HEAL DSpace

Συγκριτική μελέτη των διαφορετικών τρόπων οινοποίησης της ρετσίνας από την σκοπιά του καταναλωτή

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Κοτσερίδης, Γιώργος
dc.contributor.author Γεωργακάς, Γεώργιος
dc.date.accessioned 2018-10-17T11:05:38Z
dc.date.available 2018-10-17T11:05:38Z
dc.date.issued 2018-10-17
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6777
dc.description Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή el
dc.description.abstract Ο ρητινίτης οίνος, ο πιο γνωστός παραδοσιακός ελληνικός οίνος, παράγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, όπως αποδεικνύεται από αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά και από αμέτρητες γραπτές αναφορές. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «Ρετσίνα» είναι ο οίνος που παράγεται αποκλειστικά στη γεωγραφικήεπικράτεια της Ελλάδας από γλεύκος σταφυλιών επεξεργασμένο με ρητίνηΠεύκης Χαλεπίου. Η προσθήκη της ρητίνης στο γλεύκος αποσκοπεί στο να προσδώσει στον οίνο ιδιάζουσα γεύση και άρωμα και στο να τον προστατεύσει από την οξείδωση. Πέρα απο προστασία όμως προσδίδει και μια ιδιαιτερότητα στη γεύση όπου σε συνδυασμό με την ιστορία της , την καθιερώνουν ως ένα ιδιαίτερο προϊόν με ενδιαφέρον στο μάρκετινγκ. Ότανοι καταναλωτές αγοράζουν κρασί, αντιμετωπίζουν μια μπερδεμένη σειρά προϊόντων που φέρουν ευρύ φάσμα πληροφοριών το οποίο προκαλεί σύγχυση και τους αποτρέπει απο την επιθυμητή αγορά. Ο ρητινίτης οίνος είναι ένα δύσκολο καταναλωτικό προϊόν το οποίο αποτελεί ένα περίπλοκο πρόβλημα για τους επαγγελματίες. Προκαλεί συγχυση στους καταναλωτές να επιλέξουν κάποια συγκεκριμένη ετικέτα και πολλές φορές υπάρχει διστακτικότητα ακόμα και για το ίδιο το προϊόν. Σκοπός της εργασίας είναι να εξάγουμε συμπεράσματα για τη συμπεριφορά του καταναλωτή σχετικά με έξι δείγματα ρητινίτη οίνου , τα οποία οινοποιήθηκαν στο εργαστήριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) . Για το σκοπό αυτό μελετήθηκε βιβλιογραφία από αντίστοιχες έρευνες και βάση αυτής δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε απο 44 φοιτητές και καθηγητές του ΓΠΑ, ύστερα απο οργανοληπτικό έλεγχο στο άρωμα των δειγμάτων. Τα συμπεράσματα όπου εξήχθησαν , συνδυάστηκαν με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του δείγματος και ελέχθησαν ως προς τη στατιστική τους σημαντικότητα. el
dc.description.abstract The resinated wine, the most known traditional greek wine is prodused for thousands of years, this has been proven by arheological findings, but also there are plethora of written references in the literature. According to the legal framework "Retsina" is named the wine which is produced exclusively in the geographical territory of Greece by grapemust procesed with Pinus halepensis resin. The adding rensin in the must aims at giving an extrordinary taste and odur to wine and the oxydation is avoided. Besides the preservation, the resin offers an odd flavor which alongside with its history,that establish it as a special product from marketing perspective. When consumers purchase wine, they have to deal with a complex variety of products that demostrate a very long spectrum of information which causes confussion and disencourage them to buy the desired good. The resinated wine is a difficult product that is a complicated problem for the proffesionals. Consumers have hard time to choose an etiquette and a lot of times they are not keen on the product. The objective of the study is to extract conclusions for the consumer behavior regarding to six samples of resinated wine, which they were vinified in the Agricultural University of Athens (AUA). For that reason, a literature review was made consisted of relative studies and based on it a questionnaire was created which was filled by 44 students and professors of AUA, after an organoleptic control regarding the smell of the samples. The derived conclusions were combined with the demographic characteristics of the sample and they were tested for their statistical significance. el
dc.language.iso el el
dc.subject Ρετσίνα el
dc.subject Συμπεριφορά καταναλωτή el
dc.subject Έρευνα καταναλωτή el
dc.subject Προδιάθεση αγοράς el
dc.subject Retsina el
dc.subject Consumer behavior el
dc.subject Market predisposition el
dc.subject Consumer research el
dc.subject.lcsh lc el
dc.title Συγκριτική μελέτη των διαφορετικών τρόπων οινοποίησης της ρετσίνας από την σκοπιά του καταναλωτή el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account