Η μαχητική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων δεν εξαρτάται μόνο από την άρτια εκπαίδευση, αλλά και από την καλή υγεία των ενστόλων. Στο δεύτερο, πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι διατροφικές συνήθειες, καθώς και η σωματική δραστηριότητα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διαπίστωση των διατροφικών αναγκών και συνηθειών των Ελλήνων νεοσυλλέκτων οπλιτών, ώστε μέσα από αξιολόγηση αυτών, καθώς και του Γενικού Κανονισμού Τροφοδοσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΚΤΕΔ), να προταθούν αλλαγές που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των οπλιτών και της Υπηρεσίας, καθώς και για την καλή υγεία των οπλιτών μακροπρόθεσμα. Μέθοδοι: Έπειτα από συγκέντρωση δείγματος 426 νεοσυλλέκτων οπλιτών, έγινε συλλογή προσωπικών και ανθρωπομετρικών στοιχείων (διατροφικές συνήθειες, συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, ηλικία, ύψος, βάρος και περίμετρος μέσης). Η αρχική συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε κατά τις πρώτες ημέρες τις κατάταξης και η επανεξέταση υλοποιήθηκε μετά από περίπου 2 εβδομάδες βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αποτελέσματα: Καταρχάς, παρατηρήθηκε, ότι ο ΓΚΤΕΔ δεν συμβαδίζει με τις συστάσεις του Εθνικού Διατροφικού για Ενήλικες (ΕΔΟΕ) (2014). Έπειτα, παρατηρήθηκαν αυξήσεις με αρνητικό αντίκτυπο, όπως στο βάρος (p<<0.0001) και στο BMI (p<<0.0001) των οπλιτών, αλλά και αλλαγές στην κατηγοριοποίηση βάσει του BMI [μειώθηκε ο αριθμός οπλιτών φυσιολογικού BMI (p<<0.001) και αυξήθηκε ο αριθμός των υπέρβαρων οπλιτών (p<<0.0001)]. Αντίστοιχες μεταβολές παρατηρήθηκαν και σχετικά με την σωματική δραστηριότητα, ενώ γενικά φάνηκε πώς οι οπλίτες δεν ακολουθούν τις συστάσεις του ΕΔΟΕ πριν και μετά την κατάταξή τους και δεν προσαρμόζονται πλήρως σε όσα καθορίζει ο ΓΚΤΕΔ. Επίλογος: Τα αποτελέσματα δείχνουν πώς οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν σχετικά με την διατροφή των οπλιτών των ελληνικών ΕΔ, καλύπτουν όλο το φάσμα των εμπλεκομένων σε αυτή.
The fighting strength of the Armed Forces relies not only on the expertise and the quality of training, but also on the good health of the human resources. For the accomplishment of good health and longevity, there are two factors that possess a major role; dietary habits and physical activity. Purpose: The purpose of the present study is to find out which are the dietary habits and needs of the new recruits in the Greek Army, in order to assess them along with the General Rule of Food Supply in the Greek Armed Forces. The main goal after that is to highlight the changes that have to be made to fill the needs of the soldiers and of the Military Service. Methods: A sample of 426 new recruits was gathered, along with data about personal preferences on diet and physical activity, as well as personal data (age, height, weight and waist circumference). Same data was gathered at two phases. The 1st phase was held during the first days of recruitment and the 2nd phase, two weeks later, in the middle of the basic combat training. Results: To begin, the results of the comparison between the General Rule of Food Supply in the Greek Armed Forces and the National Dietary Guidelines for Adults in Greece, showed no match. Moreover, there were some observations that show negative impact of the recruitment on soldiers, such as the increases in soldiers body weight (p<<0.0001) and BMI (p<<0.0001), as well as changes in the categorization of the recruits according to their BMI [the number of soldiers with healthy measures of BMI decreased (p<<0.001) and the number of the overweight recruits was raised (p<<0.0001)]. Same information was gathered in reference with physical activity. In general, it was observed that the recruits had not been following the dietary guidelines before and after the recruitment and moreover during their basic combat training they did not fully adjust to what the General Rule of Food Supply in the Greek Armed Forces determine. Conclusion: Results show that the changes that have to be made in order to optimize soldiers diet concern the hole chain of command.