Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων μέσω της χρήσης αριθμοδεικτών για την περίοδο 2011-2015. Με την ανάλυση που πραγματοποιείται είναι δυνατή η εκτίμηση της εξέλιξης και της αποδοτικότητας του κλάδου «Τροφίμων & Ποτών» συνολικότερα.
Στα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται αναφορά στον τρόπο διάρθρωσης της εργασίας και στις μεθόδους που θα ακολουθηθούν. Γίνονται γνωστοί οι αριθμοδείκτες που θα χρησιμοποιηθούν, πού αναφέρονται και πώς υπολογίζονται. Μελετάται το ΑΕΠ, η απασχόληση και ανεργία, οι δημοσιονομικές εξελίξεις και προοπτικές και οι νομισματικές εξελίξεις παγκόσμια, στην ευρωπαϊκή ζώνη και στην Ελλάδα. Αναλύεται ο κλάδος τροφίμων και το ανταγωνιστικό του περιβάλλον με σκοπό να μελετηθεί πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας. Γίνεται συνοπτική παρουσίαση των επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων. Επιπλέον, αναλύονται και ερμηνεύονται πέντε από τους βασικότερους αριθμοδείκτες ρευστότητας, δραστηριότητας, αποδοτικότητας και κεφαλαιακής σύνθεσης και βιωσιμότητας για πέντε, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με το αλεύρι και τα παράγωγά του, έτσι ώστε να προκύψουν συμπεράσματα τόσο για τη θέση των επιχειρήσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο κλάδο, όσο και για τη συγκριτική τους πορεία.
Ειδικά για το κομμάτι της χρηματοοικονομικής ανάλυσης, εφαρμόζεται η διαστρωματική μέθοδος ανάλυσης λογιστικών καταστάσεων με τον υπολογισμό αριθμοδεικτών και τη χρήση λογισμικών προγραμμάτων (Excel) για την περαιτέρω επεξεργασία των αποτελεσμάτων.
Οι υπό μελέτη εταιρείες κατάφεραν να διατηρηθούν στην αγορά τη χρονική περίοδο 2011-2015 ακολουθώντας διαφορετική οικονομική πορεία η καθεμία η οποία καθορίστηκε από τα πάγια στοιχεία που ήδη διέθεταν, τους οικονομικούς πόρους και τις επενδύσεις που κατάφεραν να πραγματοποιήσουν.
Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την προηγηθείσα ανάλυση και με βάση αυτά προτείνονται ιδέες για μελλοντική εργασία και περαιτέρω εμβάθυνση του θέματος.
The purpose of this diploma thesis is to evaluate the economic situation of enterprises using economic indicators for the period 2011-2015. The financial analysis carried allow us to estimate the current situation as long as the efficiency of the Food & Beverages sector as a whole.
The following chapters illustrate the strengths and weaknesses of the sector in our country. In addition, five of the most important ratios - liquidity, activity, profitability and capital structure and sustainability- for five listed companies dealing with flour and its derivatives, are analyzed and interpreted giving an outcome for both business position (compared with the same industry) and for the comparative process. The purpose of this study is using financial analysis to abstract information, which is going to lead us to economic conclusions. These are going to be used either by stockholders and managers or by others such as investors, lenders, employees and especially by stockbrokers as the corporations under study are listed in the Athens Stock Exchange.
Especially on the part of financial analysis, the cross-layer analysis method of accounting is applied by calculating ratios and using software programs (Excel) for further processing of the results.
The companies under study managed to remain in the market for the period 2011 – 2015, maintaining a different economic path each determined by the assets that already possessed, the financial resources and the investments they made.
Finally, in the last chapter is given a presentation of the conclusions drawn from the above financial analysis. The results are showed in charts, diagrams and data tables also. Finally there are given some of the author’s thoughts based on which ideas are proposed for future work and how this specific issue can be more analyzed and explored in more depth.