HEAL DSpace

Επίδραση του βιοκυκλικού κομπόστ (χουμόχωμα) σε βιολογικές καλλιέργειες τομάτας και γλυκοπατάτας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.advisor Μπιλάλης, Δημήτριος el
dc.contributor.author Άιζενμπαχ, Λυδία Δωροθέα el
dc.date.issued 2019-02-15
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10329/6828
dc.description.abstract Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε η επίδραση του βιοκυκλικού χουμοχώματος (ένα μεθωριμασμένο σταθεροποιημένο φυτικό κομπόστ) στα ποιοτικά και αγρονομικά χαρακτηριστικά καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας και γλυκοπατάτας. Και για τα δύο φυτά υπήρχαν τρεις μεταχειρίσεις, α) μάρτυρας (CO), β) βιοκυκλικό χουμόχωμα (HS) και γ) ανόργανο λίπασμα 42-0-0. Για τη βιομηχανική τομάτα χρησιμοποιήθηκε το υβρίδιο Heinz 3402 και για τη γλυκοπατάτα χρησιμοποιήθηκαν μοσχεύματα από έτοιμη φυτεία γλυκοπάτας. Χρησιμοποιήθηκε εντελώς τυχαιοποιημένο σχέδιο με 3 επαναλήψεις και 3 επεμβάσεις. Η καλλιέργεια έγινε στο βιολογικό αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τις 5 Μαΐου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου του 2017. Τα χαρακτηριστικά που μελετήθηκαν ήταν η συνολική απόδοση και η συνολική εμπορεύσιμη απόδοση σε καρπό βιομηχανικής τομάτας, η σκληρότητα – αντοχή στη διείσδυση, η περιεκτικότητα σε ολικά διαλυτά στερεά (Brix) και η ολική οξύτητα. Για τη γλυκοπατάτα μελετήθηκε η συνολική απόδοση και η συνολική εμπορεύσιμη απόδοση σε ριζοκονδύλους γλυκοπατάτας, το υπέργειο βάρος στελεχών και φύλλων των φυτών γλυκοπατάτας, ο μέσος αριθμός ριζοκονδύλων ανά φυτό γλυκοπατάτας, η δύναμη συμπίεσης και διάτρησης των ριζοκονδύλων καθώς και η περιεκτικότητα των ριζοκονδύλων σε άζωτο (Ν) και κάλιο (Κ). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αποδόσεις και των δύο καλλιεργειών ήταν αρκετά μεγαλύτερες για τα φυτά που καλλιεργήθηκαν στο χουμόχωμα ενώ πιο μεγάλο ήταν και το βάρος του υπέργειου τμήματος των φυτών γλυκοπατάτας. Στατιστικά σημαντικές διαφορές δεν υπήρχαν αναφορικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και των δυο καλλιεργειών. Θετική συσχέτιση υπήρξε μεταξύ της συνολικής απόδοσης και της συνολικής εμπορεύσιμης απόδοσης ριζοκονδύλων γλυκοπατάτας ενώ αρνητική ήταν η συσχέτιση της συνολικής εμπορεύσιμης απόδοσης γλυκοπατάτας και του μέσου αριθμού ριζοκονδύλων ανά φυτό γλυκοπατάτας el
dc.description.abstract In this field experiment the effect of Biocyclic Humus Soil (stabilized ripe plant based compost) on quality and yield parameters of processing tomato and sweet potato cultivations were determined. For both cultivations three treatments were used, a) control (CO), b) Biocyclic Humus Soil (HS), c) inorganic fertilizer 42-0-0. Tomato seedlings of the hybrid Heinz 3402were used and as young sweet potatoes plants slips from sweet potato plant brunches. The trial was arranged in a Completely Randomized Design with three replications. The experiment took place from the 5th of Mai till the 28th of September 2017 at the organic field of the Agricultural University of Athens. Total yield, total marketable yield, firmness, the total soluble solids content and the total acidity were measured for the processing tomato cultivation. On the other hand, total yield, total marketable yield, brunch and leaves weight, average tuber number per plant, puncture and compression force as well as the nitrogen (N) and potassium (K) content of sweet potato tubers were measured for the sweet potato cultivation. Yields of both plants were higher in treatments with Biocyclic Humus Soil. There were no statistically important differences in quality parameters of both cultivations There was a positive correlation between total yield and total marketable yield of sweet potato tubers but a negative correlation between total marketable yield of sweet potato tubers and the average tuber number per plant. en
dc.language.iso el el
dc.subject Βιοκυκλικό χουμόχωμα el
dc.subject Bιομηχανική τομάτα el
dc.subject Γλυκοπατάτα el
dc.subject Πρότυπο βιοκυκλικής φυτοπονίας el
dc.subject Biocyclic humus soil en
dc.subject Processing tomato en
dc.subject Sweet potato en
dc.subject Biocyclic vegan standard en
dc.title Επίδραση του βιοκυκλικού κομπόστ (χουμόχωμα) σε βιολογικές καλλιέργειες τομάτας και γλυκοπατάτας el
dc.type Μεταπτυχιακή εργασία el
dc.contributor.department ΓΠΑ Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής el
dc.description.degree Επιστήμη και σύγχρονα συστήματα φυτικής παραγωγής, φυτοπροστασίας και αρχιτεκτονικής τοπίου el


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account