Στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στον πειραματικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας πραγματοποιήθηκε ερευνητική εργασία από το Νοέμβρη 2016 έως και Ιούνη 2017. Η εργασία αυτή είχε ως θέμα τη μελέτη της επίδρασης της συγκαλλιέργεια ψυχανθών και αγρωστωδών στα φυτικά χαρακτηριστικά, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ποιότητας. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν το κουκί, το αλεξανδρινό τριφύλλι, εμβολιασμένο τριφύλλι, λόλιουμ και σίκαλη. Ο αγρός χωρίστηκε σε πειραματικά τεμάχια και ακολουθήθηκε το σχέδιο των πλήρων τυχαιοποιημένων ομάδων με τρεις επαναλήψεις. Στην παρούσα μελέτη μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν τα χαρακτηριστικά στο υπέργειο μέρος, δηλαδή το ύψος, το νωπό βάρος, το ξηρό βάρος και η φυλλική επιφάνεια (ο δείκτης LAI). Οι φυτικές ιδιότητες που μελετήθηκαν στο ριζικό σύστημα των φυτών ήταν η πυκνότητα των ριζών, η μέση διάμετρος των ριζών και το μήκος των ριζών. Αξιολογήθηκαν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φυτικών μιγμάτων, συγκεκριμένα η πρωτεΐνες, οι ινώδεις ουσίες, η ξηρά ουσία και η τέφρα. Τέλος, με την χρήση δεικτών ανταγωνιστικότητας αξιολογήθηκε πόσο έντονος ήταν ο ανταγωνισμός (RCI και A) και αν φυτικά είδη διευκόλυναν ή ανταγωνίστηκαν το ένα το άλλο (LER, RYM και RY). Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η επέμβαση της συγκαλλιέργειας επέδρασε σημαντικά στην απόδοση σε βιομάζα και στα ποιοτικά ενώ δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα το ριζικό σύστημα των συγκαλλιεργούμενων φυτών. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κυρίως σημειώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στο ποσοστό πρωτεΐνης και στην απόδοση σε πρωτεΐνη. Εν τέλει, την μεγαλύτερη απόδοση σε συνδυασμό με ποιότητα είχε ο συνδυασμός σίκαλη- κουκί.
Three annual legumes and two grasses were evaluated as components of grass–legume intercrops in the experimental area of Agricultural University of Athens, especially at laboratory of crop Science during the growing season 2016-2017. The experiment included the combination of five species, rye, ryegrass, berseem inoculated berseem and faba bean. The purpose of this study was evaluated the influence of intercropping on the development and the quality of the 6 combinations. The experiment was a factorial with two types of cropping (monocropping and intercropping) in a randomized complete block design with three blocks. About the shoot system were evaluated the height, fresh and dry weight and the leaf area index. About the root system were studied the total area, the density, the average diameter, the length, the fresh and dry weight of the roots. Then, the quality of the six mixtures were estimated, the crude protein, the protein yield, the dry matter content, crude fider and crude ash. Finally, the combinations were evaluated using the indices of plant competition, to quantify the intensity of competition (RCI and A) and quantify the effect of competition(LER, RYM και RY). The results showed that the treatment of intercropping were influences the dry matter yield and the quality, no on the root system. Mainly, about the quality, the crude protein and protein yield were significantly higher. Finally, the more productive combination were the rye and faba bean.