dc.contributor.advisor |
Κωνσταντίνος, Τσιμπούκας |
|
dc.contributor.author |
Χρόνης, Νικόλας |
|
dc.date.accessioned |
2018-05-03T07:58:36Z |
|
dc.date.available |
2018-05-03T07:58:36Z |
|
dc.date.issued |
2018-05-03 |
|
dc.date.submitted |
2018 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6712 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να εξεταστεί ένα επιχειρηματικό σχέδιο μιας αιγοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 530 αιγών για την παραγωγή βιολογικού αίγειου γάλακτος στην περιοχή Παραμάλι της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση της επένδυσης. Ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε για δώδεκα έτη και πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας για να διαφανεί η επίδραση που έχουν κάποιες τιμές στην αξιολόγηση της επένδυσης. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε συμπεράναμε ότι για την ίδρυση και την επιτυχή λειτουργία μιας αιγοτροφικής βιολογικής μονάδας συμβάλλουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες είτε αυτοί είναι υγειονομικοί, είτε οικονομικοί, είτε στρατηγικοί. Η μελέτη αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε πιο διεξοδικά αυτούς τους παράγοντες για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της μονάδας, άλλα φυσικά και για να διαφανεί εάν η επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη. Από τη μελέτη φάνηκε ότι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αξιολόγηση της επένδυσης είναι η τιμή πώλησης του γάλακτος η οποία καθορίζεται εν κοινή συναίνεση από τον παραγωγό και την γαλακτοβιομηχανία η το τυροκομείο, όπως επίσης και οι τιμές των ζωοτροφών και η κατάλληλη επιλογή αυτών. Από την ανάλυση ευαισθησίας που πραγματοποιήθηκε προέκυψε ότι οι μεταβολές των τιμών των συμπυκνωμένων ζωοτροφών είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο τα αποτελέσματα της αξιολόγησης (Καθαρή Παρούσα Αξία, Περίοδο Αποπληρωμής, Εσωτερικό Συντελεστή Απόδοσης). Επίσης, προέκυψε ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη μόνο αν της εγκριθεί η αναμενόμενη επιδότηση (60% επί των παγίων στοιχείων της επένδυσης). Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας μελετήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του ποιμνίου και το έτος κατά το οποίο το ποίμνιο φτάνει τον επιθυμητό αριθμό παραγωγικών ζώων. Επιπλέον, μελετήθηκαν διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως η ορθολογιστική διατροφή των ζώων, οι γενικές αρχές υγιεινής σε ολόκληρη τη μονάδα, οι οποίες πρέπει να πληρούνται για την αποτελεσματική 5 λειτουργία της όπως επίσης και η διαχείριση των πιθανών κινδύνων που ενδεχόμενος προκύψουν στην μονάδα. Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η επένδυση διαμέσου της κατάλληλης διατροφής και διαχείρισης του ποιμνίου και με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς είναι βιώσιμη και πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. |
el |
dc.description.abstract |
The aim of this study is to examine a business plan of a goat farm with a capacity of 530 goats for the production of organic goat milk in the Paramali area of the Limassol province Cyprus. For this purpose an economic analysis and evaluation of the investment has been carried out. The evaluation was performed for a period of twelve years and a sensitivity analysis was carried out to show the effect of the values of selected parameters on the investment's assessment. In our study, we concluded that many different factors contribute to the establishment and successful operation of a chamois biology unit, whether they are health, economic or strategic. This study gave us the opportunity to look more closely at these factors for optimising the organisation and operation of this unit and find if the investment is economically viable. We found out from the study that the most important factors that influence the assessment of the investment are milk and feed prices. From the sensitivity analysis we found that changes in feed prices are the ones that most affect the results of (Net present value, Payback period, Internal Rate of Return). We also concluded that the business is viable only if the expected subsidy is received. In addition, we calculated the rate of growth of the herd and the year when the flock reaches the desired size, as well as various other factors such as rational animal feeding and general principles of hygiene throughout the unit of unit to be met for its effective, operation. Finally, we believe that the investment is viable and it will be realised in the near future. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Βιολογικό αιγείο γάλα |
el |
dc.subject |
Πρότυπη μονάδα |
el |
dc.subject |
Organic milk goat |
el |
dc.subject |
Αιγοτροφική βιολογική μονάδα |
el |
dc.subject |
Λεμεσός Κύπρου |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Σχέδιο πρότυπης μονάδας παραγωγής βιολογικού αιγείου γάλακτος |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης |
el |
dc.description.degree |
Παραγωγικά συστήματα εκτροφής ζώων |
el |