dc.contributor.advisor |
Μπινιάρη, Αικατερίνη |
|
dc.contributor.author |
Αναγνωστοπούλου, Ευαγγελία |
|
dc.date.accessioned |
2018-10-24T11:02:32Z |
|
dc.date.available |
2018-10-24T11:02:32Z |
|
dc.date.issued |
2018-10-24 |
|
dc.date.submitted |
2018 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10329/6783 |
|
dc.description |
Η Βιβλιοθήκη δεν διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή |
el |
dc.description.abstract |
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τα έτη 2016-2018. Η πρώτη ύλη συλλέχθηκε από τρία αμπελοτεμάχια των είκοσι πρέμνων τα οποία επιλέχθηκαν με την εφαρμογή αμπελουργίας ακριβείας, με χαρτογράφηση της ευρωστίας της αμπέλου. Για τη διεξαγωγή της έρευνας επιλέχθηκε ο πειραματικός αμπελώνας του ΓΠΑ, συνολικής έκτασης 236 στρεμμάτων, βιολογικής καλλιέργειας όπου καλλιεργείται η ποικιλία Σαββατιανό. Σκοπός της εργασίας είναι ο προσδιορισμός της ευρωστίας και ορισμένων φυσιολογικών και γλευκογραφικών χαρακτηριστικών της ποικιλίας Σαββατιανό σε συνθήκες αμπελώνα. Επίσης, η διερεύνηση της επίδρασης της ζωηρότητας και της ευρωστίας στα γλευκογραφικά χαρακτηριστικά των ραγών και στους φυσιολογικούς χαρακτήρες των πρέμνων. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μελέτη της πορείας των φαινολικών συστατικών των ραγών και της συγκέντρωσης των αμινοξέων (προλίνη, αργινίνη), καθώς και προσδιορισμός των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτήρων των ραγών και σταφυλών της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.), στα διάφορα φαινολογικά στάδια. Παράλληλα έγινε εκτίμηση των δεικτών ισορροπίας των πρέμνων και ορισμένων φυσιολογικών τους χαρακτήρων. Βασικός στόχος ήταν ο προσδιορισμός της χωρικής παραλλακτικότητας μεταξύ των τριών αμπελοτεμαχίων. Τέλος πραγματοποιήθηκε ανάλυση συσχέτισης μεταξύ των δεδομένων από την οποία προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τη χρησιμότητα της χρήσης δεικτών, λόγω της επίδρασης της ευρωστίας και ζωηρότητας στους γλευκογραφικούς χαρακτήρες των ραγών. Οι δείκτες ισορροπίας μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το είδος των αμπελοκομικών επεμβάσεων που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να έχουμε ένα ισορροπημένο πρέμνο και το επιθυμητό προϊόν ποσοτικά και ποιοτικά. |
el |
dc.description.abstract |
This thesis was conducted in the Laboratory of Viticulture of the Agricultural University of Athens in the year 2016-2018. The plant material was collected from three different plots, each one consisting of 20 grapevines, which were located in the experimental vineyard owned by the university in Spata region. The vineyard is organically cultivated and planted with the indigenous white grape cultivar Savvatiano, in an area of 24 hectares. The primary purpose of this graduation thesis was to demonstrate how this cultivar performs under certain vineyard conditions in terms of vigor and some physiological and must characters. The second aim was to investigate the effect of vine imbalance on some characters of the must as well as on some physiological characters of the grapevine. During maturity, a lot of measurements were performed such as the determination of the content of juice in phenolic compounds and amino acids, and other quantitative and qualitative grape characteristics. I also determined the performance of the vine by using some indices. The results of PCA analysis showed that the indices that were applied may explain how vine imbalance affects the quality of must and vine performance the following year. Furthermore, the indices may inform us how vineyard practices affect vine balance, which means that they can show us the way to achieve this in order to obtain the maximum yield of desired quality. |
el |
dc.language.iso |
el |
el |
dc.subject |
Ποικιλία Σαββατιανό |
el |
dc.subject |
Vitis vinifera L. |
el |
dc.subject |
Φαινολογικά στάδια |
el |
dc.subject |
Phenological stages |
el |
dc.subject |
Συνθήκες αμπελώνα |
el |
dc.subject |
Conditions of vineyards |
el |
dc.subject.lcsh |
lc |
el |
dc.title |
Μελέτη και αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στην ποσότητα και ποιότητα της ποικιλίας Σαββατιανό (Vitis vinifera L.) σε συνθήκες αμπελώνα |
el |
dc.type |
Μεταπτυχιακή εργασία |
el |
dc.contributor.department |
ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής |
el |
dc.description.degree |
Αμπελουργία – Οινολογία |
el |