HEAL DSpace

Επιχειρηματικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας βιολογικής εκτροφής φαγκριού

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μήλιου- Μπαρσάκη, Ελένη
dc.contributor.author Μητρόπουλος, Χρήστος
dc.date.accessioned 2018-06-27T11:44:41Z
dc.date.available 2018-06-27T11:44:41Z
dc.date.issued 2018-06-27
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6741
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής τεχνικοοικονομικής μελέτης, είναι η εκπόνηση, παρουσίαση και αξιολόγηση ενός δεκαετούς ισχύος επενδυτικού σχεδίου ίδρυσης και λειτουργίας μιας ιχθυοκαλλιεργητικής μονάδας, ετήσιας βιολογικής εκτροφής 600 τόνων φαγκριού, στην περιοχή της παραλίας των Αγίων Θεοδώρων Σαγιάδας του νομού Θεσπρωτίας. Δεδομένου ότι, η σύσταση μιας οιασδήποτε επιχείρησης, στηρίζεται κυρίως στην επιχειρηματική ιδέα των υποψήφιων επενδυτών, η σκέψη για βιολογική εκτροφή σε ανταγωνιστικές τιμές πώλησης, με μελλοντική φιλετοποίηση των μεγάλων εμπορικών μεγεθών του είδους αυτού, είναι δύο βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει ένας υποψήφιος επενδυτής ο οποίος θα κάνει εκτροφή του συγκεκριμένου αυτού είδους. Σύμφωνα και με τις μεσομακροπρόθεσμες προβλέψεις που δίδονται στο παρόν επιχειρηματικό σχέδιο, μπορούν να εξαλειφθούν τα μειονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν από την εκτροφή αυτού του είδους και να αναδειχθούν παράλληλα τα πλεονεκτήματά της. Στο 1ο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα γενικά στοιχεία της επιχείρησης, τα βιολογικά στοιχεία του φαγκριού, εν προκειμένω να τονιστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκτροφής του, τα συστήματα ποιότητας και οι συνέργειες της επιχείρησης, αλλά και η οργάνωση όλης της παραγωγικής και μεταποιητικής διαδικασίας. Στο 2ο κεφάλαιο, γίνεται μία εκτενής ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης, με παράλληλη αναφορά και στις παρούσες προοπτικές και προβλήματα στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, ούτως ώστε στην τελική S.W.OT. ανάλυση, να αναδειχθούν όλα τα δυνατά και αδύνατα σημεία, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν. Στο 3ο κεφάλαιο, καθορίζεται η τελική στρατηγική marketing που θα ακολουθήσει η επιχείρηση, μέσω της τμηματοποίησης των αγορών στόχων και στη συνέχεια της ανάλυσης του μίγματος marketing και της μακροχρόνιας στρατηγικής, μετά τη δεκαετή λειτουργία της επιχείρησης. Στο 4ο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η χρηματοοικονομική ανάλυση της επιχείρησης, μέσω της πλήρους αναφοράς στο συνολικό κόστος λειτουργίας της επιχείρησης (προϋπολογισμός, κόστη παραγωγής και διοικητικής λειτουργίας, λοιπές δαπάνες) και στις πηγές χρηματοδότησης. Στη συνέχεια, υπολογίζονται με τη χρήση του Excel, τα αποτελέσματα χρήσης, οι ταμειακές ροές και οι ισολογισμοί, ενώ στο τέλος γίνεται αξιολόγηση της επένδυσης κατά πόσον είναι συμφέρουσα ή όχι, με υπολογισμό της καθαρής παρούσας αξίας, του εσωτερικού βαθμού απόδοσης και της περιόδου επανείσπραξης του κεφαλαίου. el
dc.description.abstract The purpose of this post-graduate technical and economical study, is to prepare, present and evaluate a ten-year investment plan for the establishment and operation of a 600 tons annual red porgy organic farming unit on the beach Saint Theodoroi Sagiada of Thesprotia region. Since the establishment of any business, is based mainly on the idea of prospective investors, thinking of organic farming at competitive selling prices, with future filleting of large-scale physical weights of this kind, are two main competitive advantages that a prospective investor will have, by farming this species. In line with the mid-term forecasts provided in this business plan, the disadvantages that may arise from this farming can be eliminated, and at the same time, the advantages can be highlighted. In the first chapter, we present the general elements of this unit, the biological elements of red porgy in order to highlight the advantages and disadvantages of its farming, the quality systems and the trade unions of this unit and also the organization of all the entire production and manufacturing process. In the second chapter, is an extensive analysis of the unit’s internal and external environment, while referring to the current prospects and problems in the aquaculture sector generally, so that in the final S.W.OT., we highlight all the strengths, weaknesses, opportunities and risks that are dealing with the unit. The third chapter defines the final marketing strategy that the unit will follow by segmenting the target markets and then analyzing the marketing mix and longterm strategy after the ten-year operation. In the fourth chapter, the company's financial analysis is presented, through full reference to the total operating costs of the enterprise (budget, production and administrative costs, other costs) and sources of finance. Subsequently, the results of use, the cash flows and the balance sheets are calculated by using Excel, while at the end the investment is valued whether it is profitable or not, by calculating the net present value, the internal rate of return and the repayment period of the capital. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ασταξανθίνη el
dc.subject Ελληνική υδατοκαλλιέργεια el
dc.subject Βιολογική υδατοκαλλιέργεια el
dc.subject Εκτροφή φαγκριού el
dc.subject Νομοθεσία για τις υδατοκαλλιέργειες el
dc.subject Ιχνηλασιμότητα ιχθύων el
dc.subject Πρότυπα ποιότητας ιχθύων el
dc.subject Astaxanthin el
dc.subject Greek aquaculture el
dc.subject Sagiada stripe el
dc.subject Aquaculture legislation el
dc.subject Fish quality standards el
dc.subject Organic aquaculture el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Επιχειρηματικό σχέδιο ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας βιολογικής εκτροφής φαγκριού el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης el
dc.description.degree Επιχειρηματικότητα και συμβουλευτική στην αγροτική ανάπτυξη el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account