dc.contributor.advisor |
Μπινιάρη, Αικατερίνη |
|
dc.contributor.author |
Παπαφιλίππου, Άννα |
|
dc.date.accessioned |
2018-07-23T09:31:22Z |
|
dc.date.available |
2018-07-23T09:31:22Z |
|
dc.date.issued |
2018-07-23 |
|
dc.date.submitted |
2018 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6751 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Στην παρούσα μελέτη, επιχειρήθηκε η αμπελογραφική μελέτη 15 ελληνικών ποικιλιών της αμπέλου, που βρίσκονται εγκατεστημένες στην αμπελογραφική συλλογή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι ποικιλίες που μελετήθηκαν είναι οι : Ασπρούδα Σαντορίνης, Ακομινάτο, Βέρυκο, Δερματάς, Καρυδάτο, Κρυστάλλι, Λιάτικο, Μονεμβασιά, Μοσχάτο Μαύρο, Παμίδι, Πετρουλιανός, Πλατάνι, Πλυτό, Ταχτάς, Χονδροσταφίδα.
Οι περιγραφές έχουν πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που προτείνεται από τον Κώδικα Αμπελογραφικής Περιγραφής του OIV.
Οι χαρακτήρες που μελετώνται μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις κατηγορίες, τους φαινολογικούς, τους αμπελογραφικούς, τους αμπελομετρικούς χαρακτήρες του φύλλου και τους τεχνολογικούς χαρακτήρες του γλεύκους.
Φαινολογικοί χαρακτήρες είναι αυτοί που αναφέρονται στα φαινολογικά στάδια της αμπέλου. Οι φαινολογικοί χαρακτήρες που μελετήθηκαν σ’ αυτήν την εργασία είναι ο χρόνος έκπτυξης λανθανόντων οφθαλμών, ο χρόνος άνθισης, ο χρόνος περκασμού και η φυσιολογική ωρίμανση της ράγας. Οι αμπελογραφικοί χαρακτήρες αφορούν την περιγραφή των οργάνων των πρέμνων. Πρόκειται δηλαδή για χαρακτήρες της αυξανόμενης κορυφής, του βλαστού, του ανεπτυγμένου φύλλου, της σταφυλής, της ράγας, των γιγάρτων και της κληματίδας. Οι αμπελομετρικοί χαρακτήρες του φύλλου αφορούν το σχήμα και το λοβώδες του ανεπτυγμένου φύλλου. Πιο συγκεκριμένα, με τη μέθοδο της αμπελομετρίας, και μέσα από μια σειρά μετρήσεων, επιτυγχάνεται η εύρεση του σχήματος και του λοβώδους ενός φύλλου, και η απόδοσή του με κωδικοποιημένη μορφή. Τέλος, οι τεχνολογικοί χαρακτήρες του γλεύκους, που μετρούνται σε αυτήν την εργασία είναι το ποσοστό των σακχάρων, η ολική οξύτητα και η ενεργός οξύτητα.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται περιγραφικά, ενώ έγινε και η μεταγραφή τους σε αριθμητικά δεδομένα, με τον τρόπο που ορίζει ο Κώδικας Αμπελογραφικής Περιγραφής του OIV. Η μεταγραφή σε αριθμητικά δεδομένα έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων. Για τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της αμπελογραφικής περιγραφής χρησιμοποιήθηκε ο συντελεστής ανομοιότητας (συσχέτισης ή απόστασης ) Dist , βάσει του οποίου προσδιορίστηκε ο βαθμός φαινοτυπικής διακύμανσης και σχηματίστηκαν τα αντίστοιχα δενδρογράμματα. |
el |
dc.description.abstract |
The present study constitutes a description of 15 of grapevine varieties, which are located in the ampelographic collection of Agricultural University of Athens.
The varieties studied were: Asprouda de Santorini, Akominato, Veriko, Dermatas, Karydato, Krystalli, Liatiko, Monemvassia, Moschato Mavro, Pamidi, Petroulianos, Platani, Plyto, Tachtas, Chondrostafida.
The descriptions were performed in the way proposed by the OIV descriptor list for grapevine varieties and Vitis species.
The characters that are described here can be distinguished in four categories, which are the phenological, ampelographic, ampelometric characters of the leaf, and the
technological characters of the must. The phenological characters concern the growth
stages of the vegetation of vine. The phenological stages that were the object of this study are: the time of the bud burst, the time of full bloom, the time of veraison and the time of physiological stage of full maturity of the berry. The ampelographic characters are relevant to the description of the vegetative organs. In other words, they are characters of the tip of the young shoot, the young shoot, the mature leaf, the bunch, the berry, the seeds and the woody shoots. The ampelometric characters of leaf concern the form and the number of lobes of the mature leaf. More specifically, with the method of ampelometry, and through a series of measurements, the form and the number of lobes of the leaf are found, as well as its output in a standard coded form. Finally, the technological characters of the must that are measured in this work are the sugar content of must, the total acid content of must and pH.
The results are presented in a descriptive manner. Also, their transcription in numerical data is done, in the way the OIV descriptor list states. The transcription in numerical data was done in order to perform the statistical treatment of results and export conclusions. For the statistical analysis of the results of the ampelographic description, the dissimilarity (distance) coefficient Dist was used in order to determine the degree of phenotypic fluctuation and generate the corresponding dendrograms |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ποικιλιίες αμπέλου |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Αμπελογραφική περιγραφή |
el |
dc.subject |
Συντελεστής ανομοιότητας Dist |
el |
dc.subject |
OIV |
el |
dc.subject |
Ampelographic description |
el |
dc.subject |
Dissimilarity coefficient Dist |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Αμπελογραφική μελέτη και αξιολόγηση ορισμένων ελληνικών ποικιλιών αμπέλου (Vitis vinifera L.) |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |