HEAL DSpace

Μελέτη της ξήρανσης του καρπού και του βλαστού φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica) και επίδραση στα φυσικά χαρακτηριστικά τους

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μαντάλα, Ιωάννα e
dc.contributor.author Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Χ. el
dc.date.issued 2018-05-08
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6719
dc.description.abstract Η υψηλή διατροφική αξία του φραγκόσυκου (Opuntia ficus-indica) τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον. Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στον καρπό ενώ υπάρχουν ενδείξεις για πλήρη εκμετάλλευση του φυτού. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής μελέτης είναι η διερεύνηση των επιδράσεων της ξήρανσης στα φυσικά χαρακτηριστικά του βλαστού και του καρπού φραγκοσυκιάς έτσι ώστε να παραχθούν αφυδατωμένα προϊόντα με αποδεκτά χαρακτηριστικά ώστε να διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα και για πιθανή ενσωμάτωση σε τρόφιμα, όπως μπισκότα. Στόχος είναι η εύρεση τρόπων αξιοποίησης του φυτού αυτού, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε πληθώρα διαφορετικών συνθηκών, και μάλιστα σε ξηρές περιοχές, όπως είναι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. el
dc.description.abstract In recent years the high nutritional value of Opuntia ficus-indica has attracted research interest. Most studies concentrate on the fruit while there are indications of exploitation of the whole plant too. Purpose of this study was to investigate the effects of drying on the physical characteristics of the fruit and cladodes so as to produce dehydrated products with acceptable characteristics to maintain for a longer time and for possible use in foods, such as biscuits. The aim is to find ways to exploit this plant, which can grow in a variety of different conditions - especially in dry areas, such as a large part of Greece - whose cladodes is used in Greece only for animal feed so far. Initially, drying of cladodes was carried out by various drying methods in order to select the most suitable one. Cladodes were dried by hot-air-drying and lyophilization methods, and fruits were dried by spray drying and lyophilization methods. Composition, colour, solubility, density, moisture and water activity and other physical characteristics of the flour produced were determined. Best results in drying of cladodes were obtained by lyophilization, which creates a safe microbial product with high fiber content that has retained its colour. Drying of fruit was done by the addition of maltodextrin at concentrations of 25% and 35%. In drying of fruits, lyophilization products exhibit better physical properties than those of spray drying with lower moisture and water activity and better colour preservation while solubility has high values in all samples. After reconstitution of the juice, it is observed that the colour has not changed, indicating the preservation of pigments. en
dc.language.iso el el
dc.subject Ξήρανση el
dc.subject Μέθοδοι ξήρανσης el
dc.subject Λυοφιλίωση el
dc.subject Ξήρανση με ψεκασμό el
dc.subject Θερμοκρασία υαλώδους μετάπτωσης el
dc.subject Φραγκόσυκο el
dc.subject Drying en
dc.subject Drying methods en
dc.subject Freeze drying en
dc.subject Spray drying en
dc.subject Glass transition en
dc.title Μελέτη της ξήρανσης του καρπού και του βλαστού φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica) και επίδραση στα φυσικά χαρακτηριστικά τους el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και διατροφή του ανθρώπου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account