική διαδικασία των σπουδαιότερων οινοπνευματωδών ποτών, τονίζοντας τη σημασία της λειτουργίας του ποιοτικού ελέχγου και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο νομοθετικό πλαίσιο που θέτει τους κανόνες λειτουργίας της επιχείρησης.
The aim of this study is clarifying the aspects of the management of an alcoholic beverage making company, on the basis of cost control. With the use of modern management accounting and operations research methods, the continuous activity of the unit is being monitored, keeping record of its performance. Taking into account all factors that affect directly or indirectly the activity of the company and by distributing its resources efficiently, and having resolved outstanding problems, plans are being for a prosperous future.
The study examines a hypothetical Distilling company that produces ouzo, raki, liqueurs and drinks such as vodka, rum, gin, etc. Further research took place to find reliable and valid data, factors and conditions that meet the needs of this production process by visiting various distilleries.
For the analysis of cost factors, methods of traditional costing and activity costing (ABC) had been applied. Construction of Master Budget for four consecutive quarters with detailed activity budgets is also taking place. This is followed by a sensitivity analysis of gross profit for the budgeted quarters.
Furthermore, a detailed survey about the spirits sector has been conducted along with PESTL, S.W.O.T. and Porter analysis. Additionally a thorough reference to the production process of the main spirits is taking place, stressing the importance of the operation of quality Control and given emphasis on legislative framework that sets out the business rules.