HEAL DSpace

Αποτύπωση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων σε βιομηχανία αναψυκτικών σε συνάρτηση με το κόστος εφαρμογής του

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Δροσινός, Ελευθέριος el
dc.contributor.author Κοντοπούλου, Ευαγγελία Ν. el
dc.date.issued 2018-05-21
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6727
dc.description.abstract Τα τελευταία χρόνια η διασφάλιση της ποιότητας αποτελεί πρωταρχικό στόχο των επιχειρήσεων και βασικό κριτήριο για την αγορά των προϊόντων από τους καταναλωτές. Οι έννοιες της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων, αφορούν όλη την παραγωγική διαδικασία, από τις πρώτες ύλες μέχρι την κατανάλωση του τελικού προϊόντος. Η ασφάλεια της ποιότητας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς παράγοντες και το κλειδί για τη δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι προϋπόθεση και όχι σκοπός, είναι αναγκαιότητα και όχι στόχος, είναι προϋπόθεση ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης. Η συγκεκριμένη μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή ερευνητική μελέτη ασχολείται με την οικονομική ανάλυση εφαρμογής του συστήματος διασφάλισης ποιότητας σε βιομηχανία αναψυκτικών και μη, την Coca-Cola Τρία Έψιλον και συγκεκριμένα αφορά το εργοστάσιο της εταιρείας στο Σχηματάρι Βοιωτίας. Σκοπός της μελέτης, ήταν να προσδιοριστούν οι δαπάνες που αφορούν την διασφάλιση ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου ώστε να καταλήξουμε στο ποσό που δαπανάται για την διασφάλιση της ποιότητας σε ένα λίτρο παραγόμενου προϊόντος. Η παρούσα μελέτη αποτελείται από 5 βασικά κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αφορά του νόμους διασφάλισης ποιότητας, φορείς ελέγχου αυτής και τους λόγους εφαρμογής του συστήματος HACCP. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται ο ορισμός της ποιότητας και ορισμοί του ISO 22000, οι αρχές του συστήματος HACCP, αναφέρονται τα εμπόδια και τα πλεονεκτήματα εφαρμογής του συστήματος, η διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων και τέλος η ανάλυση των κινδύνων που ελλοχεύουν κατά την παραγωγική διαδικασία. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τα κόστη ποιότητας (πρόληψης, εκτίμησης, αστοχιών) αλλά και τα μη ορατά κόστη. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η βιομηχανία αναψυκτικών και οι αρχές που έχει θεσπίσει για την διασφάλιση της ποιότητας στο εργοστάσιο. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται η οικονομική ανάλυση των επιμέρους δαπανών που απαιτούνται για την σωστή εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ποιότητας. Το τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με επισκέψεις στη βιομηχανική μονάδα και την καταγραφή στοιχείων, με την βοήθεια του διευθυντή ποιότητας και των προϊσταμένων των εκάστοτε εργαστηρίων που απαρτίζουν το εργοστάσιο. el
dc.description.abstract In recent years, the quality assurance constitutes a primary target in businesses and the basic criterion of consumers for the purchase of products. The concept of food quality and assurance concern the whole production process, from the raw materials to the consumption of final product. The quality assurance is the most dynamic factor and the key to creation of competitive products and services. It is a precondition not an aim, it is a necessity not a target, it is a requirement for competitiveness and survival. This specific graduate investigative research was conducted in the context of the Postgradual Degree in Agribusiness Management of the Agricultural University of Athens. The research study deals with the financial analysis of the quality assurance in a beverage and non- beverage industry, Coca Cola Hellenic 3E. The research concerns the factory of company, in Schimatari. The aim of this research was to determine the costs which concerning the quality assurance of product process, so as to lead to the amount of money spent for one liter of produced product. This research consists of five chapters. The first chapter deals with the laws of quality assurance and the reasons for implementation of HACCP system. The second chapter analyzes the meaning of quality, of ISO 22000 and the principles of the HACCP system. Also in this chapter all the obstacles and the advantages are mentioned of the system application, the management of the assurance of food and finally the analysis of dangers hiding during the process of production. The third chapter deals not only with the quality costs (appraisal, prevention, failure) but also with the invisible costs. In the fourth chapter the specific beverage industry is presented and all the principles which are established for the quality insurance of this factory. In the last chapter provides the economy analysis of each individual cost which is required for the right implementation of the quality management system. The fourth and the fifth chapter are written according to the visits in the factory and with the help of Quality Assurance Manager and each supervisor of all the workshops which are in the factory. en
dc.language.iso el el
dc.subject Κόστος ποιότητας el
dc.subject Κόστος πρόληψης el
dc.subject Κόστος εκτίμησης el
dc.subject HACCP en
dc.subject ISO 22000 el
dc.subject Κόστος αστοχιών el
dc.subject Quality cost en
dc.subject Prevention cost en
dc.subject Appraisal cost en
dc.subject Failure cost en
dc.title Αποτύπωση του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων σε βιομηχανία αναψυκτικών σε συνάρτηση με το κόστος εφαρμογής του el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account