Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η αντιμικροβιακή δράση της ζύμης Saccharomyces cerevisiae Y33 έναντι 35 διαφορετικών ειδών μυκήτων των γενών Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Trichoderma, Rhizopus, Mucor, Alternaria, Cladosporium και Aurebacidium. Εξετάστηκε η ανάπτυξη των συγκεκριμένων ειδών μυκήτων και η παραγωγή ωχρατοξίνης Α (ΩΤΑ) των ωχρατοξιγόνων. Η ανάπτυξη εξετάστηκε σε θερμοκρασία 25οC σε θρεπτικό υπόστρωμα ΜΕΑ για 14 ημέρες. Η μεταξύ τους επίδραση μελετήθηκε χρησιμοποιώντας εμβόλιο ζύμης και μύκητα 105 cfu/ml και 105 conidia/ml, αντίστοιχα. Η ζύμη σε όλες τις περιπτώσεις παρεμπόδισε την ανάπτυξη των μυκήτων που εξετάστηκαν. Οι μύκητες παρήγαγαν μεγαλύτερη ποσότητα τοξίνης απουσία της ζύμης. Επίσης εξετάστηκε η αντιμικροβιακή δράση της ζύμης σε προϊόντα όπως η κορινθιακή σταφίδα και το κριθάρι. Η ζύμη εμβολιάστηκε με διαφορετικές επεμβάσεις με εμβόλιο 106 cfu/ml. Επιπλέον σε ένα δείγμα έγινε προσθήκη του αντιβιοτικού ναταμυκίνη με συγκέντρωση 0,0088 g/l. Τα δείγματα συντηρήθηκαν στους 25οC για 28 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση συντηρήθηκαν και τα αντίστοιχα δείγματα αναφοράς. Η ζύμη παρεμπόδισε την ανάπτυξη των μυκήτων περισσότερο στην κορινθιακή σταφίδα σε σχέση με το κριθάρι. Το χρησιμοποιούμενο στέλεχος S. cerevisiae Y33 μπορεί να θεωρηθεί ως ένας αντιμικροβιακός παράγοντας ικανός να παρεμποδίσει ή να αναστείλει την ανάπτυξη και παραγωγή ωχρατοξίνης Α διαφορετικών ειδών μυκήτων που σχετίζονται με την αλλοίωση και ασφάλεια τροφίμων όπως δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα κ.α.
Τhe aim of the present study was to assay Saccharomyces cerevisiae Y33 as a control factor against fungal growth and toxin production . Competition experiments were conducted using 35 different fungal species belonging to Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Trichoderma, Rhizopus, Mucor, Alternaria, Cladosporium and Aurebacidium genera. S. cerevisiae was spread inoculated on MEA Petri dishes (ca. 105 cfu/ml) and fungal species were spot inoculated at ca. 105 conidia/ml. The plates were incubated at 25oC for 14 days. Control plates were also inoculated in every case study. Under S. cerevisiae interaction effect, no growth was observed for all fungal species and toxin production was lower. The antimicrobial activity of S. cerevisiae was also assayed in products such as currants and barley. The yeast was inoculated with different treatments at ca. 106 cfu/ml. In addition, natamycin was added at ca. of 0.0088 g/l into a sample. The samples were incubated at 25°C for 28 days. Control plates were also incubated in every case study. S. cerevisiae has inhibited the growth of fungi more in currants than barley. S. cerevisiae Y33 can be considered as a natural antimicrobial agent, able to suppress or limit the growth of many different fungal species, which colonize selected foods such as cereals, dried fruits, etc. and are considered as food spoilers or pathogens due to toxin production.