Η παρούσα εργασία προσεγγίζει σε θεωρητικό και εμπειρικό επίπεδο τους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά της εκπαίδευσης από εργαζομένους που εργάζονται σε επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Η μεταφορά της εκπαίδευσης αναφέρεται στην διαδικασία κατά την οποία οι εργαζόμενοι που έχουν προηγουμένως παρακολουθήσει κάποιο/α εκπαιδευτικά προγράμματα εφαρμόζουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες τους στις πραγματικές συνθήκες εργασίας τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία εν γένει επηρεάζεται από ορισμένους παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί όπως προκύπτει από την υπάρχουσα βιβλιογραφία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε τρείς ευρύτερες ομάδες που είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά του εκπαιδευομένου, τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος και τα χαρακτηριστικά του εργασιακού περιβάλλοντος.
Για την διεξαγωγή της μελέτης αυτής αρχικά πραγματοποιήθηκε εκτενής βιβλιογραφική ανασκόπηση. Σύμφωνα με αυτήν ορίσθηκαν οι ερευνητικές υποθέσεις (Η1-Η6) και επιλέχθηκαν να διερευνηθούν οκτώ παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά της εκπαίδευσης, εκ των οποίων ο ένας αποτέλεσε και την εξαρτημένη μεταβλητή. Οι παράγοντες αυτοί είναι: η αυτό-αποτελεσματικότητα, η ευσυνειδησία, η υποστήριξη από τους προϊσταμένους, η υποστήριξη από συναδέρφους, η ικανοποίηση των εργαζομένων με την εκπαίδευση, τη διάθεση που έχει ο εργαζόμενος για εκπαίδευση, οι ευκαιρίες εφαρμογής και η διάθεση των εργαζομένων να μεταφέρουν όσα διδάχθηκαν στην καθημερινή τους εργασία, με τον τελευταίο να αποτελεί και την εξαρτημένη μεταβλητή. Ακολούθως, για την διεξαγωγή της έρευνας συντάχθηκε ερωτηματολόγιο με τη χρήση κλιμάκων το οποίο στάλθηκε ηλεκτρονικά στις επιχειρήσεις. Για τον έλεγχο των υποθέσεων πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα κίνητρα για μεταφορά της εκπαίδευσης (προσωπικά οφέλη, οφέλη καριέρας, επαγγελματικά οφέλη) και συνολικά η διάθεση των εργαζομένων που δέχθηκαν εκπαίδευση να μεταφέρουν όσα διδάχθηκαν στην εργασία τους σχετίζονται σημαντικά και θετικά με έξι από τις ανεξάρτητες μεταβλητές (αυτό-αποτελεσματικότητα, διάθεση για συμμετοχή στην εκπαίδευση, υποστήριξη από προϊσταμένους και συναδέρφους, ευκαιρίες εφαρμογής, ικανοποίηση των εργαζομένων από την παρεχόμενη εκπαίδευση). Ενώ, δεν βρέθηκε άμεση συσχέτιση της ευσυνειδησίας με την διάθεση για μεταφορά της εκπαίδευσης.
Συμπερασματικά, μέσα από τη μελέτη των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι όσων αφορά τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών δεν παρατηρείται διαφοροποίηση στους παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά της εκπαίδευσης σε αυτές, σε σχέση με εκείνους που επηρεάζουν τη μεταφορά της εκπαίδευσης στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της αγοράς που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους.
The present study approaches in empirical and theoretical stage the factors that influence the training transfer in food and beverage industry. The transfer of training refers to the process by which workers who have attended one or more training programs are capable of applying their new acquired knowledge and skills in their actual working conditions. This specific process is influenced by several factors. By the existing literature these factors can be categorized in three main groups which are individual characteristics of the trainee, the training design and the work environment characteristics.
First of all in order to perform the present study an extensive literature review took place. Based on the existing literature, we created the hypotheses of this research (Η1-Η6) and eight factors were selected to be studied, from which, one is the dependent variable. These factors are: self-efficacy, conscientiousness, supervisor support, peer support, the employee’s satisfaction with the training, motivation for training, opportunity to use and motivation for transfer, the last being the dependent variable. In addition, for the investigation a questionnaire was created and sent via email to the companies. To test the hypotheses, a statistical analysis was carried out.
The findings showed that incentives for training transfer (personal-related benefits of training, career-related benefits, job-related benefits) and the motivation for transfer in working conditions in general are correlated strongly and positively with six out of the seven independent variables (self-efficacy, supervisor and peer support, employee satisfaction with the training, motivation for training, opportunity to use). In contrast, there was no direct correlation between conscientiousness and motivation for transfer.
In conclusion, based on the results of this research we can assume that the factors that affect training transfer concerning the food and beverage industry are not showing any variation in comparison with the factors that affect training transfer in other businesses of other industries.