Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξεταστεί η εγκυρότητα του ποιοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (Ε.Σ.Κ.Τ.) που χρησιμοποιήθηκε στην ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.. Μεθοδολογία: Από 01.09.2013 μέχρι 31.05.2015 συλλέχθηκαν δεδομένα από αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού της Ελλάδας τόσο σε φύλο όσο και σε ηλικία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων και δύο ανακλήσεις 24ώρου που χρησιμοποιήθηκαν ως μέθοδος αναφοράς. Το ΕΣΚΤ αποτελούνταν από 86 στοιχεία με 10 πιθανές απαντήσεις συχνοτήτων κατανάλωσης. Υπολογίστηκε ο συντελεστής συσχέτισης Spearman και εφαρμόστηκε ο μη παραμετρικός έλεγχος Wilcoxon. Με τη μέθοδο Bland-Altman έγινε ο έλεγχος συμφωνίας των δύο μεθόδων. Αποτελέσματα: Βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις από 0.09 - 0.43 μεταξύ των ομάδων τροφίμων που καταγράφηκαν από τις δύο μεθόδους. Μικρή συσχέτιση εμφάνισαν τα λαχανικά (ρ=0.18), τα όσπρια (ρ=0.1), τα δημητριακά (ρ=0.11), το κρέας (ρ=0.25), τα θαλασσινά (ρ=0.15), τα γλυκά (ρ=0.23), οι ξηροί καρποί (0.27), τα αναψυκτικά (ρ=0.27), και το έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό (ρ=0.24), μέτρια συσχέτιση βρέθηκε να έχουν τέσσερεις ομάδες τροφίμων: τα γαλακτοκομικά (ρ=0.34), τα φρούτα (ρ=0.36), το αλκοόλ (ρ=0.4) και ο καφές (ρ=0.43), ενώ για την ομάδα τροφίμων λίπη & έλαια παρατηρήθηκε μικρότερη της αδύναμης συσχέτισης (ρ=0.09) (σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας <0,05). Η μέθοδος Bland & Altman έδειξε ικανοποιητική συμφωνία (90%<) σε όλες τις ομάδες τροφίμων (Γαλακτοκομικά 94.34%, Φρούτα 94.32%, Λαχανικά 94.32%, Όσπρια 95.96%, Δημητριακά 95.32%, Κρέας 94.9%, Θαλασσινά 98.44%, Λίπη & Έλαια 94.58%, Ξηροί καρποί 94.95%, Αλκοολούχα Ποτά 94.33%, Αναψυκτικά 95.06%, Γλυκά 94.94%, Καφές 94.94%, Έτοιμο προς κατανάλωση φαγητό 94.8%).Συμπεράσματα: Το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων της ΠΑΜΕΔΥ φαίνεται σχετικά έγκυρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πληθυσμό της Ελλάδας.
The aim of this study was to evaluate the validity of a Qualitative Food Frequency Questionnaire used in Hellenic National Nutrition and Health Survey(HNNHS). Methodology: From 01.09.2013 to 31.05.2015 were collected data from a representative sample both in gender and age of Greek population. Participants completed a food frequency questionnaire and two 24-hour recalls used as a reference method. The FFQ consisted of 86 food items with 10 possible consumption frequency responses. The Spearman correlation coefficient was calculated and the non-parametric Wilcoxon Test was applied. The Bland-Altman method tested the two methods. Results: Statistically significant correlations were found (0.09 - 0.43) among the food groups recorded by the two methods. There was found low correlation between vegetables (p = 0.18), pulses (p = 0.1), cereals (p = 0.11), meat (p = 0.25), seafood (p = 0.15) , fruits (0.27), soft drinks (p = 0.27), and fast food (p = 0.24), moderate correlation was found to have four food groups: dairy products (p = 0.36), alcohol (p = 0.4) and coffee (p = 0.43), while the fats & oils group was less than the weak correlation (p = 0.09) (statistically significant <0.05). The Bland & Altman method showed good agreement (90% <) in all food groups (Dairy 94.34%, Fruit 94.32%, Vegetables 94.32%, Legumes 95.96%, Cereals 95.32%, Meat 94.9%, Seafood 98.44%, Fats & Oils 94.58%, Nutrients 94.95%, Alcoholic beverages 94.33%, Soft drinks 95.06%, Sweets 94.94%, Coffee 94.94%, Ready-to-eat meals 94.8%) Conclusions: The HNNHS food consumption questionnaire seems relatively valid and can be used in population of Greece.